Barion Pixel Ice, ice baby – kisbabával kánikulában – Coloré

Ice, ice baby – kisbabával kánikulában

2021. 07. 12.

Jól járnak, akik ezen a héten mennek nyaralni, hiszen a meteorológusok a következő napokra is kánikulát ígérnek. Ha kisbabád van, tisztában kell lenned azonban azzal, hogy a hőség megviseli a csecsemőket és kisgyerekeket. Adunk néhány tippet, hogyan könnyítheted meg számukra a forró napok átvészelését.

Először is azt kell tudnod, hogy egy csecsemő számára már a 27 C fok fölötti hőmérséklet is magasnak számít. A felnőtteknél jóval kevésbé hatékonyan izzadnak, ami azt jelenti, hogy kevésbé tudják lehűteni a testüket, ráadásul könnyen kiszáradnak.

Öltöztesd a kicsit természetes anyagból készült, laza ruhába. Nyugodtan adj rá a sajátodhoz hasonló viseletet. Ha te sortban és trikóban érzed jól magad, akkor számára is ez lesz a megfelelő. Ha kiviszed, jobb a vékony, világos, könnyű, de hosszú ujjú felső és a hosszú szárú felső, hogy védd a naptól a bőrét.

Soha ne feledkezz meg a peremes kalapról sem, ami a szemét is árnyékolja. Nagy hőségben időnként permetezz vizet a kezére és a lábára, vagy töröld át a végtagjait egy nedves kendővel, ez lehűti.

Portrait,of,baby,on,sunbed,drinking,water
Figyelj oda, hogy a kicsi kellő mennyiségű folyadékot fogyasszon! / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A hőségben a legkisebbek számára is ugyanúgy fontos, hogy jól hidratáltak maradjanak, mint a felnőtteknek. Hat hónapos kor alatt szoptasd vagy kínálj neki tápszert a szokásosnál kicsit gyakrabban. A nagyobbak bőven kaphatnak vizet vagy szobahőmérsékletű gyümölcsteát.

Nyáron általában a babák is másfélszer többet isznak a szokásosnál. Könnyen ellenőrizheted megfelelő-e a folyadékbevitel: megnyugodhatsz, ha a nedves pelenkák száma nagyjából annyi, amennyi lenni szokott.

Ezekre a jelekre figyelj!

Azonnal észre kell venned azonban, ha valami nincs rendben. Erre utal az, hogy kivörösödik arca és melegnek érzed a bőrét. A túlhevülésre nem egyformán reagálnak a csecsemők. Van, amelyik nyűgös lesz – talán ez a szerencsésebb, mert felhívja magára a figyelmet –, de vannak olyanok is, akik letargikussá válnak, és nem fogadják el az anyatejet vagy a tápszert.

Súlyosabb esetben a baba aluszékony lesz, esetleg hányhat, a bőre kiszárad, és láza is lehet. Ekkor már orvosi segítségre van szüksége.

Így utazz a babával

Kisbabával kánikula idején az utazást is külön meg kell tervezni. A legjobb időpont kora reggel, amikor még viszonylag hűvös van. Helyezd a babát az autó árnyékos oldalára, de az legjobb, ha UV-szűrős, tapadókorongos napvédőket is teszel az ablakra. Ha van megfelelően karbantartott autóklímád, használd, és kicsit az ablakokat is lehúzhatod.

Young,mother,putting,baby,boy,in,the,car,seat.
Babával az utazást is meg kell tervezni / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Minden nyáron elhangzik a figyelmeztetés, de inkább halld ezredszer is, mint hogy egyszer elfeledkezz róla. Soha de soha, egyetlen percre se hagy a kicsit egyedül az autóban! A jármű még akkor is pillanatok alatt felhevül, amikor nincs nagy hőség.

Strandolás csecsemővel – szigorúak a szabályok

Az a szabály, hogy 11 és 14 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a napon, természetesen a babákra is érvényes, sőt az ő esetükben érdemes még bővíteni is ezt az intervallumot. Ha szabadtéri programot terveztek, időzítsétek kora reggelre, vagy késő délutánra.

Parkban, strandon keressetek árnyékos helyet. Ha a program hosszabbnak ígérkezik, érdemes olyan könnyű strandsátrat magatokkal vinnetek, ami az UV-sugarakat is megszűri. Ezek már nálunk is néhány ezer forintért kaphatók.

Baby,boy,playing,with,ship,toy,at,sea.,child,os
A pancsolás remek progam, de ügyelned kell néhány dologra / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Hat hónapnál fiatalabb babák bőrét jobb, ha nem éri közvetlen napfény. Az ő szervezetük még nem termel elég menalint, ami a naptól védi a bőrünket.

A hat hónaposnál idősebb gyerek bőrét kend be naptejjel minimum kétóránként, de ha bement a vízbe, vagy izzad, akkor még gyakrabban. Természetesen csak olyan készítményt használj, amit a legkisebbek számára ajánlanak. Válassz magas, minimum 30-as faktorszámút, és olyat, ami az UVA- és az UVB-sugarak ellen is véd. Első alkalommal teszteld egy kisebb bőrfelületen, nem allergiás-e rá.

Ha elmúlt egyéves

Könnyebb időszakba értél, hiszen a kicsi már nem igényel akkora figyelmet, mint egy csecsemő. Minden érvényes, amiket korábban felsoroltunk: laza, természetes anyagból készült, vékony ruhát viseljen, fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot, és napra csak megfelelő óvintézkedések után – naptej, kalap, napszemüveg – és szülői felügyelettel menjen.

Little,boy,eating,watermelon,red,in,the,garden,sitting,on
A lédús dinnye a babáknak is ugyanolyan jólesik, mint nekünk / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

De már adhatsz neki például dinnyét vagy sok-sok egyéb gyümölcsöt, és bevezetheted a jégrémeket és a fagyikat. Arról nem is beszélve, milyen jót lehet pancsolni már a medencében, persze csak a legforróbb órákon kívül, és lehetőleg árnyékban. Biztosan tudod, de ezt is fontos újra és újra hangsúlyozni: soha, egyetlen percre se hagyd a babát felügyelet nélkül a vízben!

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix