Barion Pixel Tippek, hogy Prágából ne csak a tömegre emlékezzünk – Coloré

Tippek, hogy Prágából ne csak a tömegre emlékezzünk

2021. 03. 18.

Tolakodás, túlárazott boltok, sorbanállás és türelmetlenkedés nélkül is lehet olyan vakációnk, amelyet évekig emlegetünk majd.

prága
Forrás: Coloré

Prága, a városok királynője, a száztornyú város. Budapestről repülővel másfél-két óra alatt, vonattal hat-hét óra alatt elérhetjük Csehország fővárosát, és nem túlzás azt állítani, hogy nem elég egy hét a megismerésére.

Képzeljünk el egy másik univerzumot – de lehet elég csak egy „normális” évet – , amikor mindenfelé lehet utazni, korlátozások és megbetegedéstől való félelem nélkül. Egy ilyen időszakban – remélhetőleg ez az időszak a már a közeljövő – Prága az egyik legkeresettebb európai turistacélpont, ahol minden évszakban megtalálhatjuk a kedvünkre való programot, legyen az egy sörtúra vagy kávézólátogatás, történelmi múzeumtúra vagy a kortárs építészet remekeinek felfedezése. A látnivalók és programok sokasága miatt azonban egész évben emberfolyamok hömpölyögnek a belváros utcáin, és ez a vírus jelenléte nélkül is igencsak lelombozó. A gyönyörű város látványosságairól tengernyi útikönyv ír, mi viszont pár olyat tippet és ötletet hoztunk, amelyek segítségével élvezhetőbb és olcsóbb lesz az ottlétünk. Néhányuk saját tapasztalatból született, a többit pedig a Prágára „szakosodott” Honest Guide című Youtube-csatorna videóiból szereztük.

Ki korán kel…

praga hajnalban
Forrás: Coloré

Nyáron már akár hajnal négykor is világosodhat az ég Prágában (is), ami valljuk be, rettentő korai időpont a felkeléshez. De ha szeretnénk lélegzetelállító fotókat lőni a több, mint hatszáz éves Károly-hídról, a Moldva fölé magasodó Hradzsin negyedről és a várról, valamint az Óvárosi tér csodás óratornyáról (Orloj), akkor bizony erőt kell vennünk magunkon, és még a tömegeket megelőzve be kell utaznunk a belvárosba.

A folyékony kenyér

praga sor
Forrás: Coloré

A cseh sör világhírű, így nagy valószínűséggel a sörkóstolás is a programjaink közé fog tartozni, ha Prágában járunk. Könnyű dolgunk lesz, hiszen a fővárosban több ezer kocsma, italozó és bár található, melyek között kedvünkre válogathatunk. Akadnak több száz évesek is, a legrégebbi vendéglő az U Fleku, ami egyben Közép-Európa egyetlen olyan sörfőzdéje, ahol több, mint ötszáz éve szinte folyamatosan készítik az aranyló italt. Viszont fontos megjegyezni, hogy szinte bármelyik sörözőbe is látogatunk el, minőségi sört fogunk kapni, ami gyakran olcsóbb, mint az ásványvíz. „Az aranytigrishez” (U Zlatého Tygra) nevet viseli Bohumil Hrabal törzshelye, és itt látta vendégül Václav Hável egykori köztársasági elnök Bill Clintont 1994-ben. Ide is és az U Flekuba is érdemes asztalt foglalni, mert nyitás után pár órával teltház van, és ott jártunkkor hiába próbálkoztunk a leüléssel, már csak a pultnál volt pár szűkös hely – ami persze így is elég autentikus lett volna. A tanácsunk tehát, hogy a nevezetes sörözők mellett adjunk esélyt néhány olyannak is, ami távol esik a turistaútvonalaktól – ár és élmény tekintetében is barátibb lesz.

Előretervezés = spórolás

praga naplemente
Forrás: Coloré

Bár tagadhatatlan, hogy megvan a feelingje annak, ha spontán beugrunk egy-egy helyre megnézni valamit, vagy egy ismeretlen kocsmában isszuk meg életünk legjobb sörét, vannak olyan programok, amiket érdemes hamarabb lefoglalni, és olyan helyek is, amikről jó, ha még az utazás előtt tájékozódunk. Ilyen például a várban található Arany utcácska, ahol a 16. század során épült apró, színes házak sorakoznak, egyikükben Franz Kafka is lakott egy ideig. Az utca része az idegenvezetővel megtehető vártúrának, ám a téli időszakban 16 óra, nyáron pedig 17 óra után ingyenesen megtekinthető – igaz, akkor nem leshetünk be a kiállításokba és a berendezésüket is csak az ablakokon keresztül vizslathatjuk, de fotózkodni például sokkal könnyebb ebben az időszakban, mert nem kell arra várni, hogy a turistacsoport végre arrébb menjen.

Az Óvárosi téren található, 14. századi városháza tornyából pazar kilátás nyílik Prágára (lásd a fenti képen), emiatt sokan felkeresik, így jó ötlet előre, online megvenni a jegyünket, elkerülve a sorbanállást. Bár a torony december óta felújítás miatt zárva, ha kinyit, ne hagyjuk ki a látványt!

Járt utat a járatlanért…

vysehrad praga
Forrás: Coloré

… sok esetben bizony érdemes elhagyni. Tényleg könnyebb vezetett túrára befizetni, felugrani egy városnéző buszra, de jóval drágább is. Emellett miért elégednénk meg azzal a „tucatélménnyel”, amit rajtunk kívül még tízezrek járnak be naponta? Turistabusz helyett például használjuk Prága jól kiépített villamoshálózatát! A 22-es jelzésű járműre felpattanva a város számos nevezetességét elérhetjük egy vonaljegy áráért, hiszen az útvonalon található a már említett Hradzsin, a Nemzeti Színház, a Károly-tér, a vár aljában található Kisoldali tér, a Petrín-hegy siklóvasútja, a strahovi kolostor és az út átvezet a Moldva egyik hídján, melyet a Légionáriusokról neveztek el.

Látogassunk el a város déli részén lévő fellegvárba és dombra, mely a Vysehrad nevet viseli. A cseh királyok egykori székhelye IV. Károly uralkodása alatt veszítette el jelentőségét, aki felköltöztette a palotát a mai helyére, a Petrín-hegytől északra. A romok mellett a Szent Péter és Pál-templomot (a képen) és a sírkertet is érdemes megnézni, mert utóbbiban számos híres cseh művész nyugszik, többek között Alfons Mucha. Sokkal kevesebb embert találunk itt még a nyári főszezonban is, tömegek nélkül sétálgathatunk vagy piknikezhetünk a történelmi emlékhely fái alatt.

0 /eletmod/utazas/tippek-hogy-pragabol-ne-csak-a-tomegre-emlekezzunk/