Barion Pixel Barcelona olyan, mint egy kirándulás Gaudi agyában – a spanyol metropoliszban jártunk – Coloré

Barcelona olyan, mint egy kirándulás Gaudi agyában – a spanyol metropoliszban jártunk

2022. 08. 09.

Multikulturális közeg, páratlan építészet, ízletes sangria. Tömören e három tényező köré érdemes felépíteni egy utazást Barcelonában, de természetesen ezeken túl is megannyi élmény várja a látogatót a spanyol világvárosban. Szubjektív ajánlónk következik, a teljesség igénye nélkül.

Barcelona olyan, mintha Gaudi agyában tennénk egy kirándulást

Az idézett mondat nem a Vicky, Cristina, Barcelona című filmből származik: magam fogalmaztam meg a barcelonai utazásunk konklúziójaként: a spanyol zseni munkái stabil keretet adnak a városnak, egyúttal táplálják is annak kulturális közegét, így lényegében úgy működnek, mint agyunk neuronjai. Egy mindössze néhány napos utazás során is érdemes bevennünk az útitervbe az építész főbb munkáit, a sok sétálás mellett viszont ne feledkezzünk meg a kulináris élvezetekről sem, hiszen Barcelona nemcsak kulturálisan, hanem gasztronómiailag is páratlan élvezetekkel szolgálhat a kiéhezett utazók számára. 

Bemelegítés: Casa Batlló

Ha eddig nem találkoztunk Gaudi munkáival, bemelegítésként érdemes a Casa Batllóban kezdeni a barcelonai utazást, nehogy kultúrsokkot kapjunk az első kanyarban. A casa, azaz a ház eredetileg 1877-ben épült Emilio Sala Cortes (Gaudi egyik építész-professzora) tervei alapján, még abban az időben, amikor a városban nem volt világítás. Mai nevét későbbi tulajdonosáról, Josep Batlló y Casanovas textilkereskedőről kapta, aki 1903-ban vette meg az ingatlant. 

Barcelona, Casa Batlló
A Casa Batlló Gaudi egyik legkülönlegesebb alkotása BarcelonábanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ugyan eleinte szerették volna lebontani, a felkért építész, Antoni Gaudi megvétózta ezt, mivel mérhetetlen potenciált látott a lakóházban, amely napjainkra már nemcsak egy szimpla polgári épület, hanem (saját jogán) az UNESCO Világörökség része. Nem is csoda: a szecessziós, modern stílusú objektum egyedülálló a maga nemében. Ahogy a művész további terveinél, úgy a Battló háznál is jellegzetes, hogy Gaudi a természetből inspirálódott az aszimmetrikus falak, a szellőzés és az ablakok tervezésénél: míg a szellőzőrendszert a halak kopoltyúi ihlették, addig az ablakok mintázatát a teknősök páncéljáról mintázta a mester. Az ilyesfajta berendezéseknek (mint például a szellőzés) köszönhetően az épület (művészi értéke mellett) rendkívül funkcionális, s sokkal inkább a jövő, semmint a múlt elemei fedezhetők fel benne. 

Fő attrakció: Sagrada Familia

Merőben eltérő indíttatásból készül(t) Gaudi főműve, a Sagrada Familia, azaz a Szent Család-temploma. A Battló házhoz hasonlóan ez az épület sem a kezdetektől került az építész kezei közé: egy bizonyos Francisco de Paula del Villar fektette le alapjait 1882-ben, ennek köszönhetők neogótikus elemei. A kilencven méter hosszú, 138 méter magas, hatvan méter széles épületben talán annak statikai tervezése a legérdekesebb, hiszen Gaudi egy fejjel lefelé logó maketten (ezt köteleken logó nehezékekből készítette el) tesztelte az épület statikai tulajdonságait.

Barcelona, Sagrada Familia
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A Sagrada Familia a kezdetek óta az adományozók és látogatók kegyeinek köszönhetően épül, ugyanakkor többször is felmerült már az építkezés leállítása, utoljára a kilencvenes években. A templomot 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa emelte bazilika rangra, egyúttal meg is szentelte azt, s azóta már miséket is cerebrálnak a nem mindennapi épületben. Ahogy a Batlló háznál, úgy itt is megjelenik Gaudi naturalista megközelítése: a tornyok tetején lévő „bogyókat” például a levendula virága, míg a belső terek oszlopainak mintáit a fák göcsörtjei ihlették. 

Kulináris levezetés: La Boqueria

A meleg idő és a sok ezer lépés persze kifárasztja az embert, így Gaudi munkáinak megsüvegelése után érdemes némi harapnivaló után nézni. Keresve sem találnánk jobb és frissebb portékákat a la boqueria, azaz „a piac” kínálatánál: friss sonkák, tengeri herkentyűk és gyümölcsök sorjáznak a pultokon, s ha néhány spanyol szóval kedveskedünk az árusoknak, egészen biztosan kapunk tőlük kóstolót az portékáikból. 

Barcelona, La Boqueria
A város szíve egyértelműen a La BoqueriaKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A piac egyébként a város központjában, a Las Ramblas utcán található, reggel 8 és este fél 9 közötti nyitvatartással működik 1836 (!) óta. Több mint 200 árus legkülönbözőbb termékeivel találkozhatunk a színes pultokon, amelyek nem csak a spanyol, hanem a nemzetközi gasztronómia jellegzetességeivel is elkápráztatják az odalátogatókat, így legyen szó akár fűszerekről, édességről vagy halról, a La Boquerián egészen biztosan találunk fogunkra valót reggelire, ebédre és persze vacsorára is.

Barcelona, La Boqueria
Friss osztrigák sorakoznak a piaconKép forrása: a szerző saját fotója

Ha ott járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a klasszikus spanyol fogást, a chipironest (rántott mini tintahal), édesség gyanánt pedig kóstoljuk meg a csokiba mártott churrost, a muffin jellegű magdalenast vagy a baszk csokoládéhabot

Spanyol forgatag: La Rambla

Nem lenne teljes a Barcelonában töltött hétvége a La Rambla forgataga nélkül. A város sétálóutcája picivel több, mint egy kilométer hosszan terpeszkedik Barcelona szívében: a Placa de Catalunyát és Kolumbusz Kristóf monumentális szobrát köti össze. Érdekesség, hogy a La Rambla eredetileg szennyvízelvezetőként funkcionált, ám a 14. századi építkezéseknek köszönhetően szép lassan utcává alakult, így fesztiválok, sportesemények és persze árusok közkedvelt területévé nőtte ki magát. (A folyadék motívum egyébként megmaradt, hiszen az utca középső részének hullámos talajformái pont ezt hivatottak feleleveníteni.)

Barcelona, La Rambla
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A számtalan bolt és kávézó mellett a La Rambla egyébként több, történelmi épület otthona is: itt található például a Szent József kolostor (közvetlenül a La Boqueria mellett). Ahogy az lenni szokott, a főutca nem csak a szórakozás, hanem a bűnözés központja is egyben: a helyiek szerint érdemes vigyázni az értéktárgyainkra és egyéb eszközeinkre, mivel zsebesek járnak körbe a forgatagban, éjszaka pedig megjelennek a kétes portékákat (értsd: drogot) kínálgató árusok is, akiktől szintúgy érdemes óvakodni. 

A jelenlegi állás szerint Spanyolország jelenleg „fokozott kockázattal látogatható ország”: július 18.-31. között csaknem 138 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak. Ennek ellenére a spanyolok kizárólag a közösségi közlekedésben követelik meg a maszk használatát a turistáktól, a látványosságok egyelőre anélkül is látogathatók. EU-s országból való beutazáskor nincs semmiféle egészségügyi ellenőrzés érvényben, indulás előtt viszont mindenképp érdemes egy pillantást vetni a pillanatnyi álláspontra (például a Konzuli Szolgálat oldalán), hiszen az – a növekvő esetszámok fényében – bőven változhat. 

Spanyolország Barcelonán túl: 5 hely, amit látnod kell

Spanyolország minden régiójának megvan a saját izgalma: macskaköves utcácskák, jó borok, igazi mediterrán hangulat. Az északkeleti tájak, Aragónia és Katalónia, ahová korántsem csak a foci, a tengerpart és az éjszakai élet miatt érdemes elmenni. Az alábbiakban megmutatjuk környék leghangulatosabb tájait.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix