Barion Pixel 7 hangulatos tó Magyarországon, ha már unod a Balatont – Coloré

7 hangulatos tó Magyarországon, ha már unod a Balatont

2022. 07. 14.

A magyarok jelentős részének a nyári vízparti pihenés egyet jelent a Balatonnal, de az egyre dráguló környék sokak kedvét elveszi az ottani strandolástól. Szerencsére jócskán van itthon természetes víz sok gyönyörű tó formájában, ahol (majdnem mindben) megmártózhatunk és kiengedhetjük az egész éves fáradt gőzt.

Arlói-tó

Arlói Tó
Forrás: Tuza Ráduly Marianna

Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati csücskében, Egertől 50, Miskolctól másfél órára található autóval az Arlói-tó. Ez a kis gyöngyszem a 20. század eleji bányászatnak köszönhetően alakult ki, ma pedig igazi turistaparadicsom, amely Erdély tavaira emlékeztet az őt körülvevő dombok miatt. A környék meglátogatását összeköthetjük egy túrával is, de aki nem szeretne ennyire aktív kirándulást, az a víkendházakkal szegélyezett kis tavat is körbesétálhatja. Kemping, strandfürdő (Suvadás Liget) található az Arlói-tónál, amely naplementekor a legszebb.

Lak-völgyi tó

Bélapátfalva1
Forrás: Tuza Ráduly Marianna

Ugyancsak az Északi-középhegységben járunk, ezúttal kicsit közelebb Egerhez, ahonnan a 25-ös úton észak felé elindulva fél óra alatt elérhetjük Bélapátfalvát. A falu fölötti hegy, a Bél-kő alatt találjuk hazánk egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági templomát, nem messze onnan pedig a Lak-völgyi tavat. A tavacska körül sok vendégház nyílt és egy éttermet is találunk, valamint a Kéktúra útvonala is erre vezet. 350 méterrel vagyunk itt a tengerszint fölött és a látvány, a friss levegő páratlan. A kijelölt helyeken horgászhatunk, a tótól nem messze pedig kiépített tűzrakóhelyeken süthetünk szalonnát vagy bográcsozhatunk.

Szálkai-tó

Szalkai To
Forrás: szalka.hu

Ezúttal Tolna megyében járunk, Szekszárdtól húszperces kocsiútra, dél irányban helyezkedik el a Lajvér-patak vize által táplált Szálkai-tó. A mesterségesen kialakított víztározó nevét a mellette található faluról kapta, fürdeni pedig pompásan lehet benne, mert a keleti oldalon lévő strandnak lassan mélyül a vize. A fürdőzés után vízibiciklit vagy kajakot is kölcsönözhetünk, de horgászásra is van lehetőség. Szállás tekintetében használhatjuk a tó kempingjét is, de alhatunk a faluban is, ahol több panzió is akad.

Orfűi-tó

orfűi tó
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Alighanem sokunknak a Fishing On Orfű nevet viselő fesztivál jut eszébe elsőre a Pécs mellett található, mesterséges tórendszerről. Azonban amikor nincsenek ott koncertek és sokadalom, akkor is nagyon ajánlott ellátogatni oda, hiszen ahogy egy Google-értékelésben fogalmaztak, “Tökéletes versenytársa a Balatonnak”. A tórendszer az Orfűi-tó mellett három másikból áll, ezek a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó, és amelyeket a hatvanas évek során hoztak létre. Árvíz- és természetvédelmi céljai mellett nyaralóövezetként is szolgál, emellett sok sporthorgász kedvelt helyszíne. A Mecsek népszerű kirándulóhelyén túrázni, strandolni is lehet, utóbbihoz a Kistó Strandot válasszuk. 

Ez is érdekelhet: A Tisza-tó csodái – látnivalók és programötletek

Hazánk második legnagyobb vízfelszínű tava a Tisza-tó, mely gyönyörű helyszín bármilyen vízparti kikapcsolódáshoz. Strandolás, vízitúrák, madármegfigyelés és egy óriási édesvízi akvárium várja a környékre látogatókat – a Tisza-tó csodáiról szóló cikkünkért kattints ide!

Vadása-tó

Kemencei Ilona Vadása Tó
Forrás: Kemencei Ilona / vadasa.hu

Az Őrségi Nemzeti Park Magyarország egyik legcsodásabb környéke, nemcsak a történelmi emlékek hanem a természeti értékek miatt is. Hegyhátszentjakab tava, a két vízterületből álló Vadása-tó ma már országszerte ismert kirándulóhely, tizenkét forrásból táplált vizében horgászni és fürdeni is lehet, miután néhány évvel ezelőtt renováláson esett át a környék. Fürdéshez egyébként az alsó tavat ajánljuk, mert a felső partján sűrű az erdő és maga a tó is tele van tuskókkal, ami egyébként igazán látványos. 

Szajki-tavak

szajki tavak
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Vas megye délkeleti határáig kell leautókáznunk, hogy Hosszúpeszteregtől nem messze ráleljünk a madárdaltól és fás ligetektől ölelt Szajki-tavakra. A Csörgető-patak felduzzasztott vizéből kilenc évtizeddel ezelőtt létrejött tavas környéken jól kiépült apartmanhálózat várja a látogatókat, némely tó a horgászoknak kedvez, megint másik partján homokos strand fekszik. Sokan járnak oda olyanok, akik retró hangulatra vágynak, de rengeteg külföldi turista is megfordul a vidéken. Akinek a kerékpározás, strandolás és kempingezés után még van energiája, az kipróbálhatja a kalandparkot is.

Vadkerti-tó

Soltvadkerti Tó
Forrás: vadkerti-to.hu

Régebben Büdöstónak hívták Soltvadkert tavát, a beszédes név a gyógyhatású víz illatára utal, írja a vadkerti-to.hu. “A fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz part menti sekély vize miatt sokan járnak ide kisgyerekekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak”. Az Alföld kedvelt vizének egyik oldalát a strandolók foglalják el, a másik, náddal benőtt részen – ahogy a fenti tavaknál is – horgászok űzhetik hobbijukat. Ifjúsági táborok, büfék, kemping, csúszdák és víkendházak tömegei sorakoznak a Vadkerti-tó mellett, ezzel Soltvadkert városának egyik legkedveltebb pihenőhelye lett, ahová Budapestről másfél óra alatt érünk le autóval.