Beindítanád a karrieredet? Így tedd!

2022. 01. 13.

Minden új esztendő új reményekkel kecsegtet: ki a régi alakjáért dolgozik, más a szerelemben bízik és lesz, aki a karrierje beindulásáért tesz lépéseket.

A pályaválasztás a legtöbb fiatal számára nehéz kérdés, hiszen a gyakorlat hiánya, a tapasztalatlanság egyáltalán nem segíti, sőt akár még tévútra is viheti őket. Az álmok megvalósítása mellett az sem mellékes, hogy az adott pályán milyen esélyek vannak az előmenetelben.

Ki ne szeretne jól fizető állást? Ki ne szeretne motiváló közösség tagja lenni és ilyen környezetben dolgozni? Ehhez nemcsak megfelelő képzettségre és gyakorlatra van szükség. A tudatos karrierépítés során nemcsak a kemény tanulás és a megfelelő végzettség megszerzése segíthet, hanem olyan tényezők is, amelyekről keveset beszélünk.

Egyre magasabbra a ranglétrán
Figyelj oda, hogyan kapaszkodsz egyre feljebb / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Általános tanácsok a karrierépítésben

A szakmai tudás csak egy részét jelenti annak, hogy az előmenetel ne csak a több munkát és nagyobb fizetést jelentse, hanem azt a komfort- és biztonságérzetet is, amit a munkatársak mellett kell nap, mint nap megélni. Már gyermekkorban fejleszteni érdemes olyan egyéb képességeket a tudás mellett, mint az empátia, a csapatjátékos hozzáállás, a jó problémamegoldás, a kommunikáció, a kreativitás. Minden fejleszthető és már gyermekkorban is lehet ezen dolgozni játékos formában. A sportolás az egyik remek önuralomra, önismeretre, a kitartásra nevelés módja.

Manapság kincset érő tudás idegen nyelven beszélni, amely hatalmas lehetőségeket és magabiztosságot adhat. A mai oktatás már tudatosan igyekszik ebben segíteni a most felnövő diákokat. A felsőfokú oktatásban és sok álláslehetőség alapfeltétele a magabiztos nyelvtudás.

Ezek olyan általános elvárások, amelyek alapvetőnek tűnnek, de ezeken kívül tudod mire kell még figyelned, hogy feljebb juss és mindazt úgy tedd meg, hogy te és mások is jól érezzék magukat?

Ritkán hallott tanácsok

A munkahelyi közösségben alkalmazkodni szükséges egymáshoz, ami azt jelenti, hogy mindig vedd figyelembe kollégáid véleményét és szokásait. Nemcsak azzal tiszteled meg a veled együtt dolgozókat, hogy meghallgatod őket, hanem például a magánbeszélgetéseidet – főleg, amelyek akár kínos, magánügyet érintenek – nem előttük bonyolítod le. Azaz nem a munkahelyen éled meg a magánéletedet, vagyis tiszteletben tartod embertársaidat. Az odafigyelés azt is jelenti, hogy ha látod egy munkatársadat szenvedni a munkájában, akkor önzetlenül a segítségére sietsz. Lehet, hogy neked csak néhány perces pluszt jelent, az éppen elúszni készülő kollégád válláról anélkül vehetsz le terhet, hogy azért bármi viszonzást várnál. Természetesen nem kell ezt tenned minden nap, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor helyén való ez a fajta önzetlenség.

A ranglétrán való feljebb jutás nemcsak pusztán a pozíció emelkedésével jár, hanem valószínűleg több munkát is magával hoz. A munkaköri leírásban leírtak mind teljesíthetők, ezt fogadod el, amikor betöltöd a helyet. Ha feljebb akarsz emelkedni, akkor azt is vállalod, hogy az alapokon kívül többletekkel is megbirkózól. Ez időben, energiabefektetésben is megmutatkozik.

Arra is számítanod kell, hogy a feljebb jutás során újabb készségeket szükséges elsajátítanod. Ne félj, nem vagy magadra utalva. Legalábbis akkor nem, ha bevetsz némi rafinériát és ellesed, hogy csinálják azok, akiknek ez a tudás már a kezükben van. Megfigyeléssel és utánzással ingyen és szinte láthatatlanul módon fejlődhetsz.

Kétségtelenül nagy örömöt jelent, ha végre beteljesedik a vágyad és feljebb jutsz a ranglétrán, de sose feledkezz meg arról, hogy honnan indultál és tartsd meg emberségedet. Azaz nem árt, ha oldalra vagy akár lefelé is kikukucskálsz. Figyelembe veszed, hogy kik vannak melletted és alattad, teljes értékű munkatársakként kezeled őket annak ellenére is, hogy akár felettesükké váltál. Azaz mellőzöd az önteltséget, ha nem akarsz magadra maradni.

Munkatársakkal való kapcsolat
A magasabbra jutás mellett az emberség megtartása is fontos / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Legyél figyelmes azokkal is, akik elhagyják valamilyen oknál fogva a helyüket. Bármilyen furcsának is tűnik, de szükséges azokkal foglalkozni, akik távoznak a cégtől. Úgy kell rájuk tekinteni, mint hírnevet vivő személyekre, akik egyben az előrelépést is segíthetik.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix