75 éves lenne Alan Rickman

Azon sztárok közé tartozott, akik viszonylag későn, a negyvenes éveik tájékán futottak be Hollywoodban, de ez mit sem vont le karrierjének nagyszerűségéből. Filmjei között minden generáció megtalálta a maga kedvencét, és ugyan már öt éve nincs velünk, Hans Gruberként vagy Piton professzorként örökké itt marad.

Forrás: YouTube

Az angol színész London szülötte, 1946-ban látta meg ott a napvilágot három testvér egyikeként. Kicsi korától fogva érdekődött a színészkedés iránt, ezért az iskolás éveiben gyakran láthatta a diákszínpad közönsége. Jellegzetes hangját egy gyerekkori beszédhibának köszönhette, melyből kifolyólag az alsó állkapcsát nem tudta rendesen mozgatni.

Az érettségi után viszont nem a színészi pálya felé indult, hanem a Royal College of Art-ba iratkozott be, hogy grafikusnak tanuljon.

19 évesen ismerte meg élete párját, Rima Hortont, akivel haláláig egy párt alkottak, és csak 2015-ben, egy szűk ceremónia keretein belül házasodtak össze.

1972-ben elnyerte a RADA (Royal Academy of Dramatic Art), az angol főváros egyik legrégebbi és legismertebb drámaiskolájának ösztöndíját, így a grafikusi képzés után itt tanult tovább, még három évig koptatta az iskolapadot.

Itt sokak, többek között a BBC figyelmét is felkeltette alakításaival, és játékának köszönhetően lett a Royal Shakespeare Company tagja. Szerepelt klasszikus és modern darabokban egyaránt, a WestEnd-en és a Broadwayen is játszott, 1987-ben Tony-díjra jelölték.

Első nagyobb filmes szerepe a kultfilmmé vált Die Hardban (Drágán add az életed!) volt 1988-ban, amikor Bruce Willis ellenfelét, a német terrorista Hans Grubert alakította. Ezzel egy csapásra ismert lett Nagy-Britannián kívül is, így 42 évesen végre az A-listás sztárok közé emelkedhetett – pedig bevallása szerint majdnem nem vállalta el, mert nem volt biztos benne, hogy egy ilyen stílusú filmben szeretné viszontlátni magát.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó BAFTA-díjjal jutalmazták Rickmant a Robin Hood – A tolvajok fejedelme című filmért, amiben ismét egy negatív karaktert, a nottinghami bírót kellett eljátszania.

A romantikus szerepek is megtalálták ezután, a Szívből, igazán és az Értelem és érzelem c. kosztümös filmben ő alakította a férfi hősszerelmeseket.

1996-ban a mindössze nyolc hét alatt leforgatott HBO-s, Raszputyinról szóló életrajzi filmben az orosz szerzetest alakította, ez Emmy-t és Golden Globe-ot is ért neki.

Egy évvel később mint rendező debütált, méghozzá a Téli játékkal, amelyben Emma Thompson mellett a színésznő édesanyja, Phyllidia Law volt látható.

A kilencvenes években továbbra is játszott a brit Nemzeti Színház színpadán, például Helen Mirren oldalán az Antonius és Kleopátrában.

A kilencvenes években született és felnőtt generáció számára Hans Grubernél volt egy emlékezetesebb karakter, ennek eljátszását annak megalkotójával, Joanne Kathleen Rowlinggal alaposan megvitatta. Bizony, a Harry Potter-filmek Perselus Pitonjáról van szó.

Rickman már a könyvsorozat (és jóval a filmek) befejezése előtt tudta, hogy mi lesz karakterének sorsa, Rowling azért mondta el neki, hogy így még nagyobb átéléssel tudja eljátszani a kezdetben ellenszenves varázslót, akinek valódi személyiségére és szándékára csak az utolsó részben derült fény.

Láthattuk aztán a kétezres évek egyik legjobb romantikus vígjátékában, az Igazából szerelemben csupa nagyszerű angol színésszel együtt, a Hósütiben, a Parfüm: Egy gyilkos történetében és a Sweeney Todd-ban is.

Hangját adta a Galaxis útikalauz stopposoknak c. filmben Marvinnak az androidnak, utolsó munkája pedig a Tim Burton-féle Alice Csodaországban folytatása, az Alice Tükörországban volt, ahol a hernyót szólaltatta meg.

2016 januárjában, pár héttel hetvenedik születésnapja előtt hasnyálmirigyrákban hunyt el.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Lemaradtál a nyaralásról? Dehogyis!