Így vigyázz értékeidre a strandon!

A magyar módszer értékeink védelmére a strandon: egy kupacba összegyűjtünk mindent, és letakarjuk egy törülközővel. Én is így nőttem fel, bár mindig úgy gondoltam, ha tolvaj lennék, kivárnám, amíg egy család bemegy a vízbe, és akcióba lendülnék. Szerintem pontosan ezt is tették.

Az is igaz persze, hogy ma sokkal több értéket viszünk a strandra, mint régen. Gondolj csak bele: okostelefon, okosóra, e-book olvasó, esetleg laptop, tablet, és ma már egy jobb napszemüveg sem két fillér. Ott vannak az iratok, a kulcsok, ha autóval mentek, nemcsak a személyi kell, hanem a jogosítvány és a forgalmi is – ezeket sem lenne szerencsés elveszíteni. Mi a legjobb megoldás értékeink védelmére?

A legfontosabb szabály az, hogy lehetőleg olyan kevés értékkel menj, amennyivel csak tudsz. Az okosóra, az e-book olvasó, a bankkártya most inkább maradjanak otthon. A mobil úgyis nálad lesz, majd azon megnézed az időt, az e-book-olvasó helyett vigyél könyvet vagy pár újságot, bankkártya helyett pedig készpénzt.

Young,and,sexy,girl,having,fun,and,laughing,on,an
Szórakozz stressz nélkül a strandon! / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ha a strandnak, fürdőnek van értékmegőrzője, vagy kapsz kulcsot legalább egy öltözőszekrényhez, akkor tárold ott az értékeidet. Használd, amikor kell, azután zárd vissza. Nem a legkényelmesebb, de sokkal biztonságosabb, ha a strandon csak egy plédet terítesz le egy nyugágyra vagy a fűre, és az ott lévő táskában csak olyasmik vannak, amiknek az elvesztése nem visel meg túlságosan. Így is nálad lesz például a mobiltelefon vagy a fényképezőgép – hogyan is örökíthetnéd meg másképp a szép pillanatokat?

Hagyományos megoldások

A klasszikus megoldás otthagyni valakit a családból őrködni, vagy megkérni a szomszédot, néha nézzen rá a dolgainkra. Ez azonban pont annyit is ér, mint ahogyan hangzik: néha ránéz. De bármennyire jóindulatú is, nem várhatunk tőle sokat, főleg ha például egy nyűgös gyerekkel vesződik. Egy családtag otthagyása sem a legszerencsésebb, hiszen pont most lehetnétek együtt.

Az én gyerekkormban is létezett az az elvileg vízhatlan, ronda műanyag tároló, amiben a nyakunkba akasztva lehetett tárolni a pénzt. Ennek létezik továbbfejlesztett változata, a vízhatlan mobiltartó és az övtáska. Sokkal szebb nem lett, de biztonságos, az vitathatatlan.

Kreatívabb strandolók azt ajánlják, hogy tedd az értékeidet egy vízhatlan tartóba, és ásd el valahol a pléded alatt vagy mellett. Ha tetszik, próbáld ki, de szólnak érvek ellene is.

Egy kreatív ötlet

Magyar találmány a széftojás, másik nevén Beachegg, amit a Balaton mellett Szigligeten és Vonyarcvashegyen kölcsönözhetsz. Ha arra jársz, jusson eszedbe!

Ez tulajdonképpen egy mini széf, amit egy karkötővel tudsz zárni és nyitni. Ha elmozdítják, hangosan sípol, a strand biztonsági őrét is riasztja, és folyamatosan adatokat küld a helyzetéről. Bevezetéséről az első tapasztalatok kedvezőek, mindössze az kellene, hogy több helyen legyen elérhető.

Szeftojas
Íme a széftojás / Fotó: Youtube
Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem rejtette véka alá a véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban