5 karácsonyi filmhelyszín, amiket te is meglátogathatsz

2021. 12. 25.

Az amerikai karácsonyi filmek egy külön zsánert alkotnak az ünnepi mozik tengerében, és még ha nem is jártunk ott soha, biztosan fel tudunk sorolni néhányat az ikonikus helyszínek közül. Noha sok film stúdióban, épített díszletek között forgott, szép számmal akadnak olyan utcarészletek és épületek is, amiket a vállalkozó kedvű utazó meglátogathat.

A Holiday otthonai

holiday kate winslet karácsony
Forrás: Northfoto

Valljuk be, biztosan elgondolkoztunk egy percig – vagy akár több ideig is – a 2006-os Holiday című karácsonyi filmet nézve, hogy mennyire menő lenne házat cserélni néhány hétre valakivel egy másik kontinensről. Ízlés dolga, hogy a film két főszereplőjének háza közül ki melyiket választaná, Iris (Kate Winslet) varázslatos angol házikóját, vagy Amanda (Cameron Diaz) menő luxusvilláját Pasadénából, a lényeg, hogy mindkettőt meglátogathatjuk. Öröm az ürömben, hogy mindkét lakásbelsőt stúdióban építették fel a forgatáshoz, de Iris faluját a Surreyben található Shere “játszotta”, míg az Amanda házának külső felvételeihez használt épület egy 1928-as ház, amit itt keressünk: 1883 Orlando Road. (Aki tényleg belevágna az otthoncserébe, csekkolja le a HomeExchange.com-ot)

McCallisterék háza a Reszkessetek betörők!-ből

karácsony
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Nemcsak ma, már 1990-ben is felvonhatták az emberek a szemöldöküket, hogy ugyan miből futja Kevin apjának egy ekkora házra? Azóta sem derült ki, viszont a házat szívesen laknánk mi is – van, aki ezt meg is tehette, ugyanis egy rövid ideig Airb’n’b-ként volt kiadva. Winnetkában, Illionis államban keressük az épületet (671 Lincoln Ave, de ne keressétek a Google utcaképén, én megpróbáltam, ki van takarva a terület), amit 1920-ban építettek, és az első film idején az Abendshien-házaspárhoz tartozott. A produkciós cég megkeresése előtt nem sokkal költöztek be a házba, és a négy-öt hónapig tartó forgatás során is ott laktak. Lányuk, Laura hatéves volt ekkor, és egy 2020-as interjúban úgy nyilatkozott, hogy a stábtagok egyfajta családdá váltak körülötte az ott töltött idő alatt. 

Nakatomi-torony a Die Hardból

karácsony
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Bár vita tárgyát képezi, hogy mennyire karácsonyi film a Drágán add az életed!, mi most ide soroljuk a Bruce Willis főszereplésével készült alkotást. Ha valaki Los Angelesben jár, megnézheti a felhőkarcolót, melynek tetejéről lezuhanva szerencsétlen véget ért a terroristavezér Hans Gruber (Alan Rickman) 1988 karácsonyán. A Nakatomi-tornyot a Fox Plaza “alakította”, a címe pedig 2121 Avenue of the Stars, Los Angeles

Rockefeller karácsonyfa

karácsony
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

New Yorknak rengeteg felhőkarcolója van, a Rockefeller Center is egy ilyen monumentális épületekből álló együttes, mely előtt minden évben megnyitják a híres műjégpályát és felállítják az óriási karácsonyfát, amit helikopter segítségével választanak ki. A jégpálya és a fa számos filmben feltűnt már, így nem csoda, hogy aki télvíz idején New Yorkba látogat, nem felejti el meglátogatni a látványosságot. Emlékezetes jelenetet vettek itt fel a Mi a manó?, a Reszkessetek betörők 2, a Megőrülök érted című sitcom, az Ősz New Yorkban, és A kismenő című filmekhez is.

Az élet csodaszép

karácsony
Forrás: Northfoto

Nálunk nem igazán ismert, azonban Amerikában szinte kötelező családi karácsonyi mozi Az élet csodaszép, ami 1946-os megjelenésekor nem lett kasszasiker, sőt, azonban az évek során ikonikussá nőtte ki magát. Az főszereplő George öngyilkosságát megakadályozandó egy angyalt küldenek le hozzá a mennyből, aki megmutatja neki, hogy mennyire fontos szerepet játszik családja és barátai életében. A filmbeli városka, Bedford Falls nem létezik, azonban a mintájául szolgáló Seneca Fallst érdemes meglátogatni New York államban, ugyanis a város sokat profitál a filmből. A mozira utaló utcaneveken (Angel Avenue, George Bailey Lane) túl múzeumot is létrehoztak a produkciónak, valamint minden évben háromnapos fesztivállal nosztalgiáznak Frank Capra klasszikusán.