Karrier és gyerek: 7 tipp, hogy jobban menjen

2021. 02. 20.

Néhány tipp segítségével könnyebben mehet a munka és a család összehangolása.

Állíts fel prioritásokat

A mai világban túl sok a feladat ahhoz, hogy minden területen maximálisan helyt tudjunk állni. Egy sor célt és feladatot tűzünk ki magunk elé nap mint nap, amelyeket el szeretnénk érni, tökéletesen szeretnénk teljesíteni: helytállni a munkában, a gyereknevelésben, férjként vagy feleségként, legyen rendben a ház, a kert. Ezek a dolgok mind mind időigényesek és gyakran okoznak bennünk belső konfliktust. Egy nap azonban csak 24 órából áll, ezért mindenképp állítsd fel a prioritásokat. Csinálhatod úgy is, hogy egyik nap ezt helyezed előtérbe, másik nap pedig egy másik területet.

Tervezz és rendszerezz előre

A napi stresszt nagyban csökkentheted, ha a hetet előre eltervezed. Egy családi naptár segíthet abban, hogy a teendőket és feladatokat előre lássátok és rendszerezzétek. Ide beírhatod, mikor mit kell beszerezned, kinek mikor van különórája, mikor van időpontod a fodrászhoz. Jó ötlet egy nagy tábla-fal a konyhába, hová mindenki beírhatja a tennvalóit.

Részmunkaidő, ha lehetséges

A flexibilitás a munkában nagyon sokat segíthet az otthoni dolgok kiegyensúlyozott szervezésében. Ha a családi kassza és a munkahelyed engedi, gondolkozz el a részmunkaidőn. Anyagilag nyilván kevésbé kellemes, az életminőségen viszont sokat javíthat.

child 2916844 640
Forrás: Pixabay

Hagyd, hogy segítsenek

Furcsa, de sokan akkor sem fogadnak el segítséget, ha a család, barátok, ismerősök felajánlják. Sokan nem szeretnék másra hárítani a terheiket, mert azt gondolják, mindent egyedül kell cipelniük. Ezt azonban át kell kattintani magunkban, hiszen nem szégyen segítséget kérni és elfogadni. Ha felajánlják a segítő kezet, fogadjuk el! Legyen szó akár főzésről, takarításról, gyerekvigyázásról, fogadjuk el a segítséget ott, ahol felajánlják. Ha úgy jobban érezzük magunkat, készítsük fel magunkat ere úgy, hogy mi is segítünk másoknak ott, ahol éppen tudunk. Így nem érezzük majd olyan nagy szívességnek a felajánlott dolgokat.

Nézz körül, mások hogyan csinálják

Beszélgess más családokkal, ahol szintén ki kellett alakítani a család és a karrier egyensúlyát vagy csak figyelj meg másokat, akik szerinted jól lavíroznak. Így új tapasztalatokkal és ötletekkel gazdagodhatsz. Akár összebeszélhettek a környékbeli szülőkkel, hogy felváltva vállaljátok a gyerekfelügyeletet délutánonként, így mindenki jól jár és a gyerekek is kijátszhatják magukat.

Szabj határt a pluszprogramokban

Akármennyire is szeretne a gyerek egyszerre trombitaórára járni, lovagolni és balettozni, válasszon csak egyet, amit tényleg szívesen csinál, de azt csinálja mondjuk egy évig rendszeresen, hogy megláthassa, hogy ha jönnek a nehezebb pillanatok, akkor is kitart-e a hobbija mellett. Ugyanezt vezesd be magadnál is, ne vállalj túl sokat a szabadidődben, különben csupa rohanós mindennapok várnak rátok.

Szánj időt magadra

Ha fáradt vagy is, ne sajnáld az időt magadra! Mindig van valami tennivaló, amivel még nem végeztél, de ne feledd, hogy nem kell mindent egy nap alatt megcsinálnod. Hidd el, hogy egy kis feltöltődés nem elveszi az időt a fontos dolgoktól, hanem feltölt téged, ez pedig elengedhetetlen, hisz te vagy a család motorja. Ez a motor pedig néha feltöltést igényel, különben kimerül. Ha csak egy finom fürdő idejére is, de néha engedd el magad egy fél órára, hidd el, megéri és az életed minden területére csak pozitív hatással lesz. Jelölj ki magadnak rendszeresen félórányi töltőidőt, amikor azt csinálod, amihez épp kedved van.

Borítókép forrása: Pixabay