Barion Pixel Vissza a jövőbe – vagy inkább irány a jelen?! A mindfulness, mint a tudatos jelenlét kulcsa – Coloré

Vissza a jövőbe – vagy inkább irány a jelen?! A mindfulness, mint a tudatos jelenlét kulcsa

2021. 09. 21.

Az eredetileg buddhista gyökerekkel rendelkező mindfulness a kilencvenes években került be a nyugati kultúrkörbe, s népszerűsége azóta is töretlen.

Messenger üzenetek, vég nélküli e-mailezés, felvillanó értesítések, csörgő telefon, zavaró hanghatások. Napjainkban igen nehéz a teljes figyelmünket egy-egy feladatnak szentelnünk. A zavaró tényezők mellett nem csoda, ha koncentrációnk hamar szétforgácsolódik, így pedig nehezen jutunk egyről a kettőre a beütemezett elfoglaltságainkkal. Ha mindehhez hozzájön a jövő miatti szorongás, aggódás, könnyedén lelki zsákutcába kerülhetünk. 

Figyelmünket a jelenre irányítani nem egyszerű folyamat. Olyan tudatállapotot létrehozni, amely ítélkezésmentes, elfogadó, és kizárólag a jelen pillanataira fókuszál, még nagyobb kihívás. A mindfulness – magyarul tudatos jelenlét – gyakorlatai ezt a fajta szemléletet vezetik be mindennapjainkba. 

Mi is az a mindfulness?

A tudatos jelenlét,  azaz a mindfulness a buddhizmus egyik alapgyakorlata. A nyugati kultúrkörbe egy Jon Kabat-Zinn nevű orvos vezette be, aki 1990-ben közzétett vizsgálatában bebizonyította, hogy a tudatos jelenléten alapuló meditációval (ő mindfulness alapú stresszcsökkentésnek, rövidítve MBSR-nek nevezte) kiválóan kezelhetők a krónikus fájdalomszindrómák. Azóta kiderült, hogy emellett a daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális problémák, valamint a szorongásos- és hangulatzavarok kezelésében is kiválóan bevethető ez a módszer. 

A mindfulness vagy tudatos jelenlét egy speciális figyelmi állapot. Olyasfajta éberség, amelyet ítélkezésmentes, elfogadó attitűd jellemez, ami a jelen pillanatra fókuszálva növeli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a fajta, – a múltat és jövőt kizáró –gondolkodásmód egészségvédő hatással bír, hiszen általa kizárhatjuk a mindennapjainkra jellemző szorongást, aggódást.

„A mindfulness gyakorlása mindenki számára jótékony módszer lehet a minket érő negatív társadalmi hatások ellensúlyozására”, – mondja Szücs Renáta alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus-jelölt, a Balansz Egészségfejlesztő Központ munkatársa. A szakember szerint a mindfulness többet jelent egyszerű módszernél, hiszen a gyakorlás során egyfajta gondolkodásmódot is elsajátíthatunk. Általa nem csak jelenlétre hangoljuk magunkat, hanem gyakoroljuk az elfogadást is, ez pedig a mai világban olyan készség, ami nélkülözhetetlen a hatékony megküzdéshez. Renáta szerint abban a kulturális miliőben, ami erőszakosan, minél gyorsabban követeli tőlünk az állandó fejlődést, változást, igazi oázis a jelenhez történő, elfogadó kapcsolódás. 

Self Healing,heart,chakra,meditation.,woman,sitting,in,a,lotus,position
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Mit nyerhetünk a mindfulness-szel?

A szakember szerint a mindfulness gyakorlása bizonyítottan fejleszti az érzelemszabályozás képességét, hiszen a gyakorlás által megtanulunk megfigyelőként tekinteni a bennünk játszódó érzelmi folyamatokra. 

Ahogy azt a bevezetőben is említettük, a tudatos jelenlét fejleszti a figyelemirányítási képességünket is, vagyis általa hatékonyabbak lehetünk, hosszú távon fejlődhet produktivitásunk, ebből kifolyólag pedig javulhat az elvégzett feladataink minősége is. 

Az érzelmi szabályozás, és a figyelmünk megzabolázása együttesen olyasfajta tudatos jelenlétet eredményeznek, ami könnyen átlendít minket a megterhelő élethelyzeteken. Ahogy a már említett Zinn kutatásaiból is látszik, a mindfulness lehetővé teszi a testünkhöz vagy akár egyes testrészeinkhez való kapcsolódást. „Ez nem csak a testünk elfogadását erősítheti, de könnyebbé teszi személyes igényeink felismerését is”, – tette hozzá Szücs Renáta. 

Hogy fogjunk hozzá?

A tudatos jelenlét gyakorlásának egyik legfontosabb eleme, hogy észrevegyük, amikor figyelmünk elkalandozik a figyelem tárgyától, például a légzésünk helyett a ma még elvégzendő feladatokat listázzuk fejben. Mindulness gyakorlatok segítségével ilyenkor szelíden visszaterelgetjük a figyelmet a kiindulóponthoz.

A témával kapcsolatban több olyan alkotás is született az elmúlt időszakban, amik laikusok számára is könnyen befogadhatók, és általuk könnyedén képbe kerülhetünk az alapokkal. Renáta jó szívvel ajánlja Dr. Szondi Máté könyveit, különösen a Megélni a pillanatot – Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája című alkotásra hívja fel a figyelmünket. Ha olvasás helyett inkább vizuális élményre vágyunk, a Szondi doktor bizonyos előadásai megtalálhatóak a YouTube-on is. 

Ha gyakorlati útmutatóra van szükségünk, Renáta szerint érdemes inkább a Tudatos jelenlét a gyakorlatban – 8 hetes program a mindennapok örömtelibb megéléséért című művel kezdeni vagy ugyanilyen hasznos lehet a Depresszió és a szorongás kezelése Segal, Teasdale és Williams írók jóvoltából. Emellett Renáta Lélekfestő nevű Instagram oldalán is találunk olyan javaslatokat, amik növelik ismereteinket a tudatos jelenlétről. 

Ha megtetszett a mindfulness módszere, és szívesen kipróbálnád azt, érdemes letölteni a MyLife nevű alkalmazást, amelynek ingyenes verziója néhány perces, angol nyelvű hanganyagokkal segíti elő a tudatos jelenlét elérését. 

A mindfulness egy olyan módszer, mely által nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk az eredmény- és sikerorientált valóságunkban. Ha besokalltál a múlton, vagy a jövőn való aggódásból, mindenképp érdemes kipróbálni a gyakorlatokat, hogy visszatalálj a jelenbe önmagadhoz. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix