Ők a világ legbefolyásosabb női 2021-ben: megelőzték Angela Merkelt

Rég nem állja meg a helyét az állítás, miszerint kizárólag férfiak tölthetnek be fontos hatalmi pozíciókat: ez tisztán látszik az amerikai Forbes magazin 2021-es, a világ száz legbefolyásosabb nőjét felvonultató listáján is. A helyezettek között negyven vezérigazgatót, tizenkilenc államfőt, sőt egy immunológust is találunk.

Érdekesség, hogy a vezérigazgatók száma 2015 óta nem volt olyan magas, mint most, a listán szereplő nők pedig összesen 3300 milliárd dollár vagyont birtokolnak. Amíg viszont az üzleti életben egyre több a nő, addig államfőből például idén kettővel kevesebb került fel a listára 2020-hoz képest.

Már nem Angel Merkel áll az első helyen

A Forbes immáron 18 éves listájának történetében mindössze három olyan év volt, amikor a szerkesztők nem Angela Merkel német kancellárt állították az első helyre, csakhogy a politikus közelgő nyugdíjba vonulását figyelembe véve idén már Mackenzie Scott lett a világ legbefolyásosabb nője.

Mackenzie Scott
Mackenzie Scott (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az amerikai Forbes számításai szerint Jeff Bezos (az Amazon alapítójának) exfelesége a harmadik leggazdagabb nő a Földön, és mivel eltökélt célja óriási vagyonát értelmes, előremutató dolgokra fordítani, így a zsűri szerint megérdemelten került a lista élére. A második helyen ezúttal Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke áll, aki egy helyezést javított a tavalyihoz képest azután, hogy letette a hivatali esküt, ezzel maga mögé utasítva Christine Lagarde-ot, az Európai Központi Bank elnökét – így ő visszacsúszott a dobogó harmadik helyére.

A dobogósokon kívül a top10-be került még Mary Barra (a General Motors vezérigazgatója), Melinda Gates (a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke), Abigail Johnson (az amerikai Fidelity Investments és a Fidelity International elnöke és vezérigazgatója), Ana Patricia Botín (a Banco Santander bankcsoport elnöke), Ursula von der Leyen (az Európai Bizottság elnöke), Caj Ing-ven (tajvani elnök) és Julie Sweet (az Accenture vezérigazgatója).

Nem csak vagyonos és nagyhatalmú nők kaptak helyet

A listára számos ‘self-made’ nő is felkerült, például Oprah Winfrey, aki 25 évig tartó korszakalkotó műsorával 45 alkalommal kapta meg a legrangosabb tévés kitüntetést, az Emmy-díjat. Winfrey jelenleg a Forbes listájának 23. helyén áll. De említhetnénk akár a 68. helyet elfoglaló Rihannát is, aki abszolút újoncnak számít: az énekesnő 2017-ben indította el saját szépségipari márkáját, ami jelenleg 1,4 milliárd dollárt ér. És ugyancsak idén debütált a legbefolyásosabb nők közt például a Biontech társalapítója (és egyébként Karikó Katalin munkatársa), az immunológus Özlem Türeci is a 48. helyen, aki nem pusztán társalapítói szerepéért kaphatott helyet a listán, hanem mert a Pfizer gyógyszergyártóval együtt neki is fontos szerepe volt az mRNS koronavírus-vakcina fejlesztésében.

Ha érdekel a teljes lista, ezen a linken megtekintheted.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban