Barion Pixel Mérlegeljünk: érzelmi fókusz és egyensúlyra törekvés a mérleg csillagjegy fő jellemzői – Coloré

Mérlegeljünk: érzelmi fókusz és egyensúlyra törekvés a mérleg csillagjegy fő jellemzői

2021. 09. 23.

A mérleg az egyetlen olyan csillagjegy, amit egy élettelen tárgy jelképez. Ennek oka, hogy ez a zodiákus csak később, az időszámításuk előtti hetedik században a babiloniak által került be végleg a 12 csillagjegy közé, ám ez a különlegesség semmit nem von le a mérlegek érdemeiből.

A babiloniak mellett viszont már az ókori egyiptomiak is használták a mérleg szimbólumot, méghozzá mint Maat isten egyik legfontosabb eszközét. A mítosz szerint mielőtt a holtak átlépték volna a túlvilág küszöbét, bírák elé kellett járulniuk. Miközben az üdvözülésben bízó lelkeket Anúbisz faggatta viselt dolgaikról, addig a bírák a delikvens szívét a mérleg bal serpenyőjébe helyezték, a jobba pedig Maat, az igazság istenének tolla került. Ha a halott lelke kiállta a próbát– vagyis szíve könnyebbnek bizonyult, mint a toll –, elnyerte a túlvilági életet. Ha viszont nem így történt, a pokol kutyája falta fel, és végérvényesen meghalt. A mérleg tehát igen fontos szerepet töltött be az ókori egyiptomi mítoszokban, hiszen az igazságosság jelképévé vált. 

A szeptember 23-tól október 22-ig tartó időszak a mérlegelés, az igazságos, kiegyensúlyozott ítéletek időszaka. A mérleg az állatövi körforgásban pont a kossal szemben helyezkedik el: míg a kos a tavaszi, addig a mérleg az őszi napéjegyenlőség időszakát foglalja magába; tavasszal a természet éledését ünnepeljük, az őszi napéjegyenlőség inkább egyfajta számvetéssel, mérlegeléssel jár együtt. 

Nem csoda hát, hogy a mérleg csillagjegy szülöttei e szimbólum jellegzetességeit hordozzák magukon. A mérlegek általában kiegyensúlyozottak, ám mivel rendkívül érzékenyek, leginkább érzelmi szinten lehet kibillenteni őket harmóniájukból. Fejben viszont mindig összeszedettek, így kiváló diplomáciai érzékkel rendelkeznek. Ez a tulajdonság párosítva kiváló humorérzékükkel igazán kedveltté teszi őket közvetlen környezetükben. Mindig igyekeznek odafigyelni a másikra, ritkán sértik meg szeretteiket, általában konfliktuskerülő magatartás jellemzi őket. 

Libra,zodiac,sign.,night,sky,abstract,background
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Társas kapcsolataikban alapvetően képesek a kompromisszumra, egyúttal nagy áldozatokra is hajlandók. A komoly dolgokban azonban nagyon nehezen hoznak végleges döntést. A mérlegek egyik legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy ugyan szeretnék érvényre juttatni saját véleményüket, ehhez általában szükségük van egy pártolóra, aki mélyen egyetért velük, és ezt hangoztatja is. Ha valaki elárulja a mérleg bizalmát, az nagyon keservesen szerezhető csak vissza. A hazugságot hamar megérzik, ezért képesek a legvégsőkig elmenni annak érdekében, hogy kiderítsék az igazságot. 

Amellett, hogy nem szeretik megbántani környezetüket, érzelmi fókuszuk miatt jellemzően hirtelen haragúak. Mivel azonban a konfliktust nem igazán bírják, igyekeznek türtőztetni indulataikat. Ez viszont egyúttal azt is jelenti, hogy sok elrendezetlen, kimondatlan összecsapással van kikövezve életútjuk, melyek gyakran inkább ellenségeket, semmint tiszteletet szülnek. 

A mérlegek általában a disztingvált megjelenésre törekednek, ám ne tévesszen meg minket a letisztult stílus, hiszen ezzel is hamar magukra vonják a figyelmet. Ilyen például az 1969. szeptember 25-én született Catherine Zeta-Jones is. Az Oscar-díjas díva klasszikus stílusa azóta csodálat tárgya Hollywoodban, hogy először bevonult a vörös szőnyegre.

Los,angeles, ,jul,11:,catherine,zeta,jones,at,the
Catherine Zeta-Jones 2012-ben Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Zeta-Jones mellett mindenképp érdemes megemlíteni a Titanic sztárját, Kate Winslet is, aki legutóbb az HBO Easttowni rejtélyek című sorozatában volt látható. 

A disztingvált megjelenés mellett viszont jókora hiúság is szorult a mérleg jegy szülötteibe, hiszen nagyon is szeretnek az események, egyúttal a figyelem középpontjában lenni. Szomjazzák a csodálatot, viszont könnyen megsértődnek, ha ezt nem kapják meg. A mérlegek jellemzőek nem szeretik, ha sürgetik őket (jaj annak a férfinak, aki időben szeretne odaérni az esti programra, s ezért siettetni meri mérleg kedvesét), ám a legnehezebb helyzetekben sem esnek pánikba. Ez a tulajdonságuk válsághelyzetben viszont kiválóan alkalmazható, mivel nyomás hatására azonnal képesek a lehető legjobb döntést meghozni. 

Párválasztás területén igazán válogatósak. Mivel fontosak számukra a külsőségek, ezért gyakran eszerint választják meg partnereiket is. Ha viszont lehorgonyoznak valaki mellett, tűzön-vízen át kitartanak mellette, csakúgy, mint az 1951. október 2-án született Gordon Matthew Thomas Sumner, ismertebb nevén Sting is. Sting és kedvese, Trudie Styler 1992 óta élnek boldog házasságban, frigyükből 3 gyermek született. Ahogy azt a bulvárújságok többször is megénekelték már Stingről, egyfajta vállalkozó szellem és nyitottság lengi körül. 

Trudie,styler,(l),and,singer Songwriter,sting,attend,the,2018,american
Sting és felesége, Trudie Styler 2018-banKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A mérleg jegyűek megnyerő tulajdonságai képessé teszik őket arra, hogy megvalósítsák csodálatos ötleteiket, ám az örökös bizonytalanság gyakran hátráltatja őket céljaik elérésében. Ahogy az összes állatövi jegynek, úgy a mérlegeknek is megvannak mind a pozitív, mind a negatív tulajdonságaik. Ha ebbe a csillagjegybe tartozol, érdemes tudatosítanod magadban a csillagjegyed jellegzetességeit, így könnyebben kihasználhatod azokat mindennapjaid során. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix