Babgulyás bográcsban, ami után nem kell második!

A bablevesnek számos fajtája létezik: Jókai, zöldbab, de magyar és mexikói bableves is van! Ma a babgulyást mutatjuk be egy felejthetetlen recepttel, ami után a család garantáltan nem fog második fogásért sírni!

Hozzávalók:

  • 50 dkg tarkabab (száraz)
  • 1 kisebb füstölt csülök
  • 40 dkg füstölt oldalas
  • 3-4 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 édes zöldpaprika és paradicsom
  • 2,5 kg csont nélküli marhahús (a nyak-lapocka- vagy hátrész a legjobb erre)
  • 15 dkg zsír vagy 1 dl olaj
  • 3 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1-1 kiskanál őrölt fekete bors és őrölt köménymag (ha az ízlés úgy kívánja, elhagyható)
  • só (ízlés szerint – ám ügyeljünk rá, hogy a füstölt csülök miatt kevesebb kell, mint általában!)
  • 3-4 petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zsenge zellergumó
  • fél csokor petrezselyem
  • 1-2 ág zellerzöld
  • 1 kiskanál majoránna

A csipetkéhez:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 tojás

Így készül ez a tápláló babgulyás:

A babot a főzés előtti este bő hideg vízbe áztatom, hogy másnap könnyebben megpuhuljon. Ezt akár a füstölt hússal is megtehetjük, hogy ha túl sós lenne, kicsit enyhüljön az íze.

A főzés napján a zöldségeket megtisztítom, majd a hagymaféléket finomra, a paprikát és a paradicsomot kockákra vágom. A marhahúst nagyjából 2,5 centis kockákra darabolom.

A zsírt egy nagyjából 15 literes bográcsban kissé felforrósítom, majd a vöröshagymát üvegesre fonnyasztom. Mehet rá a fokhagyma, a paprika és a paradicsom is, és így pirongatom pár percig. Ezután következik a marhahús, amit kevergetve fehéredésig pirítok. Hozzáadom az oldalast és füstölt csülköt is, ám a Keveremkavarom egy remek ötletet ad a csülökhöz: készítsük el előre! Ez esetben a levét tartsuk meg a főzéshez és a húst a kész ételhez adjuk hozzá felvágva. Az alapot borssal és köménymaggal ízesítem, a pirospaprikával megszínezem és felöntöm nagyjából 6 liter vízzel (ha előre megfőztem a füstölt húst, akkor vegyesen a levével és a vízzel). Erős tűzön felforralom, lefedem és közepes tűzön egy óra alatt félpuhára főzöm a húsféléket.

E pontnál mehet bele a beáztatott, majd lecsepegtetett bab, és így főzöm további 35 percet. Közben elkészítem a csipetkét: a lisztet és a tojásokat összegyúrom, és kicsipkedem.

A zöldségeket megtisztítom, kockákra vagy karikákra vágom, és a csipetkével együtt a leveshez adom. Majoránnával fűszerezem, és ha csípősen szereti a család, akkor egy kis erős paprikát is teszek bele, majd újabb 35 percig főzöm.

Ha megfőttek a húsok és a bab is, a csülökről lesegítem a húst, és kisebb darabokra vágva visszateszem a levesbe.

Aki ennél is tartalmasabban szereti, két kiló kockákra vágott krumplival még feldobhatja – ez esetben valamivel több vizet igényel a levesünk. Hogy ez is puhára főjön, fél órával a leves késznek nyilvánítása előtt tegyük a forrásban lévő ételhez.

Ha igazán tartalmas babgulyást szeretnénk, krumplit is főzhetünk bele!
Ha igazán tartalmas babgulyást szeretnénk, krumplit is főzhetünk bele! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész