Szakemberhiányt generál(hat) a toborzás automatizálása?

2021. 09. 13.

Keresed a munkát, bújod az állásportálokat, folyamatosan pályázol és mégsincs semmi eredménye? A munkaerő-felvételi rendszeren (is) sok múlhat.

A koronavírus sokakat a munkanélküliség útjára terelt. Természetesen számos más oka lehet annak, ha valaki hosszabb vagy rövidebb ideje ennek a tábornak a tagja. A sorozatos visszautasítás, vagy a visszajelzés bármilyen formájának hiánya idegőrlő és egyben motivációt is eltipró.

Automatizálás
Kép forrása: PIxabay

Azzal tisztában vagyunk, hogy egyre feladatot vesznek át az emberek helyett a gépek. Az automatizálás átformálta a munka világát nagyon sok területen. A folyamatos fejlődés azzal jár, hogy folyamatosan tesztelni szükséges minden modernizációs konstrukciót annak érdekében, hogy finomodjon és tökéletesedjen, de az emberi tényezőket még mindig bele kell számolni.

Arra azonban nem is igazán gondolunk, hogy még a munkaerő toborzásában is részt vesznek az automatizált rendszerek. Az automatizálás felgyorsítja a keresett munkaerő felkutatását, valamint a jelentkezők potenciális szűrését – ugyanakkor meg is nehezítheti mindazt.

Modern, gyors, mégsem tökéletes?

A munkáltató által keresett állasokra rendszerint sok pályázat érkezik be. A toborzás történhet hagyományos módon, de így a kiválasztási folyamat lassú. Ennek felgyorsítása érdekében dolgozták ki az automatizált rendszereket. Ennek ellenére releváns végzettségű és nagy gyakorlati tudással rendelkező, az állás betöltésére igazán megfelelő jelentkezőktől eshetnek el a leendő munkatársukat keresők. Hogy mi ennek az oka?

Valójában az a cél, hogy gyorsabb és ezáltal hatékonyabb legyen a munkaerő toborzása és a szabad álláshely betöltése, mert ez a cégeknek kisebb kiesést, veszteséget jelent. Ugyanakkor a követelmények nem pontos és átgondolatlan meghatározása esetén az automatizálás során értékes jelentkezőket utasíthat vissza. Arról van szó, hogy az álláskereső már az első körben kiesik a rendszerből annak ellenére, hogy alkalmas lenne a pozícióra. A rendszer tökéletesen végzi a dolgát, ugyanakkor rugalmatlansága és a munkaadó pontatlan meghatározásai azok, amelyet az adott cég dinamikáját, és munkáját nehezíthetik.

Automatizálás
Kép forrása: Pixabay

A munkát keresők életét sem könnyíti meg az automatizálás, hiszen esélytelen bekerülni a munkaerőpiac vérkeringésébe úgy, ha nincsenek tisztában a rendszer és/vagy cég szűrőjével. Az aktív munkavállalók, de váltáson gondolkodóknak előnyösebb helyzetben vannak. Esélyesebbek ugyan bekerülni a kiválasztottak közé a toborzás során, ezáltal azonban elveszik a lehetőséget azok elől, aki munkanélküliként dolgozni szeretnének.

Borítókép forrása: Pixabay