Barion Pixel Csülkös babgulyás bográcsban – készítsd el, míg jó az idő! – Coloré

Csülkös babgulyás bográcsban – készítsd el, míg jó az idő!

2022. 09. 21.

A babos ételek rendkívül táplálóak, és nem érdemes kis adagot csinálni belőlük, úgyhogy ez a babgulyás bográcsban készítve ideális, ha vendégeket várunk az őszi hétvégék valamelyikére.

A babgulyás bográcsban ugyan tovább készül, mint a tűzhelyen, van egy különleges rituáléja: igazi társasági esemény tud lenni, amikor a barátokkal a bogrács mellett várjuk az étel elkészültét. Nem mindegy azonban, miben állunk neki, hiszen ahogy mindenből, bográcsból is többféle van: levesekhez a legideálisabb az úgynevezett bajai bogrács, hiszen felfelé szűkül, így a leves sokkal kevésbé fog elpárologni belőle, mint az alföldi bogrács esetében.

Hozzávalók egy nagyobb társaságnak:

  • 40 dkg szárazbab
  • 1,5 kg füstölt csülök
  • 2 vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • fél fej karalábé
  • 4 liter víz

A galuskához:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál liszt

Így készül a csülkös babgulyás bográcsban:

A főzést megelőző este beáztatom a babot. Ugyan az ember szívesen ücsörög a bogrács körül, nem érdemes a bab miatt 5-6 órásra tervezni a programot, jobb, ha beáztatjuk! A készítés napján a csülköt megtisztítom és tetszőleges méretű darabokra vágom.

A bogrács aljába öntöm az olajat, és üvegesre párolom benne a megtisztított, apróra kockázott hagymákat. Hozzáadom a csülköt megszórom pirospaprikával, gyorsan elkeverem, majd rögtön felöntöm a vízzel, és felforralom.

A babgulyás bográcsban akkor a legjobb, ha kolbászkarikákat is főzünk bele!
A babgulyás bográcsban akkor a legjobb, ha kolbászkarikákat is főzünk bele! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha forr, beleöntöm a leszűrt babot, feljebb emelem a bográcsot, és félig megfőzöm a hozzávalókat. Ha puhulnak, megsózom a levest, beleteszem a megtisztított, kockákra és karikákra vágott zöldségeket, és addig főzöm, amíg minden meg nem puhul.

Közben a tojásból és a lisztből egy-két evőkanál víz hozzáadásával galuskát készítek, és amikor minden megpuhult, beleszaggatom a levesbe. Csipetkét is lehet készíteni: ehhez lemérem a tojás súlyát, és kétszeres mennyiségű lisztet adok hozzá. Összegyúrom, fél órára zacskóba teszem, majd lehet is csipkedni. Kiváló családi program!

Ha a tésztafélék feljönnek a víz tetejére még 5 percig főzöm a levest, majd tálalom.

A Mesterszakács oldalán egy hagyományos, tűzhelyen készülő variációt olvashatsz!

Nyitókép forrása: Mesterszakács