A világ 5 legszebb könyvtára

2023. 03. 25.

Könyvtár szinte minden városban és faluban van, helyenként akár több is. Vannak azonban hatalmas építmények a könyvek tárolására, melyeket nemcsak nagyságuk, hanem szépségük is különlegessé tesz.

A könyvtárak évszázadok óta központi helyet foglalnak el az életünkben. Régebben az összejöveteleken a könyvtár jelenthette a béke szigetét, de akár a nagy beszélgetések színhelye is lehetett. Az évszázadok során sokan használták tanulásra, és ez a mai napig sem változott. Az e-bookok megjelenésével ugyan talán csökkent a könyvtárba járók száma, tény, hogy olyan művekhez juthatunk hozzá, amelyekhez csak drága pénzért tehetnénk. Egyetlen hátránya van csupán, hogy csak pár hétig birtokolhatjuk az adott példányt, olyankor viszont teljes mértékben kiélvezhetjük illatát, súlyát, borítóját és persze a benne lévő történetet vagy ismereteket.

A világ legszebb könyvtárai

Számos könyvtár létezik a világon: a kis iskolai, könyvtárnak nevezett lyukaktól kezdve a falusi, kis- és nagyvárosiakon át számtalan van világszerte, ám kevés kerülhet fel a világ legszebb könyvtárainak listájára. A keresés során több oldalra is bukkantam, amelyek állították, hogy megtalálták a legszebbeket. Én ezekből válogattam össze azokat, amelyek a legjobban ámulatba ejtettek.

Strahov Könyvtár – Csehország

Prága számtalan szépséget rejteget, és ezek egyike az 1679-ben alapított Strahov Könyvtár is. Ez az egyik legszebb állapotban fennmaradt könyvgyűjtemény, amely többezer könyvet rejteget falai között, nem egy olyat, amit az 1500-as években nyomtattak. A termek mennyezetét csodaszép freskók díszítik, a könyveket pedig ódon, eredeti fa polcokról vehetjük le.

A prágai Strahov Könyvtárat 1679-ben alapították
A prágai Strahov Könyvtárat 1679-ben alapították / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Sankt Gallen-i Kolostori Könyvtár – Svájc

A Sankt Gallen-i könyvtár egy kolostorral épült egybe, éppen ezért rendkívül impozáns látványt nyújt. A leírások szerint még 820-ból is őriznek itt dokumentumokat. A csodás barokk külsőt a 18. században kapta a könyvtár, ahol több, mint 160 ezer polcon láthatóak és kölcsönözhetőek a kiadványok.

820-ből is őriznek itt dokumentumokat
820-ből is őriznek itt dokumentumokat / Kép forrása: Wikipédia

Klementinum Nemzeti Könyvtár – Csehország

Ismét Prágába kalauzolunk, mégpedig a Klementinum Könyvtárba, ahol ugyancsak freskók várják a látogatókat. A Prága barokk ékszerének is nevezett helyet 1722-ben nyitották meg. A legnagyobb teremben József császár portréjával találjuk szembe magunkat, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a szerzetesi könyvtárak könyvei megmaradjanak.

Prága barokk ékszerének is nevezik a Klementinum Nemzeti Könyvtárat
Prága barokk ékszerének is nevezik a Klementinum Nemzeti Könyvtárat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Admont Kolostori Könyvtár – Admont, Ausztria

Ausztria egyik legrégebbi, könyveket őrző épülete az admonti kolostorban található. A barokk stílusú berendezés több, mint hetvenezer könyvnek ad otthont. A külcsín a 18. századi Joseph Hueber munkája, aki a fehér és arany színeket részesítette előnyben a tervezéskor. A csodás mennyezet Bartolomeo Altomonte munkája, aki az emberi tudás fázisait mutatja be.

Fehér és arany színekben fest az admonti könyvtár
Fehér és arany színekben fest az admonti könyvtár / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

San Lorenzo-i El Escorial Könyvtár – Spanyolország

Az El Escorial kolostorban lévő, reneszánsz jegyeket hordozó könyvtár negyvenezernél is több könyvet rejteget. II. Fülüp király kezdte meg az építtetését 1563-ban, ami nemcsak a könyvtárra, hanem a kolostorra és a kertre is kiterjedt. A könyvtárban hét csodaszép freskót csodálhatunk meg, amelyek a matematikáról, a csillagászatról, a dialektikáról, a geometriáról, a nyelvtanról, a zenéről és a retorikáról emlékeznek meg.

A könyvtár freskói a tudományok előtt tisztelegnek
A könyvtár freskói a tudományok előtt tisztelegnek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Veranda, Culture.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix