Barion Pixel Jobb ha szingli maradsz avagy amikor már mindegy, jobbra húzod-e: Fura társkereső appok az internet bugyraiból – Coloré

Jobb ha szingli maradsz avagy amikor már mindegy, jobbra húzod-e: Fura társkereső appok az internet bugyraiból

2024. 04. 01.

Ugyan a Tinder térhódítása a mai napig megkérdőjelezhetetlen a társkereső applikációk között, a fejlesztők mostanra számos olyan alkalmazást hoztak létre, amelyek az embereket a hobbijuk, kedvenc állatuk, ételük vagy épp kellemetlen külső tulajdonságaik alapján hozzák össze. Furcsa társkereső appok az internet bugyraiból.

Az ember egyik legalapvetőbb igénye, hogy párra találjon. Ugyan a minket körülvevő technika olykor hátráltat minket ebben (hiszen rengeteg időt és energiát felemészt az online jelenlét), a társkereső appok jócskán megkönnyíthetik a dolgunkat. Különösen akkor, ha tudjuk, mit vagy épp kit keresünk. 

Párkeresés modern módra

Az online társkereső applikációk eredeti célja, hogy segítse a felhasználót abban, hogy találkozzon valakivel. A „találkozó” azonban országonként és persze korcsoportonként merőben mást jelenthet: egy kutatás szerint míg a fiatal felnőttek (18-24 év közöttiek) nagyrészt szexpartnert keresgélnek online, addig az idősebb generáció tagjai sokkal inkább hisznek abban, hogy rövid- vagy hosszútávú partnerre tehetnek szert a platform használatával. 

Ezek a nézőpontok tükröződnek egyébként az emberek által használt társkereső applikációk népszerűségében is: míg a fiatal felnőttek 75%-a a Tindert használja, addig 25-34 év közöttiek 36%-a a Match.com nevű alkalmazással próbál boldogulni. (Érdekesség, hogy a 45-54 év közötti korosztály is ezt a platformot részesíti előnyben: 58%-uk használja a Match.com applikációt, amely komoly párkapcsolat esélyével kecsegteti a regisztrálókat.)

Szerelem a Tinderen

Ugyan az idősebb korosztály számára a komolyabb társkeresők jelentik a jolly jokert, a Tinder uralma mégis megtörhetetlennek látszik: a 197 országban fellelhető platform jelenleg nagyjából 75 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet, ezzel elmondható, ez a legnépszerűbb társkereső app a világon. 

társkereső app, fura társkereső app
Kép forrása: Unsplash.com

Nem is csoda, hiszen a 2012 óta létező randiapp a lehető legegyszerűbb feature-rel operál: ahhoz, hogy párra találjunk, mindössze jobbra kell húznunk a számunkra szimpatikus személyt. Ugyan Christopher Gulczynski, a Tinder fejlesztője soha nem gondolta volna, hogy a „swipe”, azaz elhúzás kulturális fenoménná növi ki magát, mindössze egy évtized leforgása alatt ötlete elválaszthatatlanná vált a platformtól. 

„Megpróbáltunk más funkciókat is létrehozni, vagyis különböző módszereket a match-ek kezelésére… Végül rájöttünk, hogy ez csupán az elhúzási funkció kannibalizálása lenne, így egy idő után felhagytunk a próbálkozással és fejet hajtottunk az eredeti elképzelés előtt” – meséli Gulczynski egy vele készült interjúban. 

Furcsa társkereső appok: csillagokban a szerelem? 

Persze, a Tinder óriási sikere sokakat arra buzdított, hogy tovább gondolják a társkereső applikációk fogalmát: mostanra furábbnál furább platformok léteznek a párkereső-piacon. Az elmúlt években ugyanis olyan társkereső alkalmazások öntötték el a webáruházakat, amelyek különféle tényezők, így például a párkeresők asztrológiai tulajdonságai, közös hobbik (például kutyák vagy macskák szeretete) vagy épp egy közös szenvedély (például a saláták iránt) alapján próbálják összehozni a „hasonszőrűeket”. 

Akárcsak az ezotériával foglalkozó cikkekkel, úgy az asztrológiai jellegzetességekkel dolgozó randiappokkal is Dunát lehetne rekeszteni. A Stars Align nevű alkalmazás például 1-10-ig terjedő osztályzatot ad a matchelő pároknak az alapján, csillagjegyüket figyelembevéve mennyire passzolnak össze. (A Stars Align egyébként nemcsak párkeresésre, hanem barátok és munkakapcsolatok kialakítására is alkalmas.)

Hasonló a helyzet a 2021-ben debütált Pattern – Connect nevű applikációban is, amely eredetileg egy szimpla horoszkóp-appként kezdte pályafutását, mostanra azonban belefolyt a párkeresésbe is. Ha a profil alján található „Connect”, azaz csatlakozás gombra kattintunk, úgy az alkalmazás egy sor olyan felhasználót mutat nekünk, akik közül kedvünkre válogathatunk. 

Szereted az állatokat? Akkor ráérek!

Nemcsak az asztrológiailag összecsengő horoszkópok adnak muníciót a randiapp-fejlesztőknek, hanem a közös hobbik is: mostanra ugyanis egy sor olyan platformmal bővültek a webáruházak, amelyek például kutyakedvelőket és tulajdonosokat hoznak össze. 

Ilyen például a Puppi Lovers applikáció, amely azzal az ígérettel él, hogy az alkalmazást letöltve hasonló gondolkodású kutyatulajdonosokkal találkozhatunk és jöhetünk össze. A platform ezen kívül olyan helyszíneket is ajánl a regisztrálóknak, ahol biztosan összefuthatnak egy másik kutyatulajdonossal, csak hogy biztosra menjünk. 

A macskásoknak sincs azonban félnivalójuk: a Tabby Dates nevezetű társkereső app például a macskatulajdonosok randevújának központjaként hirdeti magát, hogy „a macskák és a macskaimádók egészségesebb, hosszabb és örömtelibb életet élhessenek együtt az őket imádó emberekkel”. 

Neked mi a szenvedélyed? A saláták? Nekem is!

Fejlesztői szempontból valószínűleg mi sem egyszerűbb, mint megfigyelni a párkeresők legfőbb preferenciáit, s azt felhasználva felépíteni egy platformot. A SaladMatch nevű oldal készítői valószínűleg tisztában voltak azzal, hogy a vegetáriánus étrend sokaknál kiverheti a biztosítékot, ezért is hozták létre ezt az applikációt. Ez az alkalmazás ugyanis azokat a párokat hozza össze, akik deklaráltan saláta pártiak, mi több, saláta preferenciák alapján szortírozza az egymásnak megfelelő embereket. 

Az app egyszerű módon működik: amikor valaki Facebookon megosztja, épp mit eszik, hol és mikor, azt megoszthatjuk a SaladMatchen is, amely felajánlja nekünk a lehetséges matcheket az általuk választott salátával és Facebook-profilképükkel együtt. 

Persze, nemcsak az étel lehet közös szenvedély: az UglyShmucks nevű oldal például exkluzívan csak olyan „ronda emberek” számára érhető el, akik szintúgy csak csúnya emberekkel hajlandók kapcsolatot kezdeményezni. Ugyanígy a külsőn van a hangsúly a Bristlr nevű társkereső appban is, amely egy olyan, nők számára készített alkalmazás, akik a szeretik a szakállas férfiakat. 

Források: INC.comEarthweb.com
Borítókép forrása: Unsplash.com