Mit adott neked a Hold?

2021. 09. 03.

Az éjszakai égbolton feltűnő égi tünemények mindig is elkápráztatták az embereket. A megfigyelések és kutatások alapján felismertük a Hold jelentőségét és hatását.

Mindig is foglalkozott – és teszi ezt ma is – az emberiség az égbolt mustrálásával. De nemcsak az égitestek jelenléte, mozgása, kialakulása érdekelte a kutatókat, hanem az is, hogy ezek működése vajon hatással van-e az emberekre?

A megfigyelések és a tapasztalatok lejegyzése alapján egyre bővült a tudás. A csillagok állásából bizonyos következtetéseket tudtak levonni, ebből egy tudományág is kifejlődött: az asztrológia.

Holdfazis 2
Kép forrása: pixabay.com

Befolyásoltság alatt

A Hold a bolygónkat tekintve is nagy jelentőséggel bír. Szabad szemmel jól látható, így tájékozódási pontként is szolgált akkor, amikor még nem álltak rendelkezésünkre modern eszközök. A fantáziánkat mindig megmozgató Holddal számos jelenséget összefüggésbe hoztak, így az apály és dagály jelentkezését is. Ugyanakkor számos hiedelem kapcsolódik a holdunkhoz:

  • A Hold fénye szebbé tesz, fiatalít.
  • Nem mindegy, hogy mikor kertészkedünk, mert a Hold járása befolyásolja azt, hogy mennyire lesz bőséges és szép a termés.
  • Telihold idején az, aki arra érzékeny, gyakorta válik ingerlékennyé, és az alvás minősége is romlik.
  • A Hold éppen aktuális fázisa befolyásolja a születendő gyermek nemét.

A teljesség igénye nélkül felsorolt hiedelmekből is érezhető, hogy mennyire nagy hatást tulajdonítunk a holdunknak. Olyannyira, hogy – attól függően, hogy születésünk pillanatában a Hold milyen fázisában volt -, még a személyiségünket is befolyásolja.

Melyik fázis, milyen személy?

A születésünkkor érvényes holdfázis ma már könnyen kideríthető az interneten is megtalálható holdnaptár segítésével, így ez alapján az is behatárolható, hogy milyen személyiségű emberek vagyunk valójában.

Holdfazis 3
Kép forrása: pixabay.com

Teliholdkor születtek: akik telihold idején születettek, mondhatni mázlisták, mert könnyen ellavíroznak bármilyen helyzetben; nemcsak megérzéseik működnek jól, de jellemző rájuk az, hogy a szerencse melléjük pártol, s ez pénzbeli gazdagsággal is járhat. Vezértípusok, azonban nehezen illeszkednek be környezetükbe, mert különcök, az átlagostól eltérők, makacsok, akaratosak.

Újholdkor születtek: igazi kalandorok, akik nem tudnak lenyugodni, mert mindig vannak megvalósítandó terveik. Az új kalandok a magánéletükre is jellemzők, így nem a leghűségesebbek. Hobbijuk is több van. Szeretik az új dolgokat és nemcsak tárgyakban, hanem mindenben, így az új helyek, ételek megismerése is életükhöz tartozik. Ebből adódóan sokféle tárgyat (akár ruha, cipő, könyv, lényegében bármi) összegyűjtenek. Az elhasználódott daraboktól könnyen megszabadulnak, hogy helyükre újak érkezhessenek. Sokszor csak az számít nekik, hogy új legyen és divatos, de azzal mit sem foglalkoznak, hogy az a személyiségükhöz illik-e vagy sem.

Első negyedben születtek: mindig azért dolgoznak és küzdenek, hogy másoknak megfeleljenek, munkálkodik bennük a versenyszellem. Az egész életüket ez jellemzi. Már az iskolában is fáradhatatlanul tanulnak, dolgoznak annak érdekében, hogy valamiben elsők legyenek. A magánéletükre is jellemző a megfelelni akarás. Kreatívok, nagy szívük van és ezt ki is használhatják. Pláne akkor, ha vezetői státuszt töltenek be. A megfelelési kényszer beléjük van kódolva, ezért sosem unatkoznak. A baráti társaságokban is jó helyen szerepelnek, mert könnyen meg tudnak nevettetni másokat, rendkívüli humorérzékkel áldotta meg őket a sors (vagy a Hold).

Utolsó negyedben születtek: kommunikációs képességük nem a legjobb, ezért fontos eseményeken és éles helyzetekben rosszul szerepelnek. Azt érzik, hogy nem szerencsés csillagzat alatt születtek. Gyakran váltják a munkahelyüket és van, hogy beleragadnak a munkanélküliségbe. Ez utóbbi megbélyegezheti anyagi hogylétüket is. A magánéletben is megtapasztalhatják mindezt. Persze vannak, akik mindezt megcáfolják, de ez extra erőfeszítésükbe kerül. Nem rendelkeznek hatalmas baráti társasággal, mert zárkózottak.

Borítókép forrása: pixabay.com