Ezért nem várható, hogy az amerikai elnök részt vesz III. Károly koronázásán

2023. 04. 03.

A The Telegraph nevű brit napilap belsős forrásokra hivatkozva állítja, hogy Joe Biden amerikai elnök valószínűleg nem vesz részt III. Károly májusi koronázásán.

Nagy-Britannia lázban ég, ugyanis már csak alig egy hónap van hátra a 74 éves III. Károly király megkoronázásáig. A jeles ünnepélyre május 6-án kerül sor a Westminster apátságban, így lassan végéhez közelednek a több hónapja tartó előkészületek. A vendéglista azonban még mindig nem teljesen fix, sokáig kérdéses volt például, hogy az elmúlt hónapok viharai (dokumentumfilmjük és könyvük megjelenése) miatt vajon Harry herceg és felesége, Meghan Markle meghívást kapnak-e a ceremóniára. Később kiderült, hogy a meghívó megérkezett, de még mindig nem biztos, hogy tiszteletüket teszik majd a koronázáson. Most egy újabb meghívottal kapcsolatban merültek fel kételyek, aki pedig Joe Biden amerikai elnök.

Germany Visit Of King Charles Iii Hamburg
III. Károly és Kamilla királyné Hamburgban 2023. márciusában. Forrás: Northfoto

A brit napilap, a The Telegraph úgy értesült, hogy a hónapban Észak-Írországba utazó, 80 éves elnöknek a kora miatt ellenjavallt, hogy ilyen rövid időn belül még egy tengerentúli utat megtegyen. Ezek az utazások túlzottan lefárasztják őt, mondta egy névtelen forrás, és emiatt nem tudna eleget tenni egyéb elnöki kötelezettségeinek. “Nem szeretnék őt túl sokat ide-oda rángatni a világban” – nyilatkozta a forrás.

Londoni és washingtoni tisztviselők is hangsúlyozzák, hogy Biden hivatalosan még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a koronázáson vagy sem, ahogyan azt is mondták, hogy nem szabad a monarchia visszautasításaként értelmezni, ha az elnök úgy dönt, hogy az Egyesült Államokban marad.

joe biden
Joe és Jill Biden Kanadába látogat idén tavasszal. Forrás: Northfoto

Rámutattak arra is, hogy volt már példa arra, hogy amerikai elnökök nem vettek részt a brit koronázáson – például annak idején Eisenhower – , mindeközben nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Biden elnök ott volt II. Erzsébet királynő szeptemberi temetésén. Az USA persze nem marad majd képviselet nélkül, valószínűsíthető, hogy gesztusként a First Lady, Jill Biden utazik Londonba a jeles eseményre.