Barion Pixel Bob Ross, mindenki tájképfestője – Coloré

Bob Ross, mindenki tájképfestője

2021. 10. 07.

A megnyugtató hangjáról és barátságos stílusáról híres amerikai festő-műsorvezetőnek köszönhetően bárki könnyedén elsajátíthatja a tájképfestés alapvető technikáit és trükkjeit. Halála után 20 évvel az internet népe is felfedezte magának Bob Ross-t, akinek posztumusz YouTube-csatornája ötmillió feliratkozóval büszkélkedhet.

Valószínűleg mindenkinek eszébe jutott már, hogy festenie kellene; aztán, amikor arra került a sor, hogy fel kellett volna vinni a papírra vagy vászonra az első ecsetvonást, akkor fogalma sem volt, hogy kezdjen hozzá. Bob Ross egy-két videójának megtekintése után ilyen problémája már senkinek nem lesz.

St.,petersburg,,florida,/,usa, ,august,2019:,the,bob
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ross huszonévesen ismerkedett meg a festészettel, és az 1983 és 1994 közt a PBS tévécsatornán futó The Joy of Painting (A festés öröme) c. műsorában adásról adásra a nézők elé tárta az olajfestés gyorsan tanulható technikáit. Gyakorlatilag velük együtt készítette a műveket, miközben el lehetett lesni tőle a tájképfestés csínját-bínját. Az egyszerűség kedvéért egy-egy festményhez nem használt túl sok színt, és kizárólag könnyen beszerezhető eszközökkel dolgozott, hogy a nézőknek ne kelljen drága felszerelés vásárlásával túl sok pénzt fordítaniuk az alkotásra. A széria annyira sikeres volt, hogy később több ország tévécsatornái is leadták, sőt, van, ahol még ma is képernyőn van a sorozat.

Ross – festményein túl – megnyugtató hangjáról és kedves stílusáról is híressé vált. A nézők szemtanúi lehettek, ahogy éppen „happy little trees” (vidám kis fák) vagy „happy little clouds” (boldog kis felhők) kerültek a vászonra, és szinte minden adásában elhangzott, hogy sose hibázunk, esetleg kedves kis baleseteket vétünk. („We don’t make mistakes; we just have happy accidents.”)

Tájképei visszatérő témái a hegyek, fák, a hó, a folyók és tavak, valamint a faházak, és saját becslése szerint élete során mintegy 30 ezer festményt készített. Ez első hallásra lehetetlennek tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy átlagosan fél órára volt szüksége egy-egy mű megfestéséhez, akkor már kijön a matek.

Bob Ross legújabb népszerűségi hulláma 2015-ben indult a Twitch Creative platformon, majd egy évvel később a Netflix műsorára tűzte Ross Beauty is Everywhere (A szépség mindenhol fellelhető) sorozatát. A nagy érdeklődés meglepte a Ross örökségét kezelő Kowalski családot is, akik elhatározták, hogy elindítják a festő posztumusz YouTube-csatornáját, amely mára nem kevesebb, mint 5 millió feliratkozóval büszkélkedhet. Egy-egy videóját ennél többen is megtekintették, az alábbi (angol nyelvű) filmre például több, mint 5,5 millióan voltak kíváncsiak.

Nem állítjuk, hogy Bob Ross művészete picassói magasságokba röpít, és a nappalink falára sem feltétlenül az ő műveit akasztanánk fel, de könnyen elsajátítható, praktikus technikáival rövid idő alatt látványos fejlődést érhetünk el. Arról nem is beszélve, hogy a hosszú őszi, téli estéken jó móka kipróbálni a festést, akár gyerekekkel, az elkészült műveknél pedig garantáltan semminek nem örülnek jobban a karácsonyfa alatt a nagyszülők.