Harry Melling, a Harry Potter-filmek sztárja J.K. Rowlingot és a transznemű közösséggel kapcsolatos megjegyzéseit fejtegeti – Íme a véleménye

2023. 01. 05.

A 33 éves Harry Melling a mozi franchise-ban Dudley Dursley szerepével szerzett hírnevet, de főszereplő volt A vezércselben és Az Úr sötét anyagaiban is.

Harry Melling a legújabb szereplő, aki J.K. Rowlingot és a transznemű közösséggel kapcsolatos megjegyzéseit mérlegeli és fejtegeti.

Harry Melling
Forrás: Northfoto

Hozzászólásai az írónő ellentmondásos tweetjeit követő visszhang hullámok következtében fogalmazódtak meg, miután többen már állást foglaltak, köztük a három főszereplő is. Harry Melling azt mondja, csak a maga nevében tud nyilatkozni, de szerinte nagyon is egyszerű ez a történet, vagyis az üzenete.

Minden embernek joga van megválasztania, hogy ki akar lenni az életben és úgy azonosítani magát, ahogy azt önazonosnak érzi. Csak a magam nevében beszélhetek, és amit érzek, az számomra nagyon egyszerű. Vagyis hogy a transznemű nők nők, a transznemű férfiak pedig férfiak. Nem akarok csatlakozni ehhez a vitához, vagy ujjal mutogatni, és azt mondani: „Így van, ez helytelen dolog volt tőle.” Mert nem hiszem, hogy én vagyok a megfelelő szószóló ehhez. De hiszek abban, hogy mindenkinek joga van a választáshoz és senkit sem kell emiatt megítélni vagy kirekeszteni.

– mondta egy friss interjúban a brit színész.

Nem Harry Melling az egyetlen, aki igyekezett pártatlan maradni, de azért odamondani az igazságot. Az egykori Draco Malfoy, azaz Tom Felton így nyilatkozott korábban:

Nem szoktam oldalakat választani. Nem fogok konkrétumokról beszélni, de szívesen emlékeztetem magam és másokat arra, hogy sok jó barátomnak van olyan életmódja vagy személyes döntése, amelyekkel nem feltétlenül értek egyet. Élveznünk kell különbségeinket és egyediségünket, sőt ünnepelnünk kell a sokféleséget.

Harry Melling
Forrás: Northfoto

J.K. Rowling 2020-ban váltott ki heves indulatokat a Twitteren, és akkor bélyegezték transzfóbnak. Az írónő ugyanis a nőkkel, illetve a menstruációval kapcsolatban bocsátkozott filozofálgatásba, és azt találta mondani, hogy, aki nem menstruál, az nem nő, de van azokra más kifejezés. Így indult, majd komment kommentet követett, ami rá és a karrierjére is igen rossz hatással lett. Sokan támadták, a Harry Potteres kollegák – köztük Harry Melling is – elhatárolódtak tőle, de voltak sztárok, akik a védelmükbe vették, például Ralph Fiennes.

Forrás: justjared.com
Borítókép forrása: Northfoto