Barion Pixel Olaszul tanulnál? Ez az 5 Youtube-csatorna segíthet! – Coloré

Olaszul tanulnál? Ez az 5 Youtube-csatorna segíthet!

2022. 05. 19.

Az emberből időről-időre előtör a nyelvtanulás iránti vágy. Ha már az angolt tökéletesítettük, jellemzően azon felbuzdulva, hogy egy nyelvet sikerült elsajátítani, kiválasztjuk a következőt. Ez lehet német, lengyel, francia, portugál, bármi. Mi most azt mutatjuk meg, hogy milyen Youtube-csatornák állnak rendelkezésre, ha olaszul tanulnál.

Ha olaszul tanulnál, nyilvánvalóan utánanézel a lehetőségeknek. A könyveken túl ma már rendelkezésre állnak interaktív feladatok és podcastek is. A vizuális ingerekre a videósok hatnak, és meglepően sok olyan csatorna van, ami kifejezetten arra épül, hogy minél könnyebben elsajátíthassuk az olasz nyelvet.

Rutsch Timea

A legjobb olaszul tanulós csatornák jellemzően olaszokhoz tartoznak, de itthon is találunk jót! Rutsch Timea oldala tízezer követőt számlál. A kezdetekben a hagyományos nyelvtanításra hagyatkozott, rákoncentrálva a nyelvtanra, de az utóbbi időben ráállt a kreatívabb és szórakoztatóbb megoldásokra. Férjével együtt készítik a videókat, és különböző szituációkon keresztül mutatják be az olasz nyelv szépségeit. Ugyan a szerző olykor kicsit feszült a videókon, nyelvtudása megkérdőjelezhetetlen, és ahogy halad az idő, egyre felszabadultabban mozog a kamera előtt.

Podcast Italiano

A 2017 óta létező csatorna eredetileg podcastként indult. Készítője Davide Gemello, aki számtalan témát feldolgozott már. Podcastjében különböző szinteken dolgoz fel témákat, és akár a kezdők is beszállhatnak, mert a bemutatkozástól kezdve az olasz történelemig hallgathatjuk a hanganyagokat. Az olasz felirat mellett az angol is segít eligazodni az ismeretlen szavak erdejében. Youtube-csatornáján egyfajta influencerként bővíti szókincsünket: megmutatja, mi van lakásában, hogy mit visel, de kirándulni is elvisz bennünket, ügyelve arra, hogy ne beszéljen gyorsan, és legyen esélyünk megérteni őt.

Impara l’italiano con Italiano Automatico

Alberto Arrighini hétszáznál is több videót töltött már fel a Youtube-ra olasz témakörben, és több, mint háromszázezer feliratkozó érzi úgy, hogy megéri követni a munkásságát. Egyik különlegessége, hogy nagyon sok videót készít a nagymamájával – a Nonnával – amik különösen kedves alkotások. Sokszor a felesége is feltűnik benne, ráadásul nemcsak tanfolyamra, hírlevélre is feliratkozhatunk. Ebben Alberto minden vasárnap elküldi nekünk egy olasz dal linkjét a dalszöveggel együtt.

Learn Italian with Lucrezia

Olaszként Lucrezia is bevezet az olasz életérzésbe, legyen szó vásárokról, ételekről, mindennapoktól. Nemcsak beszéden keresztül próbál nekünk segíteni a nyelvtanulásban, hanem tippekkel is! Az egyik videójában például az olasz Netflixre készült sorozatokat ajánlja, lebontva a megértésüket a könnyűtől a nehezebbekig. Vlogjai által utazhatunk is, és megismerhetjük a családját, akik hozzá hasonlóan ügyelnek arra, hogy érthetően és magukhoz képest lassan beszéljenek.

Easy Italian

A nyelvtanító, Easy-családhoz szegődött Matteo és Katie Milánóból közvetítik életüket. Nagyon sokat járják a várost és kérdezik meg az emberek véleményét, amit angol- és olasz feliratok kísérnek. A lezárások alatt nehéz dolguk volt, akkor az otthonukban találtak ki kreatív témákat. A videók különlegessége, hogy Katie britként tanult meg olaszul, úgyhogy ha másból nem, abból is erőt meríthetünk a nehezebb napokon, hogy ő mennyire jól elsajátította a nyelvet, amivel mi is próbálkozunk.