Barion Pixel Élvezzük együtt a kertben töltött időt! (X) – Coloré

Élvezzük együtt a kertben töltött időt! (X)

2022. 04. 13.

Tavasztól minden napra jut valami teendő a kertben, de a szürke téli hónapok után talán nem is bánja az ember, amikor előkerülnek a fészerből a kerti szerszámok. A szabadban töltött idő még boldogabban telik, ha közben együtt lehetünk a gyerekekkel, ezért bátran vonjuk be őket is a kerti feladatok elvégzésébe.

Rm Rma339c Aw 004
fotó: STIHL

Konyhakert – idén a gyerekekkel

A folyamat, ahogy egy apró magból akár méteres növény fejlődik néhány hónap alatt, nagyon izgalmas a gyerekeknek. Velük együtt mi is csodálattal figyelhetjük, ahogy egy-egy zöldség virágot, apró, majd szüretelhető termést hoz. A konyhakertnek a kert napos, szélvédett része a legideálisabb. Érdemes megtervezni, hogy milyen zöldségeket, egynyári fűszernövényeket akarunk termeszteni. A kisebb gyerekeknél, hogy valóban öröm legyen a kertészkedés, nagyobb méretű magokkal kezdjük a vetést. A gyerekek egyik kedvenc feladata az öntözés, legyen nekik is saját locsolókannájuk, amivel minden nap ovi vagy iskola után meglocsolhatják a saját növényeiket.

Ma Wild Kids Im 009
Vonjuk be minél több kerti feladatba a gyerekeket. (fotó: STIHL)

Komposztáljunk okosan

A komposztálásnak számtalan előnye van, így, ha eddig nem volt komposztáló a kertben, idén érdemes belevágnunk a szerves hulladék szelektív gyűjtésébe. Ez nem csak azért lesz hasznos, mert a zöldhulladéknak lesz megfelelő helye, hanem azért is, mert a komposztálás hosszától függően, 1-2 éven belül tápanyagokban gazdag, remek minőségű komposztunk keletkezik. A komposztálás folyamata hatékonyabban megy végbe, ha a komposztba kerülő növényi részeket kisebb méretűre daraboljuk. A feladat elvégzésében nagy segítséget jelent egy erős aprítógép, mely alkalmas a gallyak, a lemetszett sövény, a virágnyesedék, az avar, sőt a levágott fű aprítására is. A komposztálóba tehetjük a legtöbb kerti- és konyhai szerves hulladékot, a fából készült papírhulladékot. Ne kerüljön azonban bele a filteres tea, a kezelt citrusfélék, a gyümölcsfák alól összeszedett gyümölcsmúmiák és hús vagy hal maradék se.

Gh Ghe140l Aw 013
A komposzt rendkívül jó humuszforrás a kerti- sőt a szobanövények számára is. (fotó: STIHL)

A tökéletes gyep titka

A gyepgondozás komplex feladat, bár a rendszeres és megfelelő fűnyíráson sok múlik, vannak egyéb praktikák is, amivel tehetünk az egészséges pázsitért. Fontos a fűnyírógép optimális vágásmagasságának beállítása, amely az évszaktól függően változik. A fűnyírást legjobb, ha száraz, de borúsabb időben, az esti órákban végezzük. Tovább javítható a gyep minősége a gyepszellőztetéssel, mellyel eltávolíthatjuk az úgynevezett filcréteget a fűszálak közül. A gyepszellőztetésnek köszönhetően a gyep ellenállóbbá válik. A gyep megfelelő öntözéséről sem szabad megfeledkezni, főleg nyáron az a legjobb, ha az öntözésre a kora reggeli órákat választjuk, így minimálisra csökken a víz elpárolgása. A gyep rendszeres tápanyagutánpótlást kíván, melyre válasszunk kifejezetten a gyepre ajánlott trágyát.

Hs Hsa26 Aw 014
Akkumulátoros sövénynyíró, mely fűvágó késsel használva a gyepszélek nyírására is kiválóan alkalmas (fotó: STIHL)

Ne feledkezzünk meg a gyep szegélyeiről sem, melyek karbantartására egy kényelmes és könnyű szegélynyíró jelenti a legjobb megoldást, mellyel nem csak a pázsit szegélyeit hozhatjuk formába, de jól jön a kert nehezebben hozzáférhető részein és a bokrok alatt is.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adaásaiban!