Barion Pixel Karácsonyi könyvajánló 2023 – Töltődjünk fel a sorok között! – Coloré

Karácsonyi könyvajánló 2023 – Töltődjünk fel a sorok között!

2023. 12. 05.

A lelki táplálék fogalma valószínűleg soha nem annyira kardinális az év folyamán, mint karácsonykor. A jó tollú írók történetei szerencsénkre nemcsak előételként, hanem főételként is megállják a helyüket: karácsonyi könyvajánlónkból bátran szemezgethet bárki, aki lelki feltöltődésre vágyik.

A szeretet ünnepén különösen fontossá válnak azok a történetek, amelyeket a rég nem látott rokonok, barátok és ismerősök osztanak meg egymással. Nemcsak egymás, hanem kortárs írók elbeszéléseiből is okulhatunk ebben az időszakban: karácsonyi könyvajánló 2023 válogatásunkból kiderül, miért érdemes belevetni magunkat Frei TamásLakatos Márk vagy épp Vámos Miklós történeteibe, s hogy a felsorolt írók mivel ajándékoznak meg minket, olvasókat idén karácsonykor.

Karácsonyi könyvajánló

1. Frei Tamás – Puccs Moszkvában

Óriási érdeklődés közepette jelent meg november közepén Frei Tamás író, újságíró, riporter új kötete, a Puccs Moszkvában – Putyin végnapjai, André Calvi visszatér. A 2019-es Bábel mérsékelt sikere után úgy fest, Frei ismét kedvenc figurájához nyúlt vissza: André Calvi élete és hőstettei négy könyv és 13 év óta képezik szerves részét a hazai akció-thriller kultúrának. 

Valószínűleg nem is Freiről lenne szó, ha könyvét nem az általa nagyra tartott infotainment, azaz a szórakoztató formátumba csomagolt információátadás szellemében írta volna. (A riporter filozófiája szerint az infotainment módszere által jobban megértethetők az emberekkel a globális politikai játszmák, gazdasági fogalmak stb.) Frei ezúttal korunk egyik legnagyobb kaliberű politikai konfliktusát, az orosz-ukrán háborút állítja kötete középpontjába, miközben csendben elmélázik azon, vajon egy „modern kori cézár” mire képes a hatalma fenntartása érdekében, s vajon létezik-e olyasvalaki, aki gátat szab a „kisgömböc” módjára működő, mindent és mindenkit bekebelező hatalomvágyának?  

Frei kötete a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. 6.499 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

karácsonyi könyvajánló, karácsony, könyvajánló
Kép forrása: a szerző saját fotója

2. Lakatos Márk – Mimi

Sokkal inkább a „glamúr és glitter” hívószavakra rezonál Lakatos Márk első, önéletrajzi ihletésű regénye, a Mimi. A stylist kötete már önmagában a vizuális megjelenés miatt is megér egy misét: ahogy az impozáns il Bacio di Stilében tartott könyvbemutatón kiderült, a borítón látható fotót Eke Angéla színművész készítette Márkról annak lakásában, a kádban. (Klasszikus módszerrel, egy 35 mm-es filmre fotózva.) 

Elcsépelt frázis lenne azt írni, hogy Márk „kendőzetlen őszinteséggel” vall gyermek- és fiatal koráról, valamint spanyol drag időszakáról, ám mégis erről van szó, hiszen a csillogás és a csodás ruhák, fodrok, színek és extravagáns szabásvonalak mögül szinte üdítő módon csillan meg a stylist valódi arca. Egy emberé, aki – a szomszéd nénihez, a barkácsbolt eladójához vagy épp egy államtitkárhoz hasonlóan – számos szorongással él saját teste, döntései és szexualitása iránt, s aki nem elég, hogy önmagával, de úgy fest, lassan egy egész országgal arról hadakozik arról, vajon mit is jelent felvállalni saját magunkat. Akkor is, ha az olykor szinte húsbavágóan fájdalmas. 

Lakatos Márk első kötete az Open Books Kiadó gondozásában jelent meg, és 4.999 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

3. Vámos Miklós – Szív és Lélek

Nehéz a kortárs irodalmi palettán még egy olyan írót említeni, aki olyan könnyed játékossággal bánik a szavakkal és fűzi a történeteit, mint Vámos Miklós. (Akinek egyébként nemcsak az írásmódja, hanem teherbírása is figyelemre méltó: alig pár hete, hogy megjelent a Karcsú Könyvek negyedik kötete, a Teendők halálom után, karácsony előtt Vámos új különlegességgel örvendeztet meg minket, olvasókat.)

Szív és lélek című történet ugyanis egy iker- vagy páros mese, amely ugyan „hivatalosan” a gyermekeknek íródott, nekünk, felnőtteknek is legalább annyi tanulsággal szolgálhat, mint a legkisebbeknek. A Vámosra jellemző, furmányos csavar azonban itt nem ér véget: a megújulásra mindig kész író új kötetének könyvillusztrációit a mesterséges intelligencia (MI) segítségével hozták létre. „Fölteszem, mire nyájas olvasóimhoz eljut, ők nálam már sokkal jobban fogják tudni, hogy mi fán terem az artificial intelligence, és mire jó” – írja Vámos, aki – érzésünk szerint – ezzel a trükkel igyekszik felülírni azokat a negatív hullámokat, amelyeket megjelenése óta a mesterséges intelligencia az írótársadalomra vetett az elmúlt, közel egy évben. 

Vámos Miklós új kötete az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg. 4.499 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

Borítókép forrása: petrunjela/Getty Images