Barion Pixel 4 remek program és helyszín Spanyolországban, amit látnod kell, mielőtt meghalsz – Coloré

4 remek program és helyszín Spanyolországban, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

2023. 11. 12.

Spanyolország egész évben vonzó helyszín a magyarok körében. Összeszedtünk néhány látnivalót, amit érdemes megnézned, ha a mediterrán országban jársz.

Spanyolország nemcsak nyáron, hanem egész évben népszerű úti cél a magyarok körében. Nem véletlen, hogy az ország kitűnő turisztikai célpont! Ismert napsütötte strandjairól, gasztronómiájáról, de akár építészetéről és élénk éjszakai életéről is! Nézzük néhány helyet, látnivalót, amit nem szabad kihagyni!

La Torre Del Oro – Aranytorony Sevillában

A la Torre del Oro ikonikus látványt nyújt a sevillai tájban, és nem lehet úgy fényképezni a folyót, hogy a torony ne legyen rajta a képen. Amellett, hogy szép látványt nyújt, nagy történelmi és építészeti jelentőségű műemlék is. Ez a védőtorony kulcsfontosságú volt az almohádok spanyolországi al-Andalúszi uralma idején, mivel lehetővé tette számukra a folyó ellenőrzését.

Emellett a torony a maga dodecagonális alakjával figyelemre méltó építészeti alkotás. Jelenleg egy tengerészeti múzeumnak ad otthont, amely bemutatja Sevilla, a folyó és a tengeri kultúra jelentőségét Spanyolországban a középkortól Amerika felfedezéséig. A tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a folyóra és a városra.

spanyol
La Torre Del Oro / Kép forrása: Diego Delso/Wikipédia

La Albufera Nemzeti Park – Ha európai rizsföldekben gyönyörködnénk

La Albufera mindössze 10 kilométerre található a pezsgő spanyol nagyvárostól, Valenciától. A nemzeti park híres lagúnáiról, vízi élővilágáról (több mint 300 madárfaj él itt), dűnéiről, és természetesen a spanyolok egyik legismertebb finomságáról, a rizsből, húsokból, halakból, és minden egyéb nyalánkságból készülő paelláról, amely Valenciából hódította meg a világot. Az étel egyik fő hozzávalója, a rizs ugyanis La Albufera földjein terem. Itt ameddig a szem ellát rizsföldek uralják a környéket. A nemzeti parkot könnyedén megközelíthetjük Valencia városából busszal vagy autóval, de a sportos turisták kerékpárral is mehetnek, számos lehetőség adódik a kölcsönzésre. Ha megérkeztünk, kóstoljuk meg az igazi spanyol paellát Valencia nádtetővel borított népi épületeiben, amelyek ’barracas’ névre hallgatnak, vagy hajózzunk egyet az Albufera tavon!

Altamira és az UNESCO barlangok – Őskori emlékek

Kantábria rendelkezik Európa legkiemelkedőbb paleolitikus barlangjaival. Az Altamirát a franciaországi Lascaux-val egyenrangúnak tartják. A híres bölényfestményekkel díszített Altamira-barlangba azonban csak korlátozott számú látogatót engednek be, és rendkívül szerencsésnek kell lennünk, hogy bejussunk! A barlang röviddel felfedezése után a 19-20. században a turizmus miatt megrongálódott, így most nagyon vigyáznak rá.

A barlang közelében azonban van egy másolat és egy múzeum, amely remek lehetőség arra, hogy a megmaradt részek károsítása nélkül élvezhessük Altamira szépségét, illetve kilenc másik, UNESCO által védett barlangot is megismerhetünk Kantábria területén.

spanyol
El Caminito del Rey / Kép forrása: Kiwi

El Caminito del Rey – Függőhíd a kanyonban

Az andalúziai Málaga tartomány egyik gyöngyszeme a három kilométeres gyalogos sétány, az El Caminito del Rey, ami az El Chorro nevű kanyon sziklafalai mentén mintegy 105 méteres magasságban húzódik a folyó felett. A túra meglehetősen kalandos, az állvány egyes pontokon mindössze 1 méter széles. A függőhíd az 1900-as évek elején épült, és eredetileg két munkaállomást kötött össze. Az 1920-as évek elején az akkori spanyol király is végigsétált az ösvényen, de később feledésbe merült, sőt, bekerült a világ legveszélyesebb túraútvonalai közé. A helyi önkormányzatok már a 2000-es évek elején szorgalmazták, hogy az ösvényt tegyék ismét járhatóvá. 2015-ben biztonsági felújításon esett át, így ma a belépőjegy kiváltása ellenében bárki végigmehet az izgalmas szakaszon, és gyönyörködhet a kanyonban.

Forrás: Kiwi, The Tour Guy

Borítókép forrása: Kirk Fisher / Getty Images