Barion Pixel A sikeres pszichopaták világa: ezért lehet annyi felsővezető közöttük – Coloré

A sikeres pszichopaták világa: ezért lehet annyi felsővezető közöttük

2022. 06. 19.

A pszichopátiával foglalkozó szakemberek egyre több figyelmet szentelnek a pszichopaták kevésbé ismert kasztjának, az úgynevezett sikeres pszichopatáknak.

Egészen a kétezres évek végéig az az elgondolás élt a köztudatban, hogy aki bűnöző, az pszichopata, és fordítva. (Ez nagyrészt arra vezethető vissza, hogy a pszichopátia jellemzőit főképp elítéltek személyiségvizsgálatából ismerte meg a tudomány.) Mára azonban bebizonyosodott, hogy a pszichopaták köztünk járnak, sőt, gyakran vezetői pozíciót töltenek be. A sikeres pszichopaták a pszichopátia alapvető jellemzőivel rendelkeznek, de mégis képesek úgy kihasználni környezetüket vagy egy adott rendszert, hogy elkerüljék a büntetést és/vagy valamilyen társadalmilag elfogadott tevékenységen keresztül kamatoztatják a személyiségük kínálta lehetőségeket. Éppen ezért a kutatók magasan funkcionáló pszichopátiának is nevezik őket.

Új tanulmány vizsgálta a sikeres pszichopatákat

A Research in Personality szaklapban publikált friss kutatás rávilágított a pszichopátia és a karizma közötti fontos kapcsolatra. A kutatók elmélete szerint minél karizmatikusabb a pszichopata egyén, annál sikeresebb lehet a munkában. „A pszichopaták köztudottan ellenszenvesek, érzéketlenek és gorombák” – magyarázza Emma-Clementine Welsh pszichológus, a Binghamtoni New York-i Állami Egyetem munkatársa, a cikk társszerzője, valamint Mark F. Lenzenweger professzor. Utóbbi hozzáteszi: „Egyeseket azonban kifejezetten elbűvölőnek vagy karizmatikusnak tart a környezetük.” A karizmatikus jelzőt leszámítva egyébként a legtöbb pszichopatáról elmondható, hogy vonzóak, gördülékenyen kommunikálnak, magabiztosak és meggyőzőek, méghozzá szándékaiktól függetlenül.

Sikeres Pszichopaták Az életben
A sikeres pszichopaták nem olyanok, mint amiket a filmekben látunk (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A megnyerő magatartás és a pszichopátia egyes jegyei kéz a kézben járhatnak

A tanulmány célja mindenekelőtt az volt, hogy átfogóan meghatározza, mit jelent a siker a pszichopata tulajdonságokkal rendelkező egyének számára; megérteni, hogy az emberek miért tartanak karizmatikusnak egyes pszichopatákat, valamint értékelni, hogy valóban a karizma-e az egyedüli titka a sikeres pszichopatáknak. Hogy ezt kiderítsék, a kutatók 315 felnőtt személyiségjegyeit, viselkedését és életminőségét vizsgálták, melynek során pozitív összefüggést találtak a pszichopátia és a karizma között – azok az emberek, akik magasabb pontszámot értek el a pszichopátia jellemvonásokat felismerő teszten, általában karizmatikusabbak voltak.

Azt is megállapították, hogy az érintettek hajlamosabbak a rendszer kijátszására a siker érdekében. Welsh szerint mindazon sikeres pszichopaták, akik a tesztek alapján karizmatikusnak bizonyultak, gyakrabban megúsztak következmények nélkül bizonyos tetteket (kedvesük megcsalása, hazugság, munkahelyi kiváltságokkal való visszaélés vagy bűnözői tevékenység), mint a kevésbé karizmatikus pszichopata egyének.

Welsh szerint mivel a karizma olyan interperszonális képességekkel jár, mint a meggyőzőkészség, a szociális készségek, a magabiztosság és a befolyás, így egy karizmatikus pszichopata könnyebben becsaphat, manipulálhat vagy kihasználhat másokat ezen képességek birtokában. Érdekesség, hogy a tanulmány során arra is fény derült, hogy mást értünk munkahelyi és hétköznapi értelemben vett karizma alatt. A kutatók azt találták, hogy a pszichopátia a vezetői karizmához és mások befolyásolásához kapcsolódik, de nem a másokkal való kapcsolathoz vagy a komfortérzet megteremtéséhez. Ez arra utal, hogy a pszichopaták kívülről bájosnak mutathatják magukat, ezzel szemben a karizmatikus, sikeres pszichopaták magabiztosnak és meggyőzőnek tűnhetnek, de nem feltétlenül kedvesnek vagy szívélyesnek.

Sikeres Pszichopaták
Nem minden vezető pszichopata, és nem minden pszichopata vezető (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Welsh szerint a karizmatikus pszichopaták észrevétlenül vonják bűvkörükbe környezetüket, akik emiatt fontosnak érezhetik magukat. A karizmatikus pszichopatákkal szoros kapcsolatban állókat azonban az is fenyegeti, hogy érzelmileg kizsákmányolják, manipulálják, megcsalják, vagy akár elhagyják őket, amint a karizmatikus pszichopata megkapja, amit akar, vagy megunja az illetőt. Welsh szerint ugyanez vonatkozik a nem karizmatikus pszichopatákra is a munkahelyen. Lehet, hogy lebilincselőek, de gyakrabban élnek vissza pozíciójuk kiváltságaival, sértik meg a vállalati szabályzatot, zaklatnak és/vagy kihasználnak más alkalmazottakat, sőt lophatnak is, gyakran anélkül, hogy elkapnák és kirúgnák, vagy megrovásban részesítenék őket.

A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy tanulmányuk célja nem saját főnökünk azonnali pszichopatává nyilvánításának elősegítése. Sokkal inkább figyelemfelhívás arra, hogy mennyi árnyalata lehet egyes kórképeknek és személyiségkonstrukcióknak, és ami nem feltétlenül a végletekig maladaptív.

Honnan ismerhető fel a hisztrionikus személyiségzavar?

A hisztrionikus személyiségzavarban szenvedők – és környezetük – élete egy folyamatos érzelmi hullámvasút, amiről segítség nélkül képtelenség leszállni. Cikkünkből megismerheted ezt a ritka, ám annál súlyosabb személyiségzavart.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix