Barion Pixel San Diego az Egyesült Államok egyik legjobb városa a családalapításra – Coloré

San Diego az Egyesült Államok egyik legjobb városa a családalapításra

2023. 02. 11.

Egy új tanulmány szerint San Diego az Egyesült Államok egyik legélhetőbb városa, és a legjobb hely a családalapításra. Nézzük miért!

WalletHub kutatói több mint 180 egyesült államokbeli várost hasonlítottak össze, adatokat gyűjtöttek, és a rangsort olyan kritériumokra alapozták, mint a biztonság, az iskolarendszerek minősége, a munkanélküliségi ráta és a megélhetési költségek/megfizethetőség. A tanulmány szerint San Diego számos pontban meglehetősen előkelő helyezést ért el.

6. a látnivalók számában

21. az egy főre jutó játszóterek számát illetőleg

40. a szegénységben élő családok százalékában

47. az erőszakos bűncselekmények egy főre jutó arányában

80. munkanélküliségi ráta alapján.

Állatok, képregény találkozó és rengeteg strand

Az életmód attól függően változik, hogy tengerpartot, városi vagy külvárosi környezetet választod. A lakosok rengeteg program közül válogathatnak, a szabadtéri tevékenységektől a múzeumokon át a szórakozóhelyekig. San Diegoban több világszínvonalú étterem is található. Sokféle rendezvényt szerveznek a lakosoknak, mint a fesztiválok, termelői piacok, de kiváló helyek a találkozásra a parkok és a strandok, utóbbiból a tengerparton több mint 30 található.

San Diego
Kép forrása: Unsplash

Az emberek itt egészségnek számítanak. Fontos számukra a sport, ami a kellemes időjárásnak köszönhetően eléggé népszerű. A kerékpározás, a tenisz és a golf szintén kedveltek, de gyakori a csónakázás és a strandröplabda. Rengeteg túraútvonal található a tengerparton és a szárazföld belsejében egyaránt.

A szárazföld belsejében a Balboa Park San Diego kulturális központja, amely számos múzeumot foglal magába. A spanyol gyarmati idők miatt az építészete különleges, színes és feltűnő. Valamint itt található a világhírű San Diegó-i állatkert és a SeaWorld is.

Ami az étkezést illeti, nem kell átlépnie a határt, hogy autentikus mexikói ételekhez juthassunk. A város ad otthont a legnagyobb képregény találkozónak is, júliusban több ezer jelmezes szállja meg a helyet, akik a San Diego Comic-Conra érkeznek. A rendezvényen egymást érik a hírességek, képregényírók és művészek, és több mint 130 000 látogatót vonz.

Bár nagyon kellemes a környék, drága helynek számít, a lakásárak jóval magasabbak, mint az amerikai medián eladási ár.

San Diego történelme

A Kumeyaay törzs, az első bennszülött kaliforniaiak több mint 12 000 éve éltek San Diego területén. Több falujuk a modern fejlesztések alapjává vált, többek között az óváros, National City és Chula Vista. A környéken élők vadakkal, halakkal és kagylókkal táplálkoztak, és olyan kultúrát építettek ki, amely a terület egyes részein a mai napig fennmaradt. Fazekas és szövő munkáik számos múzeumban megtalálhatók.

A spanyol felfedezők 1542 szeptemberében látták meg először a San Diego-öblöt Juan Rodgriguez Cabrillo parancsnoksága alatt. Ő San Miguel-öbölnek nevezte el. Mivel azonban Kalifornia messze volt Spanyolországtól, sokáig nem nagyon foglalkoztak ezzel a területtel. Sebastian Vizcaino spanyol kereskedő és felfedező 1602-ben látogatott el ide, és tartotta meg az első katolikus istentiszteletet. Érdekes, hogy az öblöt San Diegónak nevezte át, miközben kifejezett utasítást kapott, hogy ezt ne tegye. Imádta a területet, de Spanyolországnak nem állt érdekében a régió betelepítése.

Végül Oroszországgal, Franciaországgal és Angliával az Újvilág megszerzésére folytatott növekvő verseny miatt változtatták meg a döntésüket. Gaspar Portola 1769-ben az Óváros feletti dombon alapított egy erődöt, majd Junipero Serra szerzetes követte őt a közeli San Diego de Alcala misszióval ugyanezen év júliusában. Ez jelentette a város hivatalos megalapítását.

1821-ben Mexikó elnyerte a függetlenségét, San Diego környéke a tartománya lett. A katonacsaládok és mexikói telepesek házakat építettek, 1835-ben hivatalosan is város lett a mai óváros, ami máig megőrizte a jellegzetesen mexikói jegyeket. Sajnos, mivel az árukat nyolc kilométeres szárazföldi úton kellett szállítani, sosem nőtt meg túlságosan nagyra. Valójában szinte azonnal hanyatlani kezdett, és 1838-ra elvesztette városi státuszát. A Kumeyaay-ak egyre gyakoribb támadásai, köztük egy hosszú ostrom miatt, egyesek azt fontolgatták, hogy elhagyják a térséget. A dolgok 1846-ban változtak meg a mexikói-amerikai háborúval, amikor San Diegot elfoglalták az amerikaiak.

San Diego
Kép forrása: Unsplash

Multikulturális meseország

A városban még mindig annyi spanyol anyanyelvű él, hogy sokkal gyakrabban hallani ezt a nyelvet, mint az angolt. Rengeteg kultúra fér meg egymás mellett, van kínai negyed, olasz negyed, de még egy Magyar Ház is.

Az emberek nem félnek kimutatni az identitásukat, a politikai és vallási nézeteiket, gyakran jelzik a házaikon, hogy egy-egy társadalmi kérdésben miként vélekednek. Található itt egy katonai bázis, fellegvára a tudományoknak is a technológiai cégekkel és a kutató laborokkal.

A város nemcsak családbarát, hanem állatbarát is, a kutyádat az üzletekbe, éttermekbe is beviheted, sőt, gyakori, hogy a lakosok a házaik elé vizes tálakat tesznek ki a szomjas ebeknek. Az év jelentős részében 25 Celsius fok körüli a hőmérséklet, a napsütést pedig ritkán váltják fel viharok. Úgyhogy, ha ide készülsz nem lesz szükséged kabátra.

San Diego
Kép forrása: Unsplash

Forrás: Itt van Amerika!, WalletHub, Wikipedia

Borítókép forrása: Unsplash