Barion Pixel Egynapos kirándulások tavaszra – 5 hely, amit kényelmesen megjársz reggeltől estig – Coloré

Egynapos kirándulások tavaszra – 5 hely, amit kényelmesen megjársz reggeltől estig

2023. 04. 19.

Ahogy jön a jó idő, egyre nagyobb igényünk van kimozdulni. Összeszedtünk hát öt olyan helyet, amit egynapos kirándulás keretében is megjárhatsz, és még szépeket is láthatsz ez alatt a pár óra alatt!

Egynapos kirándulást nem feltétlenül könnyű találni, hiszen számos szép hely van az országban, ami nem feltétlenül fér bele utazással együtt egy napba, nem is beszélve arról, hogy szívesen kikapcsolódnánk egész hétvégére, így akár meg is szállhatunk. Erre azonban nem mindig van lehetőség, így tökéletesek azok a túrák, amiket egy nap alatt megjárhatunk. Pesthez közeli utakat is találhatunk, de vidékre is elmehetünk, annál is inkább, mert több felfedezni való csoda vár ránk, ha elhagyjuk a nagyvárost.

5 egynapos kirándulás tavaszra

Mindenkire gondoltunk, így Budapesthez közeli és távoli helyeket is bemutatunk, ráadásul természet- és kultúrakedvelők egyaránt megtalálhatják a számításaikat.

Gödöllő

Ha budapestiek vagyunk és elsőkörben nem mennénk messzire, Gödöllő tökéletes hely lehet számunkra! Kedves, kisvárosi hangulat fogad bennünket, és akár hévvel is megközelíthetjük a várost. Természetesen a legszebb látványosság a Gödöllői Királyi Kastély, ami felújítva várja a látogatókat. Megnézhetjük, hol töltötte idejét I. Ferenc József és Erzsébet királyné, és akár egy fotózáson is részt vehetünk, melynek során korhű ruhákban örökíthetjük meg magunkat! A kastély után a város főterén megnézhetjük a Világbéke Gongot is, melyet Indonéziától kapott ajándékba az ország. Ha a természetbe vágynánk megnézhetjük a Botanikus kertet és a Gödöllői Arborétumot is, ha pedig túráznánk, a gödöllői dombság erdeiben élvezhetjük a természetet.

A Gödöllői Királyi Kastély és maga a város tökéletes egynapos kirándulás lehet
A Gödöllői Királyi Kastély és maga a város tökéletes egynapos kirándulás lehet / Kép forrása: Unsplash

Sümegi Vár

A Sümegi Vár az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori építmény. Tavaly nagy felújítási munkák zajlottak az egykor erődként is funkcionáló épületen, így idén új pompájában élvezhetjük! A csodás berendezett termek mellett a konyhát és a műhelyeket is megtekinthetjük, de ne feledkezzünk meg a várudvarról sem, ahol Történelmi Lovasjátékokat nézhetünk, majd a Nagy Lovagteremben lakomázhatunk jellegzetes középkori ételek mai formájából.

Székesfehérvár

Székesfehérvár nincs messzire a fővárostól, mégis egy teljesen új világba kalauzol. A város kis utcácskáin járkálva szinte utazhatunk az időben, és ez nem véletlen, hiszen a város minden sarkán történelembe botlunk. A belvároson túl nem érdemes kihagyni a Bory-várat, ami csodás ablakokkal és festményekkel hívogatja a látogatókat. Megnézhetünk egy skanzenként funkcionáló utcácskát, ami a régi iparosok terepe volt, és a város egyik különlegességét, a Virágórát is érdemes megtekinteni, ami tavasztól őszig mutatja a pontos időt.

Pilisi túra

Akár a Pilisben is túrázhatunk a természetben vagy városokat járva is! Ha arra járunk, nem érdemes kihagyni Esztergomot, ami a Bazilikán túl kedves sétákat kínál a Duna partján és a csodás régi városon át. Ha szeretjük a sorozatokat, Pilisszentléleknél is megállhatunk, hogy megcsodáljuk a Mi kis falunk című széria forgatási helyszíneit, és csupán legfeljebb húsz percre tőle már láthatjuk, ahogy a Visegrádi Fellegvár magasodik az ég felé. Ha felmegyünk, csodás látvány tárulhat elénk, valamint megnézhetjük a Szent Korona kiállítást és a panoptikumot is.

Hortobágy

A Hortobágyot költőink meseszerűen írták le, és ennek oka nem véletlen: ugyanúgy átérezhetjük a táj látványát, mint Petőfi egykor, sőt, talán még a Hortobágyi kocsmárosnéval is találkozhatunk! Ha megunnánk a gémeskutak és a Kilenclyukú híd látványát, benézhetünk a Pásztormúzeumba és a Madármentő kiállítást is megtekinthetjük. Nem messze a Hortobágytól fekszik a Tisza-tó, úgyhogy ha egy kis vizet is látnánk a síkság után, nem kell sokat autóznunk, hogy odaérjünk, és vízi élővilágot csodáljuk.

A legendás Kilenclyukú hidat is megcsodálhatjuk
A legendás Kilenclyukú hidat is megcsodálhatjuk / Kép forrása: Unsplash

Döntsünk bármelyik desztináció mellett, érdemes figyelni az időjárást, és úgy útnak indulni, hogy biztosak vagyunk benne, hogy nem zúdul a nyakunkba az eső. Keressünk ki egy jó éttermet, vagy akár rögtönözhetünk is, mert a legtöbb helyen biztosan találhatunk olyan helyet, ahová szívesen betérünk. A tavasszal együtt azonban a különböző rovarok, így a kullancsok is elkezdenek megjelenni, úgyhogy ha erdei túra mellett döntünk vagy mezőn járkálnánk, a nap végén mindenképpen nézzük át magunkat, megbizonyosodva arról, hogy nem vittünk haza egy kéretlen látogatót.

Nyitókép forrása: Unsplash