Barion Pixel Így vedd fel a harcot a kánikulával! – Coloré

Így vedd fel a harcot a kánikulával!

2021. 07. 05.

Túl vagyunk az idei nyár első hőhullámán, ami többé-kevésbé mindenkit megviselt. A legkönnyebben azok vészelték át, akiknek van klímájuk a lakásukban és az autójukban is. Nekik arra kell odafigyelni, hogy a berendezések megfelelően karban legyenek tartva. A többieknek pedig érdemes minél több hasznos tippet gyűjteniük azzal kapcsolatban, mit tehetnek a meleg ellen. Néhányat mi is megosztunk veletek.

Hirtelen köszöntött be idén a meleg, nem biztos, hogy mindenkinek volt ideje kitisztítani vagy kitisztíttatni a légkondicionáló berendezéseket. Előbb-utóbb érdemes azonban pótolni a mulasztást – két okból. Az egyik az, hogy a koszos készülék sokkal kevésbé hatékonyan működik, azaz még nagyobb energiafogyasztással is csak kisebb eredményt produkál, ráadásul a meghibásodás esélye is megugrik.

Beteg is lehetsz a klímától

A másik, talán sokkal nagyobb probléma, hogy egy szennyezett légkondicionáló komoly egészségügyi kockázatot jelent. Baktériumokat, vírusokat, allergén anyagokat, sőt irodaházakban a szellőzőrendszerben élő mikroorganizmusok által termelt toxinokat terjeszthet.

Ez okozhat tüsszögést, köhögést, sőt olyan kevésbé nyilvánvaló tünetei is lehetnek, mint a fáradtság, szédülés, láz, légszomj vagy emésztési problémák. A klímaberendezésben lévő szennyeződésekre az idősek és a gyerekek mellett azok a legfogékonyabbak, akik eleve légzőszervi problémákkal küzdenek.

Legkondi Colore
Vedd komolyan: a klímát rendszeresen tisztíttatni kell! / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az interneten számos tanácsot, leírást találsz azzal kapcsolatban, hogyan tisztítsd a klímádat. Én nyugodtabb vagyok, ha ezt a feladatot szakember végzi el, de a döntést mindenki maga hozza meg. Ne feledkezz el arról sem, hogy az autóban lévő légkondicionáló berendezést is ki kell tisztíttatni legalább évente egyszer, a nyári szezon kezdete előtt!  

Készülj a nyárra is úgy, mint a télre

Számos trükk van, amivel csökkentheted lakásod hőmérsékletét. Nagyon fontos a megfelelő szigetelés. Nézd végig az ajtókat, ablakokat, és ha nagyobb rést találsz valahol, tegyél oda szigetelő párnát, vagy ragaszd körbe szigetelő csíkkal. Készülj fel a hőségre pont úgy, mint ahogy télen készültél a nagy hidegre, hiszen ugyanaz a cél: a lehető legjobb szigetelés.

Ezt célozza a megfelelő árnyékolás is. Családi házban ültessetek fákat, alakítsatok ki lugast, vegyétek körbe magatokat minél több zölddel. Ha azonnal nem is látszik az eredménye, végül hosszú időre megoldja a problémát. Ha éppen most álltok a ház tervezése előtt, akkor fontoljátok meg a túlnyúló tető építését.

Ezek mellett pedig az a leghatékonyabb, ha egyszerre alkalmaztok külső és belső árnyékolást. A redőny mellett vegyétek fontolóra a spalettát, zsaluziát – ez olyan, mintha kültéri reluxa lenne, aminek forgatható alumínium lamellái vannak – vagy a függőleges textilárnyékolókat. Már egy egyszerű nádroló is jó szolgálatot tehet.

Fiatal No Redony
A spaletta nagyon jó szolgálatot tesz kánikulában / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Érdemes szétnézni a blackout (fényzáró) függönyök között is. Ezeknél két szál közé egy fekete szálat szőnek, aminek köszönhetően az anyag 70-100 százalékban kizárja a fényt. Kisebb teljesítményű változata a dimout függöny. Szóba jöhet többek között a reluxa, római roló, lapfüggöny és így tovább. Egy tipp: néhány ezer forintért lehet vásárolni ablaküvegre ragasztható hőszigetelő fóliát, ami szintén segíthet.

Hűtsd le magad!

A legnagyobb nyári hőségben a ventilátor az egyik leghasznosabb segítőtársunk. Bár nem hűti a levegőt, „csak” mozgatja, egy kis trükkel a hűtést is elérheted. Annyi a teendőd, hogy egy jeges vízzel teli tálat helyezel a készülék elé, ami így a hűvös levegőt fújja feléd.

Sokat segít, ha naponta többször veszel hideg vagy legalább langyos vizes fürdőt, és sok hideg folyadékot fogyasztasz. (Ha hajlamos vagy a megfázásra, akkor maradj a szobahőmérsékletű italoknál.) Általában azt javasolják, hogy a folyadék legyen tiszta víz. Ezzel nincs is semmi baj, de jobbat teszel magadnak, ha legalább hetente egyszer-kétszer olyan, elektrolitokkal dúsított italokat iszol, aminek a fogyasztását tartós hasmenés után vagy komolyabb fizikai igénybevétel után ajánlják. A sok víz ugyanis kimossa az ásványi anyagokat a szervezetedből, amiket érdemes pótolni.

Limonade Tobben
A nyár a hideg italok szezonja / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Végül pedig élj bátran azokkal a lehetőségekkel, amiket a technika kínál. Vannak olyan eszközök – többek között karkötők és sálak –, amik azon az elven működnek, hogy lehűtik a vért testünk bizonyos részein, amivel egész test hőmérsékletét csökkentik. EZEN a linken például az amazon.com kínálatában böngészhetsz.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix