Belépővel Velencében?

2021. 09. 03.

Évek óta szó van arról, hogy az egy napra érkező turistákat csak belépőjeggyel engedik be a turisták kedvel célpontjának számító olasz városba. A városvezetés a koronavírus miatt elvetette az ötletet, 2022 nyarától azonban mégis bevezetik az új szabályokat.

Elég volt a „haszontalan” turistákból

Ha belegondolunk, a lépés teljesen racionális. A városvezetés megunta, hogy tömegével érkeznek a turistabuszokkal Velencébe az egy napra érkező látogatók, akik semmiféle bevételt nem hoznak. Nem foglalnak szállást, a magukkal hozott szendvicset eszik, maximum egy kávét fogyasztanak, és legjobb esetben apró ajándékokat vásárolnak. Használják a város infrastruktúráját, növelik a tömeget, de nem hoznak hasznot a turisztikai szolgáltatóknak.

Ugyanez a helyzet a tengerjáró hajók utasaival, akik minden szolgáltatást a hajón vesznek igénybe, ott is étkeznek, azaz Velence számára csak terhet jelentenek. Csak hogy legyen egy kis fogalmunk a nagyságrendekről: az Adria királynőjének is nevezett város lakosaink száma 2018-ban 260 ezer volt, és eközben 80 ezer látogató kereste fel naponta (!).

Seagulls,and,old,cathedral,of,santa,maria,della,salute,in
Velencét naponta 80 ezer látogató kereste fel a járvány előtt / Fotó: Shutterstock /PuzzlePix

Az új szabályozás

2020 nyarától lép életbe az új szabályozás, amely szerint 3-10 eurós belépődíjat kell fizetniük azoknak a turistáknak, akik nem tudják igazolni, hogy szállást foglaltak a városban. A díj nagysága attól függ, hogy a látogatók elő- vagy utószezonban, esetleg főszezonban érkeznek. Addigra a tervek szerint kiépítik azt az elektromos beléptetőrendszert is, ami lehetővé teszi a teljes körű ellenőrzést.

A turisták elvileg még így is jól jártak, hiszen az eredetileg 2019-re tervezett bevezetés csúszott, mert a koronavírus miatt visszaesett a vendégek száma. Másrészt pedig korábban sokkal szigorúbb intézkedésekről volt szó, többek között arról, hogy 500 euróra büntetik azt a turistát, aki közterületen leül.

Máshol is van példa a belépődíjra

Velence nem az egyetlen hely, ahol belépőjeggyel kell számolniuk a turistáknak. Új-Zéland 2019-ben 35 új-zélandi dolláros (jelenlegi árfolyamon számolva kb. 7300 forintos) határátlépési díjat vezetett be. Az ok az volt, hogy az évente érkező mintegy 3,8 millió turista nagyon komolyan igénybe veszi a 4,9 millió fős sziget infrastruktúráját. Az így befolyó pénzt a természet és nemzeti örökség védelmére fordítják.

Milford,sound,,new,zealand.
Új-Zéland különleges tájai is sok látogatót vonzanak / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az intézkedés valószínűleg bevált, az új-zélandi kormány ugyanis 2021 nyarán bejelentette, hogy a határátlépési díjat december 1-jétől 63 dollárra (csaknem 13 ezer forintra) emeli. A turisztikai szolgáltatók tiltakoznak, hiszen ez megnehezítené az ágazat talpra állását a pandémia után. Egyelőre azonban úgy tűnik, nincs sok esélyük.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix