Erre figyelj, ha előléptetést szeretnél

Ha fel akarsz lépkedni a vállalati ranglétrán, kerüld el ezeket a hibákat, amelyek befolyásolhatják a vezetőség jövőbeli döntéseit.

Hiányzik a kezdeményezőkészség

Kivéve, ha belépő szintű alkalmazott vagy, és valószínűleg még így is van, a főnököd és a céged azért vett fel, hogy bizonyos szintű függetlenséget érvényesíts az új szerepedben. Más szavakkal, ha arra vársz, hogy majd a felettesed tájékoztat minden lépésről és kezdeményez, az az előléptetésedbe kerülhet. “Munkaadóként olyan munkatársakat keresek, akik hozzáadott értéket tudnak adni a szervezetnek, időt vagy pénzt spórolhatnak meg nekem, és pozitívan járulhatnak hozzá a vállalathoz és ügyfeleinkhez” – mondja Jessica Hernandez, karrierszakértő. “Ha folyamatosan be kell jelentkeznem, hogy megbizonyosodjak arról, hogy egy alkalmazott a munkáját végzi-e, akkor időt és energiát pazarolok, ahelyett hogy egy másik projektbe fektetném be, amely értéket hoz vagy jövedelmet generál.”

Nem vagy elszánt

Beérkezni a munkahelyre még csak nem is a csata fele – elvárt, hogy részt vegyél a beszélgetésekben, ha azok a munkával kapcsolatak, főleg egy meetingen. Ha csak csendben ülsz a székben, míg mások megvitatják a kérdéseket az üzletről, az azt mutatja, hogy nem vagy érdekelt a dologban, és nem vagy szenvedélyes a munkád iránt. „Ha előléptetést szeretnél, folyamatosan mutasd ki hogy szereted, amit csinál, és érdekel mi történik a vállalatban. Ezt a főnökeid is értékelni fogják.”

Kevered a munkát a magánélettel

Irodai románcok megtörténhetnek bárkivel. A legtöbb munkáltató óva int ezektől, hogy romantikus szálak fűzzenek valamelyik kollégádhoz, hiszen gyakran bonyolult és zavaros lehet a dolog, és valószínűleg befolyásolni fogja az egész csapat munkáját.  „A kapcsolatodnak hatása lesz az előléptetésre, a feladatokra, projektekre, felelősségekre, csapatmunkára” – mondja  a karrierszakértő. „Még komplikáltabbá válhat az ügy, ha ugyanazon a részlegen dolgoztok, és a pozíciódtól függően hatással lehet a vállalat működésére.” A lényeg: sosem szabad a magánéletet a karrierrel keverni.

Későn érkezel és korán hazamész

Még akkor is, ha tudod, a főnöködet hidegen hagyja, mikor távozol, másoknak bizony fel fog tűnni, hogy mennyi időt töltesz az irodában valójában – főleg, ha rendszeresen késel, és korábban hazamész. „Ha későn jössz, az azt jelzi, nem fontos neked az állásod, és nem tiszteled a kollégáid idejét. Váljon szokásoddá, hogy időben érkezel, hiszen ez hozzájárulhat az előléptetésedhez, és jó színben tűntethet fel azok előtt, akikkel együtt dolgozol.”

Panaszkodsz

Senki sem szeret olyan ember közelében lenni, aki megállás nélkül panaszodik – még akkor sem ha egyetértenek a mondandójával. Persze, a munkahelyi élet tele van frusztrációval, és sokszor bármi amit az irodában csinálsz még csak ideálisnak sem mondható, de a panaszkodás semmire sem jelent megoldást. Ellenkelőleg, a folyamatos panaszkodás csak negatív színben tüntet fel kollégáid előtt, és ez végül ahhoz vezet, hogy lehet nem téged választanak egy jobb pozícióba. Tanulj meg bizonyos szituációkat kezelni.

Kép forrása: pexels.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Mi szükséges a baba nyugodt alvásához és mi nem?