Barion Pixel Odavagy Írországért? Ezt a 6 várost keresd fel elsőként! – Coloré

Odavagy Írországért? Ezt a 6 várost keresd fel elsőként!

2022. 03. 22.

A Smaragd-szigetnek is becézett Írország mintha a mesékből való lenne: tele van varázslatos tájakkal és csinos városokkal. Utóbbiak közül választottunk ki hatot, és az igazat megvallva, igencsak nehéz volt, annyi csodát tartogat ez az ország.

Március közepén van Írország egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, Szent Patrik nap, és ugyan ilyenkor a világ kicsit jobban odafigyel erre a zöld gyöngyszemre, máskor is turisták százezrei özönlenek a szigetországba. Ha minket is régóta oda húz a szívünk – mint e cikk íróját – akkor ez most a jel, hogy pakoljuk össze a bőröndöt és irány Ferihegy! Dublinba átszállás nélkül is eljuthatunk, de most nem a hangulatos fővárosról lesz szó, hanem más, szintén különleges gyöngyszemekről.

Galway

írország galway
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Galway Írország nyugati részén, nagyjából Dublinnal átellenben található, a Corrib-folyó torkolatánál. Kereskedelmi és kulturális szempontból már a középkor óta kiemelt jelentőséggel bír, állítólag maga Kolumbusz Kristóf is gyakori vendég volt itt, és fontos kapcsolatok kötötték a várost a spanyol és portugál kikötőkhöz. Évszázadokkal ezelőtt tizennégy kereskedőcsalád (“törzs”) irányította a települést, és mindig valamelyik família adta Galway polgármesterét. A családok mindegyikének saját temploma is volt a városban, azonban ezek közül már csak a zöld kupolás Szent Miklós-templomot nézhetjük meg épségben. A látnivalók közül mindenképp érdemes megemlíteni a központban található Eyre teret, ami egyfajta közösségi térként is szuperál, a galway-i katedrálist, a városi múzeumot, és igazán ajánlott betérni az egyik helyi pubba, vagy nyáron részt venni egy film- vagy gasztrofesztiválon. A romantikázóknak pedig a Salthill nevet viselő külváros hosszú, óceánparti sétaútját ajánljuk. Egyébként pedig a galway-i lányról szól az egyik legszebb ír népdal, maga a város pedig az ír népzene egyik fellegvára, emellett pedig 2020-ban Európa kulturális fővárosa lett Fiumével karöltve. Ha szeretnénk a környéket felfedezni, akkor induljunk el délre, és másfél óra után megérkezünk Liscannorba, ahol a Moher-i sziklák vannak – Írország híres, az óceán által jellegzetesre koptatott sziklafalának fotójával már biztos, hogy találkoztunk, de azért élőben az igazi.

Cork

Amazing,aerial,view,drone,cork,city,center,ireland,irish,landmark
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Cork Írország második legnagyobb városa, ami Munster tartomány és Cork megye központja is egyben. Eredetileg kolostor állt a helyén, majd 915 környékén az odaérkező vikingeknek köszönhetően elkezdett nőni a területe, alapító okiratát a később Földnélküli János néven elhíresült angol király írta alá 1185-ben, aki akkor még csak herceg volt. A Lancasterek és a Yorkok között zajló rózsák háborújában az utóbbiakhoz pártoló Cork hősies helytállása miatt a “lázadó város” becenevet is elnyerte. A nevet a történelem későbbi éveiben is egyre-másra kiérdemelte, hiszen mindig az egyik “legírebb” város maradt, szembehelyezkedve az angol elnyomással. Az egykor teljes egészében fallal körülvett település környékén még ma is megtalálhatóak a városfal nyomai, csakúgy, mint a középkori stílust őrző kerületek egy része. Cork szívében található az English Market névre hallgató vásárcsarnok, egy csodás szökőkúttal a közepén, ahol megkóstolhatjuk az ír gasztronómia minden fogását. A mészkőből és márványból épített St. Fin Barre katedrális minden corki képeslapon szerepel, ehhez hasonlóan szép látvány a Szent Anna templom és az északnyugatra található Blarney kastély is. Mindössze negyven percnyit kell autóznunk, hogy a csinos kis halászfaluba, Ballycottonba jussunk, ahol végigsétálhatunk a parti sziklákon, majd beülhetünk egyet falatozni az egyik helyi étterembe.

Kinsale

Kinsale,,county,cork,,ireland,€“,september,2019:,beautiful,traditional,colorful
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az előbb említett Corktól délre fekszik Kinsale, ez a történelmi halászvároska, ahol mindössze ötezren laknak, persze ez a szám nyaranta megugrik. Az odalátogatót lenyűgözi a középkorban épült város látványa, na és persze az Atlanti-óceáné is, de nemcsak ezért érdemes megnézni. Színpompás házai csak úgy vonzzák a szemet, hasonlóan a csinos kikötőhöz, és a várostól nem messze elhelyezkedő, James Fort és Charles Fort névre hallgató erődökhöz. Mivel közel a tenger, a vízisportok kedvelői is előszeretettel látogatnak el ide, hogy búvárkodjanak, horgásszanak, kajakozzanak, de az is megtalálja itt a számítását, aki sziklát mászni szeret. Kinsale nemcsak az egyik legrégebbi és leginkább festői település Írországban, hanem az ország “gourmet fővárosának” is nevezik, annyi (több, mint ötven) patinás étterem és étkezde van itt. 

Kilkenny City

Kilkenny,,ireland.,aerial,view,of,st,mary,cathedral,in,kilkenny,
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A Nore-folyó partján elterülő délkeleti város neve egy szent nevéből ered, az ír Cill Chainnigh azt jelenti, hogy „Canice temploma”. De nemcsak ez az egy templom található ott, hanem például a fenti képen látható, gótikus stílusban épült Szent Mária katedrális, a Szent Ferenc és a Szent János apátságok is. Az 1195-ben épült, sokáig a Butler-család kezén lévő kilkenny-i kastély a város jelképe, mely évszázadokig fontos stratégiai pont volt az ellenséggel való védekezésben, márpedig abból akadt bőven. Ma már történeti kiállításnak ad otthont, a körülötte lévő parkban pedig nagyokat lehet sétálni, vagy épp leugrani a Nore-folyó partjára. Nem messze tőle áll a 16. századi Rothe-ház, mely egy három épület által közrefogott kertből született kereskedőkomplexum, amit a gazdag politikus, John Rothe Fitzpiers építtetett annak idején feleségének és tizenegy gyermeküknek. A történelmi emlékeken kívül számos galéria, művészeti fesztivál, múzeum és színházi előadás várja az odalátogatókat, és Kilkenny nem lenne igazi ír város, ha nem találnánk ott egy tucat sörfőzdét. Ugyan eladásban és hírnévben nem tud versenyezni a Guinnessel, de a város nevét viselő, az előbb említett cég által készített vörös sör rendkívül népszerű az ország határain túl is, itthon is megtaláljuk a szupermarketek polcain.

Adare

Adare,,limerick,,ireland,07.21.2019,view,of,a,typical,irish,pub
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Limerick megye székhelyétől húszperces autóútra van Adare falucska, melyet az ír kormány örökségvédelem alá helyezett, nagyjából úgy, mint nálunk Hollókő ófalu részét. Ugyan az ottani felsőbb rétegeknek az golf miatt ismerős a település, hiszen az ottani golfhotel az ország legmenőbb szállodái és pályái közé tartozik, de aki nem sportolni menne, az is bátran induljon útnak. Az Adare Heritage Centre megismertet minket a falu történelmével egészen a normannok bejövetele előtti időktől kezdve, vásárolhatunk, ebédelhetünk is itt, és vezetett túrákon vehetünk részt a kastélyban, ami – kitaláltátok – a középkorból maradt fenn. A sokáig Kildare grófjaihoz tartozó, kör alakú erődítményt 1536-ban foglalták el Desmond grófjai, attól kezdve az ő fennhatóságuk alatt működött. A látogatás júniustól szeptemberig lehetséges, és közvetlen buszjárat viszi oda a turistákat Adare központjából.

Killarney

The,town,killarney,in,ireland,from,above
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

„Város a parkban” – ezt a jelmondatot találjuk a délnyugat Írország Kerry nevű megyéjében fekvő Killarney hivatalos honlapján. A kisváros ugyanis a Killarney Nemzeti Park központja, így közvetlen közelében találjuk a több, mint tízezer hektáron elterülő csodás parkot három nagy tóval. Akár nyugatra, akár délre, akár északra indulunk, eljutunk az Atlanti-óceánhoz és az Észak-atlanti-áramlathoz. A víztömeg közelsége gazdag, zöldellő növényzetet, festői tájakat és lélegzetelállító kilátást ajándékoz a környéknek. Vonattal Dublinból és Corkból is eljuthatunk ide, és az ország távolsági busztársasága, a Bus Eireann is opció a közlekedésre. Túrázásra, kirándulásra, vízisportokra, az állat- és növényvilág közelségére vágyóknak egyaránt telitalálat, de magában Killarneyben is rengeteg ódon ház, apátság is van – és remélem nem csak engem hoz lázba, hogy itt született Michael Fassbender színész, akinek szülei a helyi West End House-ban található szállodaéttermet üzemeltették. A színésznek a mai napig fontos a szülőhelye, melyet sokféleképp támogatott az elmúlt évek során, a legutóbbi hír pedig az, hogy családjával színiiskolát nyitna.