Nyáron Holdra szállnak a magyar tudósok is

2022. 01. 19.

A Peregrine űrszonda 2022 nyarán fog a Holdra szállni, és öt magyar tudós eredményét is magával viszi.

Kicsiny országunk hatalmas koponyákkal van tele, most pedig arra is van lehetőség, hogy a tudósaink közül öten a Holdon hagyhassák nevüket és tudományos eredményeiket. De hogyan lehetséges mindez?

Magyarország és űrkutatás?

A Peregrine űrszondát idén nyáron tervezik fellőni a Holdra. A Peregrine a vándorsólyomról kapta elnevezését, amelyet majd az Astrobotic Technology fogja indítani Floridából. A küldetés célja az, hogy kutatóeszközöket juttassanak a felszínére. Az Astrobotic vállalat partnereként a budapesti székhelyű Puli Space Technologies úrtechnológiai vállalat készítette el első küldetését Téridő plakett néven. A Puli Space már tíz éve fáradozik azon, hogy a magyarokat valamilyen formában az égitestre juttassa. Ehhez olyan lépéseket tettek meg, mint világhírnevű technológiai versenyeken való indulás, a holdi felszínhez hasonló tereptesztek, különleges műszerek létrehozása, fejlesztése. 2020-ban még a NASA fődíját is elhozták a „Vízszaglászó” elnevezésű műszerükkel. Mostanra viszont a magyar Puli Space kiharcolta a figyelmet és az elismerést, melynek köszönhetően a Téridő plakett segítségével társadalmi lábnyomot hagyhatnak a Holdon a magyarok, valamint a jövőben a Vízszimatoló is feljuthat az égitestre és az ott megtalálható erőforrások feltérképezését végezi majd.

Hold
A Föld a Holdról nézve / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Hogyan kerülnek a Holdra a magyar tudósok?

A többféle műszer mellett az űrszonda a Téridő plakettet is szállítani fogja. Ez nem más, mint egy, az ottani körülményekhez alkalmazkodó tábla, amelyet 200 x 200 milliméteres, 160 gramm súlyú, hővédelmi eljárással fémből készítettek. A rajta lévő tartalmat mikrofilm-szerűen lehet leolvasni. Minden olyan helyet kaphat a táblán, amelyet magánszemélyek, szponzorok és cégek támogatnak és tartatnak fontosnak. Lényegében bárki nyomot hagyhat azzal, hogy megosztja, amit fontosnak tart a múltból és meg szeretné a jövő számára mutatni. Az úgynevezett Holdjegyzet tehát bárki számára elérhető és üzenetét ott hagyhatja.

Magyar kutatók
Öt magyar kutató neve és eredményei kerülnek a Holdra / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az biztos, hogy öt magyar tudós neve, története és eredménye is szerepelni fog ezen a táblán. Méghozzá a Telenor Magyarország a Nők a Tudományban Egyesületét kérte fel, hogy öt kortárs tudóst kiválasszanak. Ennek eredményeképp a választás Prof. Ádám Veronikára, Prof. Barabási Albert-Lászlóra, Prof. Freund Tamásra, Prof. Karikó Katalinra és Prof. Kondorosi Évára esett. Hogy pontosan mi kerül a plakettre a tudósainkról, azt ITT olvashatod.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix