Barion Pixel Pillantás a múltba: látogatás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban – Coloré

Pillantás a múltba: látogatás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

2021. 07. 17.

Budapesti egyetemisták, professzorok, kutatók, tanulni vágyók, vagy csak szimplán az ódon épületek kedvelői számára is meghatározó élmény lehet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár neobarokk stílusú intézménye.

Az eredetileg 1889-ben épült Wenckheim-palota 1931 óta tölti be Fővárosi Könyvtár szerepét. Az épület patinás fafaragásaival, csodaszép díszített plafonjával és csigalépcsőjével nyugodtan pályázhatna Budapest legszebb épülete címére. 

Fovarosi Szabo Ervin Konyvtar Napijó Instagram Enbudapestem
Kép forrása: Instagram / @enbudapestem

A negyedik emelet elképesztő belső tere nem csak a könyvmolyokat, szakdolgozat írókat ihleti meg, hanem a filmszakma nagyjait is. A nyolcadik kerületi épület szerepelt az 1972-es Richard Burton filmben, a Bluebeardben. Érdekesség, hogy a film miatt Burton felesége, Elizabeth Taylor fővárosunkban ünnepelte 40. születésnapját. Az impozáns háttér felbukkan még a Jennifer Lawrence főszereplésével készült Vörös veréb című alkotásban is, valamint látható még a Spy című film néhány jelenetében is, Melissa McCarthy és Jason Statham vitájának háttereként. 

A mintegy tizenháromezer négyzetméternyi épület nyáron is várja a látógatókat. A Sárkányos Gyerekkönyvtár lehetőséget ad a legkisebbeknek is, hogy kipróbálják a könyvtár szolgáltatásait. Kísérőik akár napi jegyet is kiválthatnak, hogy tiszteletüket tegyék a patinás épületben. 

Ha csobbannál egyet a múltba, és szívesen olvasnál kedvedre való könyvet, újságot, vagy folyóiratot, mindenképp térj be az FSZEK-ba! 

Borítókép forrása: Instagram / @enbudapestem