Barion Pixel Cuppogás, suttogás és kamerasimogatás: mik azok az ASMR videók? – Coloré

Cuppogás, suttogás és kamerasimogatás: mik azok az ASMR videók?

2021. 10. 17.

A tavalyi év mindannyiunk számára megannyi nehézséggel szolgált, így nem csoda, hogy a Google trendkutatása kimutatta: a nyugtató hatású tartalmak fogyasztása rohamosan megnőtt 2020-ban. Az ASMR videók az infotainment – azaz információnyújtás és szórakoztatás ötvözetének – egyik új ágát képezik, többmillió megtekintéssel pedig hamar az élre törtek a koronavírus-járvány alatt.

Egyáltalán mi az az ASMR?

Az ASMR egy angol mozaikszó, hivatalosan az autonomous sensory meridian response rövidítése, amit „önkéntelen idegi-érzéki válasz” -ként fordíthatunk le. 

Ez azt jelenti, hogy a videókban látható különböző hangokra és vizuális ingerekre (cuppogás, csámcsogás, buborékfólia-pattogtatás) testünk bizsergéssel, hidegrázással reagál, mely érzet a tarkónktól indul és folytatja útját egészen a fejtetőig. Ez a furcsa, sokak által orgazmus élményhez hasonlított érzés hozzájárulhat a relaxációnkhoz, túlpörgő agyunk megnyugtatásához. 

Érdekesség, hogy az eredetileg festővideóiról híressé vált Bob Rosst tartják az ASMR videók keresztapjának, mivel oktatóanyagai során suttogva adta az utasításokat a vele szinkronban festő közönségnek. Videói ugyanazt a hatást váltják ki a befogadókból, mint napjaink ASMR anyagai. A Joy Of Paiting című műsor így lényegében a mai dili előzményének tekinthető. 

Mivel napjainkra komplett iparág épült az ASMR videókban alkalmazott eszközök kialakítására, nem csoda, ha az önkéntelen idegi-érzéki válasz videók fajtáinak csak a képzelet és a tartalomgyártók kreativitása szab határt. A tapping, vagyis kocogtatás körömmel, vagy ujjbeggyel bizonyos tárgyakon, a scratching, azaz a mikrofonon kapargatása, a brushing, vagyis amikor púderecsettel simogatják a kamerát, mind-mind kiválthatják ezt a fajta válaszreakciót. Eszközökön kívül a youtuberek saját érzékszerveiket is előszeretettel használják egy-egy videó megalkotásakor, hiszen a cuppogó, nyammogó, rágózó hangok, melyeket összefoglalóan mouth sounds-nak, vagyis szájhangoknak nevezünk, szintén beindíthatják a tarkótáji bizsergést. A videókészítők gyakran ötvözik a szájhangokat az úgynevezett face touchinggal is, vagyis amikor úgy csinálnak, mintha az arcunkat simogatnák, miközben valójában a kamera felé nyúlnak. 

A hanghatásokon túl

Mivel a videózás egy audiovizuális műfaj, nem csoda, hogy a youtuberek rájöttek: a hanghatások mellett a vizuális „effektek” is éppoly fontosak egy-egy tartalom esetén. Az ASMR videók egyik felkapott típusa az úgynevezett RolePlay (szerepjáték), amikor a videó készítője orvosnak, nővérnek, fodrásznak vagy épp sminkesnek öltözik be, s a videó folyamán úgy kezelik a befogadót, mintha egy orvosi rendelőben vagy kozmetikai szalonban lenne a valóságban. Ezek a videók főleg akkor értek el csúcsnézettséget, amikor a társadalom nagy része a koronavírus-járvány miatt otthon töltötte mindennapjait. A közösségi kontaktusra kiéhezett nép kérdés nélkül fogyasztotta ezeket az tartalmakat. 

Amellett, hogy az ASMR videók nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, a befogadók visszajelzései alapján arra is fény derült, hogy elűzik a stresszt, illetve csökkentik a depresszió jellegzetes tüneteit. Mivel ezügyben még nem születtek komolyabb kutatások, a szakemberek egyelőre csak találgatnak azzal kapcsolatban, vajon milyen agyi folyamatoknak köszönhető ez a hatás. 

Az aktív közösség létrehozása, a szórakoztatás és – ahogy a fentiekből kitűnik – a relaxációs tartalmak a legfontosabb sorvezetők az audiovizuális tartalmak népszerűségi versenyében. Kétségtelen, hogy a tartalomgyártók nem kevés kihívással néznek szembe az elkövetkezendőkben.