Barion Pixel Egymást segítik a TikTokerek, hogy nyaralás során elkerüljék a turistacsapdákat – Coloré

Egymást segítik a TikTokerek, hogy nyaralás során elkerüljék a turistacsapdákat

2023. 07. 01.

A TikTok sokak szemében ostoba és felesleges táncolós-tátogós videók tömege, amely azon túl, hogy könnyű ráfüggni, nemzetbiztonsági kockázatot is hordozhat magában. Azonban kár lenne tagadni, hogy rengeteg hasznos tartalom is található a platformon, csak tudni kell helyén kezelni azt és türelemmel felkutatni az érdekességeket. A nyár közeledtével a nyaralásaink tervezésében is nagy segítséget nyújt a TikTok, pontosabban annak egyes felhasználói, akik megosztják turistatörténeteiket, utazási tippjeiket a közösséggel.

Róma

Az Örök Várost évente több millió ember keresi fel, így nem csoda, hogy a turista lehúzását, átverését tömegek tűzik ki ilyenkor célul. A belváros látványosságai, de különösen a Pantheon körül érdemes odafigyelni a csalókra. Egyik csoportjuk nagyon barátságosan viselkedik, miközben karkötőket „osztogat” látszólag teljesen ingyen, ám amint elveszünk az „árustól” egy ékszert – mint ahogy automatikusan egy szórólap után nyúlunk – tíz másodperccel később máris kéri tőlünk az árát, és ha nem fizetünk érte, óriási patáliát csap. Jegyezzük hát meg, hogy sose fogadjunk el semmit senkitől, még ha ingyenesnek is tűnik, és figyeljünk arra is, ha az egyik ilyen csaló nem nyújtja, hanem dobja a portékát. Ilyenkor ugyanis reflexszerűen elkapja az ember a felé repülő dolgot, az „árus” pedig lecsap rá, mondván, már elvette, így fizesse is ki. Hasonló trükkről számoltak be a világ bármely tájára látogató utazók, és valószínűleg e cikk olvasói sem most hallanak erről először, de nem árt egy kis memóriafrissítés.

Firenze

Egy másik TikToker firenzei útja után számolt be arról, hogy mennyi festményt lát a földre lefektetve a belvárosban, amit tulajdonosaik a frekventált, forgalmas helyeken raknak le úgy, hogy alig lehet elférni tőlük a járdán. Épp ez a céljuk vele, hiszen ha valaki figyelmetlen és rájuk lép, a csalók azonnal pénzt követelnek tőle. Mint a többi csalás, természetesen ez is illegális, ha meglátnak egy rendőrautót vagy egy rendőrt, máris felkapkodják a képeket és odébbállnak – hogy aztán máshol, másokat próbáljanak meg becsapni.

Bangkok

A Nagy Palota épületegyüttese Bangkok egyik leghíresebb látnivalója, így aki a thai fővárosba utazik, szinte sosem hagyja ki, hogy megcsodálhassa. Tudják ezt a csalók is, akik azzal közelítik meg a turistákat, hogy nem viselhetnek rövidnadrágot a palotában. Ez eddig nem is átverés, hiszen az infó hasznos, tényleg nem mehetünk be sortban a szent helyre, ám a megjegyzés célja csak az, hogy szóba elegyedhessenek és elnyerjék a turista bizalmát. Ezután a csaló közli az utazóval, hogy a palota épp most zárva van egy buddhista szertartás miatt, de ő motoros riksájával (tuktuk) szívesen körbeviszi őt féláron, és megmutatja neki az összes többi palotát. Nagyon kicsi rá az esély, hogy igazat mond és a helyszín tényleg zárva – ezt az infót jobb, ha ellenőrizzük online -, de ha így is van, akkor se menjünk el vele körútra, mert biztos, hogy egy rakás pénzzel akar majd megrövidíteni minket a végén.

turista tömeg csalás
Forrás: lechatnoir / Getty Images

Isztambul

Az emberek jócselekedetre való hajlandóságát használja ki kegyetlenül az a csalás, amit Isztamulban videóztak le több ízben. Egy férfi sámlival és cipőtisztító szettel a kezében sétál az utcán, amikor hirtelen „elejti” a kefét. Egy segítőkész, ámde tudatlan turista felveszi és utánaszól, hogy elhagyta, mire a férfi hálából felajánlja, hogy megtisztítja a lábbelijét – néha fel sem ajánlja, csak elkezdi a pucolást az utca közepén. Ha nem rázzuk le idejében, természetesen pénzt fog kérni a szolgáltatásért, nem is keveset, ha pedig nem fizetünk neki, kellemetlen jelenetet rendez.

Rabat

Az Indiából, a Közép-Keletről és Afrikából érkező hennatetoválás művészete hamar meghódította a nyugati országokat is, és ma már sokak fejében a nyaralással kapcsolódott össze, hogy készíttessenek maguknak egy szép mintát a kézfejükre vagy a vállukra. Azonban a szolgáltatás népszerűségét látva sok csaló is megjelent a piacon. Ők többnyire nyilvános helyeken dolgozó hennások, akik folytatják a festést a minta elkészülte után is, szinte erőszakkal kell kitépni az ember karját a kezeik közül, mert a többletmunkáért természetesen több pénzt is le akarnak gombolni a gyanútlan turistáról. Azt tanácsoljuk, helyettük inkább menj egy hivatalos szalonba, ahol kisebb eséllyel vernek majd át.

Forrás: serts / Getty Images