Barion Pixel Sertésvesében a jövő? – Több, mint egy hónapja működik emberi szervezetben – Coloré

Sertésvesében a jövő? – Több, mint egy hónapja működik emberi szervezetben

2023. 08. 18.

Sertésvesét ültettek egy emberbe, és eleddig úgy tűnik, hogy tökéletesen ellátja a funkcióját.

Több, mint egy hónapja működik egy sertésvese egy agyhalott ember testében. Ez a leghosszabb idő, amit eddig mértek, és a tudósok nem állnak meg: további egy hónapig követik a vese munkáját.

Ez azért is nagy eredmény, mert élő szervezetben sikerült működésre bírni az állat szervét. Mivel sok helyen hosszú a várólista különböző szervekért, a kísérlet sorsdöntő lehet, ugyanis ha bebizonyosodik, hogy állatok szerveivel is pótolható egy-egy beteg szerv, sokkal több páciens élete megmenthető, mint jelenleg.

A kutatáshoz azonban elengedhetetlen, hogy olyan testekhez jussanak, amelyek esetében nincs remény a felépülésre, ugyanis csakis olyan agyhalott embereken kísérleteznek, akiknek már nincs lehetőségük arra, hogy újra magukhoz térjenek.

Sertésvese az emberben – Olyan, mint az igazi?

Mint a kísérletet végző szakemberek elmondták, eleddig úgy tűnik, hogy a sertésvese pontosan úgy tud funkcionálni az emberben, mint az eredeti szerv tette.

A kísérlethez az 57 éves Maurice Miller ,,adta” a testét, amikor is agyhalottnak nyilvánították. A családja tudta, hogy nincs remény arra, hogy visszatérjen, és végül úgy határoztak, hogy mivel Maurice szeretett másokon segíteni, felajánlották az orvostudománynak. Mint a férfi testvére mondta: ,,bekerül az orvosi könyvekbe, így örökké élni fog”.

Az állatok és emberek közötti transzplantációs kísérletek évtizedek óta zajlanak, ám rendre kudarcot vallottak. Ennek fő oka az volt, hogy az emberi immunrendszer megtámadta az állati szervet. Most azonban a kutatók genetikailag módosított sertéseket használnak, hogy szerveik jobban illeszkedjenek az emberi testhez. A génmódosításhoz külön engedéllyel kellett rendelkezniük, s így egy sertés szívét is átültették. Ez esetben egy haldokló férfi kapta a szervet, akinek ez volt az egyetlen lehetősége az életben maradásra. A műtét után két hónapig élt, mert a szív ismeretlen okokból felmondta a szolgálatot.

A sertésvese már egy hónapja működik hibátlanul egy ember szervezetében / Képforrása: Pixabay
A sertésvese már egy hónapja működik hibátlanul egy ember szervezetében / Képforrása: Pixabay

A következő lépés az, hogy megvizsgálják, hogy engedélyezzenek-e további hasonló kísérleteket olyanokon is, akik önmaguk egyeznek bele abba, hogy állatok szerveit kapják meg. A tudósok azonban a kísérleti fázisban csakis olyan esetben hajtanak végre ilyen műtéteket, amikor nem kockáztatnak vele emberi életeket. Arra ugyanis további időre van szükség, hogy kiderüljön, hogy hogyan reagálnak a beültetett szervek arra, ha több, mint egy hónapot töltenek emberi szervezetben.

A jelenleg futó kutatás még legalább egy hónapig tart, de a kutatócsoport nem tudja, hogy meddig tartsa a vesét a donor szervezetében, hiszen nem céljuk megnehezíteni a család számára a gyászukat. Ezenfelül magát a testet is életben kell tartani, ezért attól is függ a kísérlet hossza, hogy a donor hogyan bírja a lélegeztetést és az egyéb mesterséges funkciókat.

Forrás: NBC News.

Nyitókép forrása: Pixabay