Barion Pixel Kulcskérdés: mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? – Coloré

Kulcskérdés: mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?

2021. 11. 16.

Nincsenek könnyű helyzetben a pályaválasztás előtt álló fiatalok, de a kényszerűségből vagy önmegvalósítás miatt pályájukat elhagyó felnőttek sem. Merre tovább pályaválasztók és pályamódosítók?

A „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre a gyerekek szinte gondolkodás nélkül és hatalmas lelkesedéssel vágják rá a konkrét választ. Azt, amit abban a pillanatban tényleg nagyon kedvelnek és úgy érzik, hogy azzal foglalkozni is szeretnének majd, ha felnőttek lennének. Könnyen lehet, hogy egyszerre több verziója is létezik a jövőképüknek. Csak nagyon kevesekben marad meg ez a gyermekkori elgondolás. Sok fiatal küzd azzal, hogy nincs elképzelése arról, mivel szeretne foglalkozni, merre is menjen tovább. Egy még tapasztalatlan kamasz esetében nincs is ezen mit csodálkozni, ám a felnőttek között is jócskán találhatnánk erre példát.

Szakmaválasztás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Tanácsok szakmakereső fiatalok számára

Már az általános iskola felső tagozatán előtérbe kerül a pályaorientáció. Ebben a korban sokakat még a szülők, a környezet, a baráti kör befolyásolja, ugyanakkor hatással lehet a szakmaválasztásra a pénz, a karrierlehetőségek, az iskolában nyújtott teljesítmény, valamint a kamasz akarata is.

Felelősen és tudatosan érdemes szakmát választani, hogy annak elsajátítása ne csak elpazarolt idő legyen. De hogyan?

  • szükséges behatárolni azokat az érdeklődési köröket, amelyek a tinit érdeklik és csak ezután lehet leszűkíteni adott szakmákra a kört,
  • érdemes kihasználni a pályaválasztással kapcsolatos segítő programokat, amelyeken sokféle szakma és iskola megmutathatja képzési kínálatát,
  • a már viszonylag biztosnak tűnő szakma kiválasztásakor is érdemes elmerülni a különböző állásportálok lehetőségei között, mert így képet lehet arról alkotni, hogy az adott munkára mekkora a kereslet,
  • olyan területben kell gondolkodni, amelyet a későbbiekben el tud magának képzelni naponta, mint munka. Ennek nehézsége éppen abban rejlik, hogy egy kezdő munkavállalónak még nincs munkatapasztalata,
  • mindenképp olyan szakmában érdemes gondolkodni, amely a személyiséghez passzol,
  • érdemes felvenni olyan fiatalokkal a kapcsolatot, akik a kiválasztott szakmában dolgoznak, így tényleges és hiteles információkhoz jutnak,
  • teljes tanácstalanság esetén meg lehet próbálni a pályaválasztási teszteket is: általános iskolások részére, középiskolások számára.
  • nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy várhatóan milyen fizetéssel lehet számolni.

Tanácsok pályaváltó felnőttek számára

A koronavírus és a vele összefüggésben életbe lépett korlátozások alapjaiban változtatták meg a munka világát. Míg a fiatal korosztály számára a tapasztalat hiánya és a széles érdeklődési kör, esetleg a bizonytalanság okozza a pályaválasztás nehézségét, addig a felnőttek kényszerhelyzetben találhatták magukat. Sokan szembesültek az elbocsátással, a szerencsésebbek pedig az otthonról való munkát tapasztalták meg. Egy újabb szempont került így kilátásba: olyan szakmát érdemes kitanulni és választani, amelyet akár otthonról is el lehet végezni. Ez azok számára is lehetőség, akik pályaelhagyásban, módosításban gondolkoznak. Nem minden esetben a járvány motivált sokakat arra, hogy egy egészen új területet válasszanak maguknak. Vannak ugyanis akik sok évnyi vagy akár évtizednyi tapasztalattal a hátuk mögött döntenek úgy, hogy elhagyják régi szakmájukat és egy másikba kezdenek bele. Ha pedig már módosítani akarnak, akkor mindenképp olyanba vágnak bele, amely időtálló, élvezetes és jól fizető. Egyfajta önismereti útnak és az önmegvalósítás formájának is tekinthető.

Pályamódosítás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha az élet választás elé kényszeríti az embert a munka területén és az átképzés, szakmatanulás sem áll messze tőle, akkor is tele lehet kétségekkel életkortól és tapasztalatoktól függetlenül. Ebben segítségre lehet a pályaorientációs teszt. Ha a terv már sokkal konkrétabb, akkor érdemes szétnézni a felnőttképzés keretén belül induló szakképesítések között.

A Kihoztam az adott helyzetből a legjobbat elnevezésű hazai kutatás szerint tízből heten váltottak pályát karrierjük során és közülük négyen többször is megtették mindezt. Aki pedig nem lépte meg, az gondolatban foglalkozott a váltással. A munkahely és szakma váltásának fő okaként a kevés fizetést jelölték meg, valamint a munkahely megszűnése kényszerítette ki, ugyanakkor okként szerepelt a kiégés, a koronavírus-helyzet miatti bizonytalanság. A felmérésben résztvevők 31%-a váltáskor hasonló munkakört keresett, mint amelyben korábban dolgozott, mások átképezték magukat munkanélküliként (6%) és munka mellett (25%). 27% igyekezett olyan munkahelyet keresni, amelyik nem igényelt tapasztalatot az új munkaterületen és volt, aki átképzésen szerezte meg mindezt (munka mellett 25%, munkanélküliként 6%).

Számolni kell azzal, hogy egy munkahely több generációt egybefoglaló lehet, akikre más-más viselkedés a jellemző, amely konfliktusforrássá válhat. Egy másik komoly problémát jelenthet, ha a hiányszakma kitanulása után sem tudnak elhelyezkedni a munkakeresők. Hiába kelt életre a korlátozások utáni munkaerőtoborzás, még így is egyes területeken olyan nagy a munkaerőhiány, hogy nem is tudták pótolni. A vendéglátás területe mindenképp megszenvedte a vírus időszakát és a betöltetlen pozíció most is nagyon sok. Szerencsére nem minden szektor érintett, így nagy különbségek lehetnek az elhelyezkedési idő tekintetében és úgy tűnik, hogy a munkanélküliek száma is csökken. 

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix