Barion Pixel A Tokaji borvidék történelmi ékszeresdoboza: Mád – Coloré

A Tokaji borvidék történelmi ékszeresdoboza: Mád

2021. 11. 10.

Bár az általános iskolában azt tanultuk, hogy a tokaji borrégió egyetlen borvidékből áll, ez valójában 27 települést foglal magába. Ennek egyik gyöngyszeme az időszámításunk előtt 400-ban már létező Mád.

Kultúra és szőlőtermesztés összefonódása

Hagyján, hogy a mindössze 32 négyzetkilométernyi település már létezett az őskorban, de a régészek a bronzkori edénymaradványokból arra következtetnek, hogy szőlőtermesztés is zajlott a vidéken. A 16. században Mád kétszer is megszenvedte a törökök haragját: a hadsereg két alkalommal is felégette a falut, ám az ismét felépült. 1700-ban II. Rákóczi Ferenc oltalma alá került a település, a fejedelem gyakran megfordult itt, főleg szüret idején. 

Szintén a szőlőtermesztés vonzotta a vidékre a Galíciából származó zsidóság egy részét 17.-18. században, örökségüket Mád a mai napig őrzi. Az ide települők ugyanis zsinagógákat, fürdőket építettek, ezen épületek egyik legszebbje a csaknem elpusztult barokk-copf stílusú mádi zsinagóga, melyet végül az ezredfordulón újítottak fel. Az épület azóta Európa Nostra díjat kapott a helyreállításért, egy amerikai kiadó pedig beválogatta a világ 100 legszebb zsinagógáját bemutató könyvbe. 

A zsinagóga mellett felújították az egykori rabbiház és rabbiképző épületét is, amelyek fontos szerepet töltenek be vallásos körökben, hiszen innen indul és ide érkezik a több mint 150kilométeres Csodarabbik útja nevű zarándokút. Érdemes még megtekinteni a barokk stílusú Rákóczi-Aspremont kastélyt is, amely a fejedelem sógorának lakhelyéül szolgált 1755-től. Napjainkra a kúriát korhűen felújították és a Barta Pince kezdte meg működését az épületben.

Barta Pince

A Barta Pincészet célja, hogy a mádi termőtalajt sértetlenül adják tovább az elkövetkezendő nemzedékeknek. A szőlőművelés során igyekeznek organikus módszereket alkalmazni, boraikat pedig csak a legszükségesebb technológiai beavatkozásokkal, organikus módon készítik. Természetesen borkóstolóra is lehetőségünk van náluk, mindezt a Rákóczi-Aspremont kastély alsó szintjén tehetjük meg a boltíves, történelmi hangulatú helyiségekben. A kóstoló során a nagy múltú pincék is megtekinthetők, és egy jó hangulatú borkóstoló során előfordul, hogy régebbi tételek is kerülnek az poharakba.

Kardos Szőlőbirtok

A Kardos Szőlőbirtok tulajdonosa, Kardos Gábor jelenleg 14 hektáron gazdálkodik Mádon. Kardosék leggyakrabban a tokaji borvidékre jellemző szőlőfajtákkal dolgoznak, így boraik között megtalálható a furmint, hárslevelű, sárga muskotály, emellett karakteres száraz fehérborokat és (a borvidékhez híven) késői szüretelésű desszertborokat is készítenek. Ahogy Bartáéknál, úgy Kardoséknál is lehetőség van borkóstolóra, ám tartsuk észben, hogy ehhez előzetes bejelentkezés szükséges. A gazda leginkább a 2013-as évjáratú, hatputtonyos tokaji aszú csúcsborra a legbüszkébb, ám a jellegzetes édes bor mellett egyéb kiválóságokat (például a Tündérmese nevű nedűt) is kóstolhatunk náluk. 

Demetervin Borászat

Demeter Ervin és Endre borászata jelenleg 8 hektárnyi területen gazdálkodik Mádon és kizárólag saját ültetvényeikből származó alapanyagokkal dolgoznak. A birtok központja az 1750-ben épült kőépület, amely alatt hatalmas pincerendszer terül el, ennek nagy része ma is Detemerékhez tartozik. A pincészetnél érdemes megkóstolni a Joy nevű, késői szüretelésű édes fehérbort, amelyet a Demetervin a 2000-es évek közepén mutatott be és azóta is nagy szeretetnek örvend az édesborok kedvelői körében. 

Gasztronómia

A borkóstolók után (vagy inkább előtt) érdemes belevetnünk magunkat a mádi gasztronómiába. A Mádi Sajtmanufaktúra kínálatából mindenképp megéri válogatnunk, hiszen a vállalkozás prémium tejből készült specialitásokat állít elő. Termékeik között megtalálhatók a különböző ízesítésű kecskesajtok, vagy az olyan lágy sajtok, mint a faszenes camembert, de a félkemény és kemény sajtokból sincs hiány! 

Ha tartalmasabb étkezésre vágyunk, érdemes ellátogatnunk az Első Mádi Borházba és ha már ott járunk, mindenképp kóstoljuk meg a krémes csirkemájpástétomot vagy a konfitált kacsacombot! 

A Borház mellett vegyük még fel a listánkra a 2017-ben a Volkswagen-Dining Guide Top 100 étterme közé választott Gusteau Kulináris Élményműhelyt (ami a 32. helyet szerezte meg) illetve a 40. helyezett Percze vendéglátóegységet. A fent említett Mádi Borház sem maradt le a listáról, amely a 31. helyen végzett.

Mád több szempontból is ideális választás lehet egy őszi kiruccanásra, hiszen kulturális, történelmi látnivalói, borászatai és éttermei tökéletes kikapcsolódást nyújtanak az élményekre kiéhezett utazóknak.  

Borítókép forrása: A szerző saját fotója