Barion Pixel Újabb rekordot döntött Taylor Swift – Coloré

Újabb rekordot döntött Taylor Swift

2023. 07. 17.

Taylor Swift lett az első női előadó, akinek egyszerre négy albuma szerepel a Billboard Top 10-ben.

Vasárnap Taylor Swift lett az első női előadó, akinek egyszerre négy albuma is bekerült a hetente megjelenő amerikai zenei magazin slágerlistájára, a Billboard Top 10-be. A 33 éves énekesnő a július 7-én megjelent a Speak Now (Taylor’s Version) című albuma megjelenésével zsebelte be a rekordot – írja a People.

Swift azután érte el ezt a bravúrt, hogy az album a Billboard 200-as lista élén debütált a korábbi Midnights (5. hely), Lover (7. hely) és Folklore (10. hely) címet viselő lemezek mellett – jelentette a Billboard. Csak három másik művésznek sikerült ilyen sikerre szert tennie a Billboard több mint százéves történetében – Herb Alpert trombitásnak 1966-ban és Prince-nek posztumusz 2016-ban.

A Republic Records közleménye szerint Taylor Swift legújabb albuma az idei év eddigi legnagyobb példányszámban eladott alkotása, 716 ezer darabbal. A Speak Now (Taylor’s Version) egyben Swift tizenkettedik olyan albuma, mely megszerezte az első helyet – ezzel ő lett a legtöbb első helyet megszerző lemezt birtokló női előadó a listák történetében Barbra Streisand előtt – tette hozzá a Billboard.

Taylor Swift | The Eras Tour Denver, Co
Taylor Swift Denverben 2023. július 14-én. Forrás: Tom Cooper/ TAS23 / Getty Images

A siker hírei azután jelentek meg, hogy Jake Owen countryénekes-dalszerző szóvá tette azokat a pletykákat, amelyek szerint a Speak Now (Taylor’s Version) című albumán szereplő Sparks Fly című dalát ő ihlette. Úgy tűnt, a countrysztár nem bánta, hogy sokan azt hiszik, hogy ő a téma Swift egyik 2010-es slágerében, a rajongók ugyanis az album újbóli megjelenése közepette újragondolják az elméletet.

De miért adja ki Taylor Swift újra a régebben felvett albumait? 2020-ban régi menedzsere, Scooter Braun megvette első hat lemezének tulajdonjogait az azokat kiadó lemezcégtől háromszáz millió dollárért, vagyis onnantól kezdve az énekesnő nem rendelkezett alkotásai felett.  Swift többször is kísérletet tett korábbi albumai tulajdonjogának visszavásárlására, bár gyakorlatilag soha nem birtokolta ezeket a számokat a 14 éves korában aláírt lemezszerződés egy záradéka miatt.

Lényegében a zenei örökségem valaki olyannak a kezében lesz, aki megpróbálta szétszedni azt

nyilatkozta akkoriban Swift.

Azt viszont egy törvény sem tiltja, hogy újra rögzítse a dalokat, így is lett, így az új albumok mind a Taylor’s Version alcímeket kapták, és az azokból származó jogdíjak immáron az énekesnőhöz futnak be. 2018 óta, amikor szerződést kötött a Republic Recordsszal, három albumot vett fel újra, a Speak Now-n kívül ide tartozik még a Fearless és a Red is, hiányzik még viszont a debütáló Taylor Swift című album, a 1989 és a Reputation is, de a következő években valószínűleg ezek újrarögzítésére is sor kerül majd.

Taylor Swift jelenleg a The Eras Tour nevű koncertturnéval járja a világot, mely felöleli eddigi pályafutását, és ami jövőre érkezik Európába, de sajnos Magyarországra nem. A rajongók legközelebb Bécsben nézhetik meg élőben a countryénekesből lett világsztárt.

Borítókép forrása: Tom Cooper/ TAS23 / Getty Images (Taylor Swift Denverben 2023. július 14-én)