Változások az Instagramon: új funkciókkal korlátozzák a tinik platformon töltött idejét

2022. 01. 18.

Miután 2017-ben egy Molly Rose nevű brit tinédzser azért lett öngyilkos, mert nem tudta feldolgozni az Instagramon látott tartalmakat, a közösségimédia-oldal magyarázkodásra és új funkciók kidolgozására kényszerült. Lássuk, melyek ezek, s mit várhatunk tőlük az elkövetkezendőkben!

Molly Rose az átlagos tinédzserek életét élte családjával Nagy-Britanniában. A família tagjai egy novemberi estén a tévénézést követően jóéjszakát kívántak egymásnak, majd nyugovóra tértek. Molly szülei másnap fedezték fel, hogy 14 éves lányuk öngyilkos lett. A tinédzser esete nem egyedülálló a szigetországban, mégis nagy port kavart, miután kiderült, hogy végül a lefekvés előtt Instagramon látott tartalom lökte át Molly Rose-t a kritikus ponton. Miután szülei a nyilvánosság elé tárták lányuk ügyét, csakhamar válaszreakció is érkezett a közösségimédia-felület vezetőjétől, Adam Mosseritől, aki megígérte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a védtelen felhasználókat, azaz a tinédzsereket a káros hatásoktól. Noha Mosseri kijelentése első hallásra lovagiasnak tűnik, az azóta eltelt négy évben csak minimális erőfeszítések születtek az ügy érdekében. A változást végül nem Molly családja, hanem az amerikai szenátus mozdította előre, amikor meghallgatásra hívták Mosserit az online biztonság témakörében. A techvállalat végül erre reflektálva jelentette meg új funkcióit, amelyek a szülőknek és gyermekeiknek is kapaszkodót nyújthatnak az online térben.

Instagram, veszély, tinédzser
A gyermekek érdekvédelme már hosszú ideje vitákat gerjeszt a döntéshozók és a techvállalatok közöttKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A platformon töltött idő korlátozása lehet a kulcs?

A Mosseri által bejelentett új funkció egy adott idő után arra figyelmezteti a felhasználót, hogy tartson szünetet. A feature egyelőre csak az Egyesült Királyságban, Írországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon elérhető, de várható, hogy nemsokára az egész világra kiterjesztik. A funkció szakértők tippjeit is megosztja majd velünk, emellett a tizenévesként regisztrált felhasználók értesítéseket kapnak majd, hogy kapcsolják be a szünet-emlékeztetőket. Mosseri kifejtette, hogy az Instagram 2022 márciusától új lehetőséget ad majd az aggódó szülők kezébe is, hiszen nyomon követhetik, hogy a gyerekek pontosan mennyi időt töltenek a platformon, egyúttal időbeli korlátokat állíthatnak majd be az alkalmazásban. Ezzel együtt egy olyan kísérő funkció létrejöttét is elővezette, amely lehetővé teszi a tinik számára, hogy bejelentkezzenek egy olyan rendszerbe, amely értesíti a szülőket, ha a gyermekük jelent egy Instagram-felhasználót. Így redukálódna a cyber-bullying áldozatainak száma, hiszen, ha a szülő tisztába kerül azzal, hogy gyermekét vegzálják online, egészen biztosan aktív lépéseket tesz védelme érdekében. 

Instagram, veszély, platformon töltött idő, korlátozás
A Meta a platformon töltött idő korlátozásában látja a védekezés lehetőségétKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A digitális lábnyom redukciója is célravezető lehet

Az időkorlát mellett a Meta alvezére arra is kitért, hogy idén januártól egy új funkció azt is lehetővé teszi majd, hogy bárki időrend szerint rendezve láthassa az összes posztját, kedvelését és kommentjét, így egyszerre többet is törölhessen. Elmondása szerint ez a változtatás a reflektálás lehetőségét adja a tinédzserek kezébe, hogy felfogják: az online térben töltött idő és tevékenységek nem választhatók el valódi énjüktől. A techvállalat képviselője még azt is hozzátette, hogy a 16 éven aluli felhasználók profiljait alapértelmezetten privátként fogja kezelni az Instagram, ezzel mintegy újabb falat húzva az illetéktelen kukkolók és a kiskorúak közé. Az intézkedések között szerepel továbbá az alkalmazás tizenévesek üzenetküldésére vonatkozó korlátozásának nagyobb volumenű kiterjesztése, amely szerint mostantól nem jelölhetők be olyan fiatalok a tartalmakon, akik nem követik az adott fiókot. 

Ugyan Mosseri bejelentései első hallásra valóban kecsegtetőnek tűnnek, a szenátus tagjai –többek között Richard Blumenthal szenátor ­­– arra ösztönzik a vállalatot, hogy aktívabban foglalkozzon a fiatalok mentális egészségét védő funkciók kidolgozásával, s hosszú távon is monitorozza, azok vajon beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Forrás: BBC.com