Barion Pixel 5 tény Voldemortról, amiket még a keményvonalas Harry Potter-rajongók sem feltétlen tudnak – Coloré

5 tény Voldemortról, amiket még a keményvonalas Harry Potter-rajongók sem feltétlen tudnak

2024. 02. 11.

A Voldemort nevének mélyebb jelentése is van, és az egyik legösszetettebb karakter a regényben és a film franchise-ban.

Számos rejtett tudás van a Harry Potter történetekben, amiket még egy rajongó sem leplezett le az idők folyamán. Voldemort maga is sok talányt és meglepetést hordoz. A neveknek eleve mélyebb jelentése és jelentősége van a történetben.

A „vol de mort” kifejezés franciául „halál lopást” vagy „halálrepülést” is jelent, ami találóan jellemzi fő céljait a sorozat során.

Lássuk, mi van még!

Az eredeti neve, Tom Marvolo Riddle-nek a betűit átrendezve kapjuk az I am Lord Voldemort kifejezést. Ám, hogy ez a nemzetközi fordításokban is helytálljon, meg kell változtatni. A francia fordításban például az utóneve Tom Elvis Jedusor, így kapja meg a „Je suis Voldemort”-ot.

Voldemort
Forrás: HBO Max

Néhány karakter neve valós, halott személyé, akik Edinburgh-ben nyugszanak. Egy korábbi írás szerint a karakterek közül pl. Minerva McGalagony, Alastor Moody és Tom Riddle is a Greyfriars Kirk temetőben található sírköveken megtalálható.

Voldemort a sötét varázslatok elleni védelem professzora akart lenni a Roxfortban, csakúgy, mint Piton. Tom Riddle kétszer jelentkezett a Sötét Varázslatok elleni védelem pozícióra – egyszer, amikor Armando Dippet volt a Roxfort igazgatója, egyszer pedig, amikor Albus Dumbledore átvette a vezetést, ám utóbbi érezte a gonoszság csíráit már benne, míg Dippet túl fiatalnak tartotta.

A főhős és a főgonosz rokonok. A hetedik könyvben kiderül, hogy Harry Ignotus Peverell leszármazottja. Tom Riddle is ugyanannak a családnak a leszármazottja. A Gaunt család az anyai ágon Cadmus Peverellre vezethető vissza.

Bár Ralph Fiennes színész az, akit Lord Voldemorttal azonosítanak, valójában a szerepet a Harry Potter és a tűz serlegéig nem vállalta el.

Voldemort
Forrás: HBO Max

A Harry Potter és a bölcsek köve című filmben a nézők a Richard Bremmer által alakított Voldemortot látják Quirrell professzor fejének hátulján.

Forrás: Pottermore
Borítókép forrása: HBO Max