Munka a levegőben, avagy a stewardessek világa

2023. 09. 07.

Repülőgéppel utazni izgalmas ¬– egyesek számára egyenesen félelmetes –, de már a reptéri várakozás is tele lehet élménnyel. A sokféle ember között feltűnőek a különböző légitársaságok egyenruhába öltözött személyzete: a pilóták, a stewardessek, stewardok.

Amikor a repülésre gondolunk, akkor talán nemcsak a tragédiák jutnak eszünkbe, hanem a gépen szolgáló személyzet is. A pilóták azok, akik ezeket a hatalmas vadmadarakat irányítják a levegőben, hogy sikeresen. A stewardessek, stewardok pedig a kényelmünket szolgálják ki, hogy az utazás ideje alatt a lehető legjobban érezzük magunkat.

Stewardess munka közben
Biztonsági útmutatást tart a légiutas-kísérő a felszállás előtt / Kép forrása: Hispanolistic / Getty Images

Stewardess = nyelvismeret és megannyi más

A légiutas-kísérők munkája nem csak annyi, hogy kávéval, itallal kínáljanak és felszolgálják az ebédet. Ők szolgálják a kényelmet és a biztonságot is, de még ennél is több a munkájuk. Egy olyan hivatásról van szó, amely komoly elvárásokat támaszt a jelentkezőkkel szemben. A nyelvtudás pedig csak egy a sok közül.

Kommunikáció: természetesen szót kell érteniük az az utassal, de nemcsak a közös nyelv használatával, hanem kiváló kommunikációs képességre is szükségük van ahhoz, hogy megfelelően informáljanak, segítsenek.

Türelem: nem árt, ha jó nagy adag türelemmel és empátiával rendelkeznek, mert sokféle emberrel találkoznak és ennek megfelelően kell viselkedniük.

Váratlan helyzet: nemcsak az élet kiszámíthatatlan, de a levegőben való utazás során is kialakulhatnak olyan váratlan helyzetek, amelyre a légiutas-kísérőknek azonnal reagálniuk kell.

Stewardess erőnlét
A jó kondi elengedhetetlen / Kép forrása: Narongrit Sritana / Getty Images

Erőnlét: légitársaságonként változik ugyan, hogy milyenek a fizikai elvárások, de az biztos, hogy szükség van a jó fizikai erőnlétre. Nemcsak azért, mert több órán át tarthat egy-egy utazás, hanem mert gyakorta a stewardessek segítik az utasok poggyászait betuszkolni a poggyásztartóba. A csomagok emelgetése pedig felér egy edzőtermi gyakorlattal. Egyes légitársaságok éppen emiatt megszabják, hogy bizonyos testmagasság alatt nem is érdemes ezt a hivatást választani. Nemcsak a magasság, hanem a testalkat is lehet előírás, ugyanis a repülőgép folyosói adottak, a kényelmes munkavégzés miatt pedig a normál testalkat az ideális.
Előfordul, hogy egy-egy „rendetlenkedő” utassal is összefutnak és ártalmatlanítani kell a többiek védelme és az út zavartalan folytatása érdekében.

Váratlan helyzet: baj esetén mindenre fel kell készülni, ezért komoly elvárás lehet légitársaságonként a jó fizikai erőnléten felül például az úszni tudás. Az esetleges vízen landolás után egy jól felkészült és belevaló légiutas-kísérő az utasok mentésében is részt vehet.

Megjelenés: a dekoratív, az adott légitársaságot szimbolizáló egyenruhán túl az ápolt megjelenés mindenhol elvárás. A frizura, a köröm hossza is megszabott lehet, máshol pedig egyenesen kizáró ok a piercing vagy tetoválás viselete.

Jókor alkalmazott humor: az sem gond, ha rendelkeznek némi humorral is. Nemcsak nekik könnyebb így a munkát elvégezni, de kellemes pillanatokat okozhatnak az utasoknak.

Apropó, egyenruha!

Ha már a megjelenésről beszéltünk, akkor érdemes szót ejteni az uniformisokról. A repterek igazi jelensége, amikor a különböző lágitársaság személyzete átvonul a reptéren. Az egyenruha nemcsak megkülönbözteti őket az utasoktól, de stílust is képvisel.

Az Emirates légitarsaság egyenruhája színeiben ugyan visszafogott, de a vörös kalap és a vörös rúzs már kellően feltűnővé teszi a stewardesseit.

A Singapore Airlines tradicionális és színes öltözéke stílusos, hagyományőrző és az idők folyamán sem sokat változott.

Talán a legismertebb uniformist a Wizz Air légiutas-kísérői hordják. A jellegzetes magenta szín önmagában felhívja a figyelmet és ez a repülőgépek festésében is megmutatkozik. Pontosan az a céljuk, hogy vibráló megjelenést mutassanak.

Stewardess munka
Az utas kényelme a legfontosabb / Kép forrása: NanoStockk / Getty Images

A Ryanair sárga-kék dizájnja is ismert, de kevésbé vibráló, mégsem mondható unalmasnak.

Sokakhoz talán a Southwest Airlines uniformisa állhat, ugyanis ezt maguk az alkalmazottak hozták össze. A kényelmes, színeiben főleg kék és piros viseletben nemcsak a légitársaságot képviselik, de a lazaságot is.

A Air India hagyománytisztelő ruházatát mostanra már a nyugati öltözködésnek megfelelő blézerre, szoknyára és nadrágra cserélték a modernizáció jegyében.  

Ha még több társaság uniformisára kíváncsi vagy, látogass el a Says oldalára, ahol a világ legjobbjai közül csemegézhetsz.

Nyitókép forrása: BraunS / Getty Images