Barion Pixel Megunta a z generáció a randiappokat: inkább klasszikus módon ismerkednek a millennium szülöttjei – Coloré

Megunta a z generáció a randiappokat: inkább klasszikus módon ismerkednek a millennium szülöttjei

2023. 04. 03.

Úgy fest, a fiatalok megunták a randiappok használatából fakadó kínos történeteket, s egyre inkább a klasszikus módon ismerik meg szívük választottját – derül ki egy új felmérésből. Vajon miért voksolunk a hagyományos módszerre, ha a szívünkről van szó?

„Az online randizás olyan, mint amikor egész este a Netflixen szörfölünk sorozat után kutatva, aztán végül elmegyünk aludni” – foglalta össze egy z generációs fiatal, miért ismerkedik inkább a régimódi módszerekkel, azaz az ismerősei ismerősein keresztül. 

Nem ő az egyetlen, aki a hagyományos módszer híve: egy kicsivel több, mint ötezer fős amerikai kutatás szerint a fiatal felnőttek (különösen a nők) inkább a baráti körükben keresgélik az igazit, semmint a népszerű randiappokon. Miért részesítik előnyben az ismeretségeiket, mint a randiappok ezernyi lehetőségét? A ghostingolástól, azaz a másik fél váratlan, szó nélküli eltűnésétől tartanak a fiatalok, vagy más okok állnak a háttérben? 

Gyülekező felhők a randiappok körül

Érdekes eredményekre jutott az American Perspectives Study nevezetű kutatás, amelynek eredményeit idén januárban összesítették a Pew Research Center és az Ipsos amerikai szakértői: a vizsgálatban résztvevő ötezer fő, 18 és 29 év közötti alanyok 43%-a olyasvalakivel él párkapcsolatban, akit korábbról ismer, legyen az barát, vagy egy távoli ismerős. (Ugyanezt a kérdést csak a női résztvevőkre szűkítve ötven százalék az ismerőssel járók aránya.) 

Z generáció, z-generáció, randizás, randiappok
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Nem csak az említett kutatás jutott erre az eredményre: egy 2021-es, egyetemisták körében végzett vizsgálat szerint a résztvevők 68%-ának kezdődött barátságként a későbbi párkapcsolata, ami arra utalhat, hogy a z generáció esetében többet nyomnak a latba az ismeretségek, mint ahogy azt a gyakori közösségimédia-használatuk miatt előzetesen feltételezték. (A médiakutatók szerint a z generáció tetemes hányada, mintegy 74%-a használ randiappokat, például a Tindert, amely a 18-24 és 25-34 év közötti, y- és z generációs felnőttek körében a legnépszerűbb.)

Más tekintetben is óriási változást jelent ez abban, amit a fiatalok ismerkedési szokásairól gondoltunk: eszerint a z generációsok kevésbé hagyják figyelmen kívül azokat a leendő partnereiket, akik korábban a friend zone magját képezték, vagyis nemcsak a Jóbarátok fantáziavilágában jött létre életre szóló románc Ross és Rachel között, a bravúr a való életben is kivitelezhető. 

Kényelmetlenség helyett ismerős vizek 

A kutatók természetesen arra is kíváncsiak voltak, mi a „visszavonuló” oka, azaz a technológia őrült fejlődése ellenére miért vonzódnak a fiatalok inkább az ismeretségi körük tagjaihoz, ahelyett, hogy a randiappokon keresnék a boldogságot.

Talán egyetérthetünk abban, hogy a randizás stresszes műfaj, s általában a bizonytalanság és kényelmetlenség duója kísér minket a pártalálás rögös útján. Persze, nem akkor, ha ismerőssel randizunk! A kutatásban megkérdezett fiatalok szerint ugyanis a barátságon alapuló kapcsolatok origója a gondoskodás és a törődés, így kisebb az esélye annak, hogy kellemetlenül érezzük magunkat a(z egyébként izgalmas), kezdeti macska-egér játék közben. 

Z generáció, z-generáció, randizás, randiappok
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Noha a z generáció megkérdezett tagjai beismerik, hogy a társkereső alkalmazásokon nagyobb a merítés, ám szerintük ez nem feltétlenül növeli az értelmes kapcsolatok kialakulásának esélyét. Sőt! Mindemellett, az online ismerkedés során fennáll még a kémia kérdése is, hiszen hiába beszélgetünk valakivel órákon keresztül Messengeren, ha a való életben nincs meg közöttünk a szükséges plusz. Cupido tehát ritkábban lóg a neten, mint ahogy azt sejtettük. 

Félelem helyett teljes bizalom 

Egyetlen olyan társas kapcsolatban sem annyira fontos a bizalom kérdése, mint az intim viszonyokban, s ezt tükrözi vissza a kutatás erre vonatkozó eredménye is. A vizsgálatban résztvevő nők szerint óriási biztonságot ad a tudat, ha baráti körből származik a randipartnerük, különösen a nem kívánt figyelem, az online zaklatás, ne adj’ Isten még rosszabb árnyékában. 

Az ismeretlennel való randizás félelme korántsem alaptalan: a Pew Research Center egy korábbi kutatásában átlagosan tízből négy azoknak az 50 év alatti nőknek a száma, akiket sértően szólították meg egy randiappon, tízből egyet fizikai erőszakkal is megfenyegettek, s 56%-uk számolt be olyan explicit képek érkezéséről, amelyet egészen biztosan nem szeretett volna látni a randipartneréről. 

Mára tudjuk, hogy az online zaklatás az elszámoltathatóság hiányának tudható be, így az előzetes ismeretség egyfajta biztosíték arra, hogy a másik nem viselkedik vállalhatatlanul, hiszen tart attól, hogy a közös ismerősök megszakítják vele a kapcsolatot, ha nem megfelelő módon közeledik felénk. 

Rossz tapasztalatok kontra biztonság 

Ha a fenti bizalmatlansági faktorhoz hozzácsapjuk az online csalást is, egyre inkább megérthetjük, miért voksol a z generáció az ismerőssel való randizás mellett. Noha a kutatás során meginterjúvolt fiatalok szerint a csalás nem feltétlenül akaratlagos (a másik számára olykor egy-egy rosszul megvilágított, esetleg retusált kép is félreérthető lehet), elgondolkodtató, hogy egy nemrég készült felmérés szerint az amerikaiak 52%-ának volt már dolga csalóval az online társkereső appokon. Mivel egyelőre még nem találtak fel biztos módszert arra, hogy bebiztosítsuk magunkat az online csalókkal szemben, egyre inkább logikusnak tűnik a fiatalok elkerülő taktikája. 

Persze, a baráttal vagy ismerőssel való randizás sem mentes a kockázatoktól: egyrészt nehéz az átmenet a barát és a romantikus partner között, egy rosszul sikerült randi tönkreteheti a korábbi jó viszonyt. 

Egy munkahelyi kapcsolatnál még nagyobb a tét, hiszen kellemetlen szituációkat szülhet, ha nem jön össze a romantikus kapcsolat a „házi nyúllal”: ilyenkor gyakori, hogy az egyik fél inkább munkahelyet vált, semmint naponta szembesüljön a félresikerült próbálkozásával. A fentieket figyelembe véve tehát megnyugtató a tudat, hogy még mindig nem létezik tökéletes módszer a partner megtalálására, ugyanakkor érdekes felfedezés, hogy a közösségimédia-használatukról elhíresült z generáció a klasszikus pártalálási módszerek felé fordult. 

Források: Insider.comTheGuardian.com 
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix