Kitartás és realitás fúziója – Ezeket érdemes tudni a bakokról

2021. 12. 21.

December 21. és január 20. között ünneplik születésnapjukat a bak csillagjegy szülöttei. Mi jellemzi a föld jegyű zodiákust, és vajon hogyan aknázhatja ki pozitív tulajdonságait?

A bak az állatöv tizedik jegye. Eredeti jelképe a Babilóniából származó kecskehal, amely egyaránt jól érzi magát a hegyi magaslatokon és a tenger mélyén is. A görögök már háttértörténetet is adtak a furcsa jelképnek, szerintük a figura Pán Istent mintázza, akit megijesztettek, miközben a Nílusban fürdött. Pán félelmében alakot akart váltani, ám a varázslat nem ment végbe teljesen: alsó fele hal lett, míg felső része kecske maradt. 

asztrológia, ezoterika, bak, csillagjegy
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A bak csillagjegy időszaka alatt következik be a téli napforduló, amely után lassan újra beköszönt életünkbe a fény: rövidülnek az éjszakák, hosszabbodnak a nappalok. A bak csillagjegy szülöttei épp ezért gyakran arra törekszenek, hogy kemény munkával felküzdjék magukat a fénybe, lételemük a siker. 

A föld elemű zodiákus képviselői általában komolyan veszik az életet, fegyelmezetten masíroznak céljaik felé. Nem az elméletek hívei, pragmatikus gondolkodásukból kiindulva szeretnek mindent a gyakorlatban látni és kipróbálni. Előnyben részesítik a saját tapasztalatokat, ezért általában nyitottak az új élményekre, melyeket viszont kellő körültekintéssel, előre megterveznek, hiszen szeretik a biztonságot. Ugyanerre törekednek az anyagiak terén is: rengeteget foglalkoznak a financiális háttér létrehozásával, igen körültekintően költenek, lételemük a takarékosság;  feláll a hátukon a szőr a „hitel” szó hallatán, hiszen ezzel elveszítenék az anyagi kontrollt életük felett. 

A bak csillagjegy képviselői általában csökönyös emberek, akik nehezen kötnek kompromisszumot. Ez kihat életük minden területére, azaz nemcsak a munkahelyükön, hanem gyakran otthon is nehezen tudnak közös nevezőre jutni családtagjaikkal. Szeretik a kontrollt, így gyakori jelenség, hogy szerintük egy vitának akkor van vége, ha elmondták a véleményüket. A bakok általában ravaszhallgatag emberek, viszont végtelenül őszinték, mélyen megvetik a hazugságot. Jaj annak, aki füllent nekik, mert egykönnyen nem szabadul a rá aggatott „hazug” címkétől. A bakokat nehéz kihozni a sodrukból, ezért gyakran hidegnek és megközelíthetetlennek tűnnek, ám valójában tiszta lelkű, kiváló humorú emberekről van szó. 

A bakok általában a társadalomban elfoglalt szerepük, munkahelyi sikereik alapján definiálják magukat, ettől függ önbecsülésük. Ha büszkeségük csorbát szenved, azt igen nehezen dolgozzák fel. A kudarcokat elkerülendő, a bakok általában magas intellektussal rendelkeznek. Már gyermekkorban is tudással igyekeznek felvértezni magukat az ismeretlen ellen, azért, hogy ne érhesse őket meglepetés, s ezáltal bukás. Nem véletlen, hogy már gyermekként is szívesen időznek felnőttek társaságában. A sok információnak köszönhetően általában jól mozognak idegen kultúrákban, kiváló kommunikációs képességük pedig hozzásegíti őket a széles, színes ismerettségi kör kialakulásához. Ebből rengeteget profitálnak, előszeretettel használják kapcsolati hálójukat a ranglétrán való felemelkedésre, ám nem restek az előnyökből juttatni a szűk környezetüknek, szeretteiknek. Főnökként beosztottjaik tisztelik őket egyszerűségükért, becsületességükért és dinamizmusukért. A bakok igyekeznek mindig igazságosan dönteni, lételemük az erkölcsi tartás. Munkatársaikkal viszont ritkán bizalmaskodnak, ezek a kapcsolatai általában felszínesek, inkább a szakmai előmenetelt szolgálják. 

asztrológia, ezoterika, bak, csillagjegy
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

szerelem terén is jellemző rájuk a távolságtartás, ritkán ugranak bele például egyéjszakás kalandokba. Szeretik a megszokást, a hosszú távú párkapcsolatok hívei. Mivel rettegnek a kudarctól, eleinte igen félénkek és ritkán kezdeményeznek. Az ágyban általában igazán érzéki partnerek, ám rendszeretők is egyben, így nem érdemes velük kikezdeni abban az esetben, ha lepedőakrobatára vágyunk. Nehéz őket meghódítani, hiszen mindenkit saját magukhoz mérnek, ezért előfordul, hogy megugorhatatlan követelményekkel állnak elő partnerükkel szemben. Nem nyűgözi le őket kizárólag a külső, partnerüknek szellemileg is egyenrangúnak kell lennie, különben hamar ráunnak. Hajlamosak azonban a kötelességeiket a szerelem elé helyezni, így partnereiknek folyamatos megújulásra és kreativitásra van szükségük, hogy felkeltsék az elfoglalt bakok figyelmét. 

A bak csillagjegy szülöttei kivételes barátok is egyben. Ugyan nehezen lehet bekerülni „belső körükbe”, ám akinek sikerül, azt egy életen át féltik és óvják. Cinikus, realista, fanyar hozzászólásaikkal képesek arra, hogy a hozzájuk közelállókat a földön tartsák és reális képet, olykor fájdalmas tükröt mutassanak nekik a világról.  

Ahogy az összes állatövi jegynek, úgy a baknak is megvannak mind a pozitív, mind a negatív tulajdonságai. Ha ebbe a csillagjegybe tartozol, érdemes tudatosítanod magadban személyiséged jellegzetességeit, így könnyebben aknázhatod ki őket életed során. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix