Barion Pixel A legtöbb ember nem ismeri a csoportos csevegés íratlan illemszabályait – Coloré

A legtöbb ember nem ismeri a csoportos csevegés íratlan illemszabályait

2022. 06. 16.

A csoportos csevegések napjaink szerves részévé váltak, lassan talán többet írunk ezekbe az ablakokba, mint privátban, így az illemtan és az etikett is egyre fontosabb szerepet tölt be. Azaz csak töltene, sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy mit illik megosztani, és mit nem. Mutatjuk, mire kell figyelni.

A telefonunkat megnyitva talán már fel sem tűnik, mennyi csoportos csevegésünk van, hiszen legyen szó családról, barátokról vagy munkahelyről, mindig találhatunk egy közös célt, amiért érdemes elindítani. Az igazi kihívás azonban csak ezután jön, hiszen sok esetben nem egyszerű navigálni a csoportok között, a netes etikett (netikett) ismerete nélkül pedig könnyen félreértésekbe keveredhetünk. Elaine Swann protokollszakértő három alapértéket tart fontosnak a netikett kapcsán: a tiszteletet, az őszinteséget és a figyelmességet. Ahogy fogalmaz, tisztelnünk kell a csoporttagokat, különben gyorsan fekete báránnyá válhatunk a többiek szemében. Arról nem beszélve, hogy rengeteg feszültség és konfliktus származhat abból, aha nem kommunikálunk megfelelően. A szakértő ezért elárulja, mire figyeljünk.

A csoportos csevegés 5 legfontosabb illemszabálya

Limitáljuk a csoporttagok létszámát

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy – főként kényelmi szempontból – újabb és újabb embereket adunk a csoporthoz, Swann szerint azonban növeli a lehetséges konfliktusok kialakulásának esélyét, ha egy chaten belül nem ismer mindenki mindenkit. Ez elkerülhető, ha már a csoportos beszélgetés elindítása előtt végiggondoljuk, hogy kiket szeretnénk felvenni. Ha például lánybúcsút szervezünk, akkor csak a meghívottak szerepeljenek a chatben, és ne a komplett násznép.

Csoportos Csevegés
Rengeteg feszültség és konfliktus származhat abból, ha nem ismerjük a csoportos csevegés illemszabályait (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Csak a megfelelő embereket vonjuk bele a beszélgetésbe

Ismerős az az érzés, amikor valaki rákattint a „Válasz mindenkinek” gombra, ahelyett, hogy csak annak küldené el az levelet, akinek muszáj? Nincs ez másképp a csoportos csevegéseknél sem. Ha olyan témát hozunk fel, ami nem tartozik mindenkire, akkor csak a releváns személyekkel vegyük fel a kapcsolatot, vagy írjunk rá az illetőre privát üzenetben a csoportos csevegésen kívül. Ne zavarjuk a többieket.

Legyünk udvariasak

Mindig köszönéssel indítsunk, és csak utána kérdezzünk vagy fűzzük hozzá a beszélgetéshez megjegyzésünket, ezzel pozitív benyomást keltünk magunkról és könnyebben kialakítunk kapcsolatokat. Legyünk készségesek válaszolni, reagálni, de egy határt azért ne lépjünk át, így például személyes konfliktusokat ne csevegésekben rendezzünk, főként, ha mások is olvassák.

Gondolkodjunk, mielőtt írunk

Swann szerint az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig tartsuk észben, hogy a csoportos csevegés nem az üzenőfalunk/Twitterünk/Instagramunk, ahol akár naponta megoszthatunk dolgokat az életünkről. Ha túlzásba visszük az információmegosztást, a többiek szemében torz, negatív képet alakíthatunk ki magunkról. Ugyanez a helyzet akkor is, ha túl gyakran használunk képeket, GIF-eket, hangulatjeleket.

Némítsuk a beszélgetés, vagy lépjünk ki a csoportos csevegésből, ha szükséges

Előfordulhat, hogy ez a kommunikációs forma mégsem ideális számunkra – akár azért, mert nézeteltéréseink vannak a csoporttagokkal, vagy mert egyszerűen annyi dolgunk van a mindennapokban, hogy nem bírunk még ezzel is lépést tartani. Ilyenkor kiléphetünk vagy némíthatjuk a beszélgetést. Swann szerint távozzunk diszkréten, de a csoport létrehozójával mindenképp tudassuk, hogy kilépünk, így senkit sem sértünk meg. Legyünk óvatosak, és ne égessünk fel minden hidat magunk mögött, különösen akkor, ha a csoportban csak pár emberrel vannak nézeteltéréseink. „Hacsak nem arra vágyunk, hogy a csoport minden tagját kizárjuk az életünkből, úgy a cél a kapcsolatok fenntartása legyen” – mondja Swann.

Csoportos Csevegés Elhagyása
Ha úgy látjuk, nincs más megoldás, ki is léphetünk a beszélgetésből (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

További hasznos tippek

A Facebook és a Debrett’s nevű illemtani intézet hasznos útmutatójában megtaláljuk azoknak az üzeneteknek a listáját, amiket nem tanácsos elküldeni egymásnak sem a Messengeren, sem pedig más platformon. A szakértők szerint az egyik legnagyobb probléma, ha valakinek egyszavas válaszokat adunk, amiből a partner azt gondolhatja, hogy nem akarunk foglalkozni vele. Hasonló a helyzet az elküldött emotikonokkal is. Ha egy kérdésre vagy megállapításra csak egy mosolygós fejet küldünk, az nem elég kifejező, ráadásul senki sem született gondolatolvasónak. Rengeteg feszültség és konfliktushelyzet származhat abból, ha nem kommunikálunk megfelelően a csoportos csevegésekben.

Szintén gyakori hiba, hogy túlságosan érzékeny információt osztunk meg akár magunkról, akár a párunkról, vagy bármiről. Komoly témákat azonban nem szerencsés cseten lebonyolítani, mert abból sok félreértés lehet a későbbiekben. (A másik véglet, amikor valaki csak egyszavas válaszokat ad.) Ám ami talán a legfontosabb, hogy ha hosszabb dolgot szeretnénk közölni, akkor ne két szavanként üssük le az entert, mert így ha valaki épp nem olvassa a csetet, akkor fél óra múlva több száz olvasatlan üzenet fogadja. Ez pedig azért nem jó, mert a tagok azt gondolhatják, valami fontos dolog történt. Lényeg a lényeg, a netes kommunikáció egyre fontosabb, és ahogy a való életben, úgy itt is érdemes megjegyeznünk néhány alapszabályt, megkönnyítve ezzel saját és mások életét.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix