A Google Maps rejtett funkciói, amikkel kimaxolhatod az app előnyeit

A Google Maps rejtett funkciói megkönnyíthetik és jobbá tehetik az életünket. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

A Google Maps rejtett funkcióinak köszönhetően az alkalmazás ma már jóval többről szól annál, minthogy segítségével eljuthatunk A-ból B-be: mutatja az üzletek nyitvatartási idejét, az „Utcanézet” (Street View) funkció jóvoltából pedig egy adott hely bármely pontját felfedezhetjük anélkül, hogy személyesen oda kellene utaznunk. Bár sokan pontosan ezekre használják az alkalmazását, a fentiek mellett számos olyan funkciója akad még, amelyek megkönnyíthetik és jobbá tehetik életünket. Ezekből szemezgettünk párat.

A Google Maps rejtett funkciói

Egy kézzel is mozgatható térkép/Nagyítás a térképen

Ez elsőre talán nem tűnik nagy számnak, viszont óriási segítség lehet, ha az egyik kezünkben táskával vagy szatyorral kell megtalálnunk egy helyet. A térkép mozgatásához csak el kell húznunk a térképet a kívánt irányba, míg zoomolni úgy tudunk, hogy duplán a térkép egyik pontjára koppintunk, majd nagyításhoz lefelé, kicsinyítéshez pedig felfelé húzzuk az ujjainkat.

Google Maps Rejtett Funkciói
A Google Maps rejtett funkciójának köszönhetően megoszthatjuk másokkal valós idejű helyzetünket (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Tartózkodási hely valós idejű megosztása

A helyzetmegosztás funkció akkor is működik, ha késésben vagyunk és szeretnénk informálni ismerősünket a tartózkodási helyünkről, illetve akkor is, ha aggódunk gyermekünkért, akinek mostanra haza kellett volna érnie. Figyelem, a funkció megnyitásakor figyelmeztetés jelenhet meg a képernyőn, leggyakrabban azért, ha olyan országban vagy régióban vagyunk, ahol nem oszthatjuk meg tartózkodási helyünket. Illetve 18 év alatti személyek csak 24 óráig oszthatják meg tartózkodási helyüket. Ha a szülő nem ért egyet ezzel, ezen a linken kezelheti a helyzetmegosztást.

Ha tehát egy barátunk, ismerősünk vagy szerettünk megosztja velünk a tartózkodási helyét, mi megtekinthetjük ezt a térképen: nyissuk meg a Google Maps-et, kattintsunk a „Menüre„, és azon belül a „Helyzetmegosztás” lehetőségre. Válasszuk ki a személyt, akinek a helyzetére kíváncsiak vagyunk. A helyzet megosztása elég sokféleképpen testre is szabható, és sokféleképpen megosztható, erről itt találunk bővebb információt.

Megmutatja, hol parkoltunk

Aki hajlamos elfelejteni, hol parkolt, annak mindenképpen hasznos ez a funkció, az alkalmazás ugyanis lehetővé teszi, hogy elmentsük a parkolóhelyünket. Nincs más dolgunk, mint a helyünket jelölő kék pontra koppintani, majd kiválasztani a „Parkolóhely mentése” lehetőséget.

Ha nem szeretnénk, hogy egy nyíl jelezze a megtett útvonalunkat

Amikor elindulunk valahová, egy nyíl jelöli az alkalmazásban, hogy éppen merre tartunk. Nos, ha szerintünk ez idejét múlt és/vagy unalmas, akkor kicserélhetjük egy nekünk tetsző járműre, például egy autóra. Koppintsunk a nyílra, az app pedig felajánlja, hogy milyen figurákból választhatunk.

Google Maps Rejtett Funkciók
A Google Maps rejtett funkciói lehetővé teszik, hogy egyszerre több úti célt is beállítsunk (Kép forrása: Unsplash/CardMapr.nl)

Egyszerre több úti célt is beállíthatunk

Ez a Google Maps rejtett funkció akkor hasznos, ha egy napon belül több teljesen máshol lévő helyre szeretnénk eljutni, de nem akarunk külön-külön útvonalakat keresgélni. Válasszuk ki az első úti célunkat, bökjünk az „Útvonaltervre“, majd a fent megjelenő Tartózkodási Hely” rubrika melletti három pontra. Az így legördülő menüsorból válasszuk ki a „Megálló hozzáadását”, és ezután annyi plusz helyet adhatsz az útvonalunkhoz, amennyit csak szeretnénk. Figyelem: ez a funkció csak autós, biciklis és gyalogos útvonaltervezéskor működik, tömegközlekedéssel egyelőre nem.

Fuvarrendelés

Az utolsó funkció sok esetben életmentő lehet, szóval már önmagában ezért megéri gyakrabban használni a Google Mapset. Nyissuk meg az alkalmazást (bizonyosodjunk meg arról, hogy be vagyunk jelentkezve a Google-fiókunkba), keressünk rá az úti célunkra vagy koppintsunk rá a térképen. Koppintsunk a bal alsó sarokban található „Útvonalterv” lehetőségre, majd azon belül a csomagját szorító utasra.

Ezt követően látni fogjuk a Google-el partnerségben lévő cégeket, aminek a közelben lévő autói azonnal megjelennek, illetve megmutatja a fuvar árát, valamint, hogy mennyi idő alatt jutunk el a kívánt helyre és mikor érkezik a taxink. Tapasztalataink szerint azonban jelenleg csak a Bolt működik vele, illetve csak úgy tudunk kocsit rendelni, ha a Bolt alkalmazást is letöltjük mobilunkra – jó hír viszont, hogy ezt követően azonnal átválthatunk erre a térképről, nem kell külön megnyitni, és értékes perceket vesztegetni.

5+1 hasznos app, ha produktívabb hétköznapokat szeretnél

Miért ne használnánk arra a digitális lehetőségeket, hogy szervezettebb és hatékonyabb legyen a munkánk, vagy akár a privát életünk? Ezeket az applikációkat töltsd le, hogy a telefonod ne csak hátráltasson téged, hanem elősegítse az időmenedzsmentet.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A legvonzóbb csillagjegyek az asztrológia szerint rangsorolva