Pszichológiával foglalkozó magyar oldalak az Instán

Az Instagramot egyre többféle szakma fedezi fel magának, már nemcsak hírességeket vagy sportolókat követhetünk, hanem akár lelki egészségünk megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez is találhatunk rajta hasznos felhasználókat. Pszichológiával foglalkozó magyar Insta-oldalak közül ma hármat hoztunk nektek.

Martos Juli – @margaretalany

Forrás: Martos Juli

Juli pszichológiát tanult az egyetemen, most pedig vállalkozóként dolgozik, Instagram-oldalán – mely a MargaréTaLány (figyelitek a szójátékot?) nevet viseli – saját illusztrációit osztja meg követőivel. Gondolhatnánk, hogy mi ebben a különleges, hiszen hasonló “rajzos” fiókból több ezer található az oldalon, még magyar viszonylatban is több száz, de Juli munkái kiemelkednek a tömegből. Nemcsak egyedi stílusa miatt szerethet bele bárki a rajzaiba, hanem azért is, mert azoknak mindig van egy többlettartalmuk. Mentálhigiénével, lelki egészséggel, önelfogadással kapcsolatos üzeneteket hordoznak magukban, amire a mai világban a legtöbb embernek szüksége van. A vállalkozás része pedig abból fakad, hogy az illusztrációival díszített bögréket, matricacsomagokat, vászontáskákat, füzeteket és egyéb apróságokat meg lehet vásárolni a webshopjában.

Bár tucatnyi képpel lehetne illusztrálni Juli munkásságát, mi ezt a kettőt emeljük most ki:

Forrás: Martos Juli

Mélylevegő Projekt – @melylevegoprojekt

A projektet megtalálhatjuk az Instagramon kívül Facebookon és a Youtube-on is. Alapítói pszichológia szakos egyetemisták, akik célja, hogy a hangulatzavarokat ne övezze megbélyegzés, helyette lehessen róluk nyíltan kommunikálni. A depresszió, a szorongás ugyanis rengeteg embert érint itthon (és külföldön), mégis nagyon nehezen beszélünk róluk. A Mélylevegő Projekt segít beazonosítani ezek tüneteit, hasznos tanácsokkal látja el követőit ezekkel kapcsolatban, és nyíltan, tudományosan de érthetően beszél róluk a közösségi felületek segítségével. Instagram-történeteikbe rendszeresen raknak fel olyan lehetőséget, ahol kérdezni lehet tőlük, így motiválva a követőiket arra, hogy kimondják a nehezen kimondható dolgokat is.
Jogi hátterüket a Pszichodiák Alapítvány adja, és segíti munkájukat egy klinikai szakpszichológus is.
Az alábbi videó egy felhívásukra küldött felvételekből készült, és depresszióval élő emberek mesélnek benne mindennapjaikról:

Pszinapszis – @pszinapszis

A Pszinapszis elnevezés a Budapesti Pszichológiai Napokat takarja, mely 1997 óta minden év tavaszán megrendezésre kerül, és amelyet kizárólag diákok szerveznek. Az esemény Instagram-felülete mentálhigiénés területtel is foglalkozik, tanácsokkal és hasznos információkkal látja el követőit különféle témák kapcsán – ilyen például az önszabotázs felismerése, a bocsánatkérés, a kiégés, a bűntudat vagy a szorongás.

Borítókép forrása: Martos Juli

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Mi szükséges a baba nyugodt alvásához és mi nem?