Barion Pixel Túrázz a Kéken! – Coloré

Túrázz a Kéken!

2021. 10. 14.

„Indulj el egy úton…” Mondjuk a kéken, az Országos Kéktúra útvonalán, amely kiváló túralehetőségeket biztosít.

Közhely és talán elcsépelt is, hogy nem kell külföldre utazni, hogy szépet, csodákat lássunk. Kis országunk tele van látnivalóval és ezt az Országos Kéktúra meg is mutatja. Feltéve, hogy tudjuk, miről is van szó.

Mindenki hallott már a Kéktúráról, az országunkat átszelő túraútvonalról. Az is ismert, hogy a fákra, kövekre felfestett fehér-kék zászlóra emlékeztető jel mutatja, hogy jó úton járunk. Ha az ismereteid ennyiben kimerülnek, akkor ideje többet megtudnod.

Országos Kéktúra jelzés
Kép forrása: Shutterstock

A kezdetek és a folytatás

A Kéktúra ismerős lehet a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozatnak köszönhetően, amely sokakat a televízió elé szögezett.

Azt azonban kevesen tudják, hogy az Országos Kék Turistaút Dr. Strömpl Gábor nevéhez fűződik. Ő volt a Magyar Turista Szövetség tanácstagja, majd alelnöke is. Az általa összefoglalt javaslatok tartalmazták az összes turista útjelzést, amelynek köszönhetően azok 1930-ban hatályba is léptek. De nemcsak az útjelzésekkel foglalkozott a szövetség, hanem az ország természetjárásra alkalmas, Bükktől Bakonyig tartó úthálózatának megtervezése is cél volt. Az eredetileg pirosra tervezett útvonalon már korábban kék jelzés volt érvényben, így az átfestés helyett úgy döntöttek, hogy marad a kék. Az útvonal 1938-ra készült el, és többféle névvel illették: Kékút, Országos Kék Út, Országos Fővonal vagy egyszerűen Nagyút.

A bejárásra, egyúttal az avatásra 1938-ban került sor, amely egybe esett Szent István király halálának 900. évfordulójával. A jeles dátumra való tekintettel Szent István Turistavándorlásnak nevezték el, amelyen 46 turistaegyesület közel 900 természetjárója vett részt.

A természetjárás egyre divatosabbá vált a második világháború utáni időkben, sőt az mozgalommá nőtte ki magát. Ebben segített a Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztálya, amely szervezett túrákkal csalogatta a természetbarát túrázókat.

Visszacsatolunk a már említett Másfél millió lépés Magyarországon című sorozatra, amelyet Rockenbauer Pálnak és a Magyar Televízió forgatócsoportjának köszönhetünk: a kultikussá vált filmre talán még sokan emlékeznek, amely az Országos Kéktúrára felhívta a figyelmet. A Velemtől Szekszárdig történő túraút bejárását az …és még egy millió lépés Magyarországon sorozatban vették filmre. A Kerekek és lépésekben az Alföldi Kéktúra útvonalát járta be a filmes csapat.

A kéktúrázás tehát túlmutat csak az Országos Kéktúrán, hiszen a Dél-dunántúli és az Alföldi Kéktúrával együtt az Országos Kékkör.

Indulj el te is egy úton!

Nemcsak a Kéktúra útvonalát bejáró, a már fent többször is említett ismeretterjesztő sorozat kezdődik így, hanem egyértelművé vált, hogy a szabadban végzett testmozgás egyik legjobb formája a természetjárás. Ha pedig már útnak indulunk, miért ne tennék meg előre kijelölt útvonalon?! Az Országos Kéktúra bejárása mozgalommá vált, az Országos Kékkör nyomvonalának digitalizálása is befejeződött. A maga 2550 kilométeres hosszával hazánk leghosszabb és jelzett túraútvonaláról van szó.

Országos Kéktúra jelzés
Kép forrása: Shutterstock

Azt tudtad, hogy a kéktúrázók száma évente körülbelül 15 ezer fő? Növeld ezt a számot úgy, hogy beállsz a sorba te is, akár a családoddal együtt. Rendkívüli élmények, szabad levegő, természet, mozgás, családi program, de bármi más lehet a cél, hogy bejárd az Országos Kékkör útjait!

Borítókép forrása: Shutterstock