Öt dolog, amitől egy csapásra jobban érzed magad

Időről időre szükségünk van egy kis boldogságlöketre, amikor úgy érezzük, hogy összecsapnak fejünk felett a hullámok. Noha biztosan tudunk néhány jól bevált megoldást, például azt, hogy a jóga segít jobban érezni magunkat, nem mindig van erőnk és kedvünk előkotorni a matracot, átöltözni és belefogni a gyakorlatokba. Az ehhez hasonló, motiválatlan pillanatokkor jönnek jól az alábbi praktikák.

Tegyünk szívességet másnak

A mások felé irányuló önzetlen kedvesség nemcsak a “célszemélyre”, hanem saját magunkra is pozitív hatással van, legyen szó egy feladattal küzdő kollégáról, a letört édesanyánkról vagy egy idegenről az utcán, aki elejtette a pénztárcáját és nem vette észre. Önértékelésünk, saját magunkról alkotott képünk is javul azáltal, hogy segítettünk valakin, és nem várunk cserébe semmit.

mosoly pozitivitás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Tegyük fel a kérdést: melyik részét tudom befolyásolni?

Sokan akkor vagyunk a legfeszültebbek, ha olyan helyzetben találjuk magunkat, ami bizonytalan, bonyolult és amit látszólag nem tudunk irányítani. Ilyenkor aztán felgyülemlik bennünk a stressz, hiszen nem látjuk a szituáció lehetséges kimeneteleit, és hajlamosak vagyunk a legsötétebb eredményeket felvázolni a fejünkben. Ez ellen a legjobb módszer, ha megállunk egy pillanatra, és feltesszük magunknak a kérdést: melyik részét tudjuk befolyásolni annak a helyzetnek, amibe kerültünk? Egy nehéz vizsga esetén az alapos felkészülésen kívül mást nem tehetünk, hiszen nem vagyunk mentalisták, nem tudjuk majd rejtélyes módon azt a tételt húzni, amit szeretnénk. Ha egy kellemetlen beszélgetés áll előttünk, szedjük össze a gondolatainkat, akár fel is jegyezhetjük az érveinket a témával kapcsolatban – de azt, hogy a másik hogyan reagál és mi lesz a kimenetel, nehéz megjósolni. Ne terheljük tehát a lelkünket ezzel. 

Napoljunk el egy feladatot

Dolgozz gyorsabban, keményebben, törtess, haladj előre határozottan, legyél kész mindennel időre, felelj meg otthon és a munkahelyeden – rohanó, sikerorientált világunk kulcsszavai ezek, amik bizony gyorsan kimeríthetnek minket testileg és lelkileg is. Ha összecsapnak a hullámok és menthetetlenül levertek, rosszkedvűek vagyunk, kegyelmezzünk meg magunknak. Nem kell mindent egy nap elvégezni, napoljuk el az egyik, kevésbé fontos teendőnket, ha van rá lehetőségünk.

Mondjuk el valakinek, hogy mennyire becsüljük őt 

A koronavírus-járvány csekély pozitívumai közül az egyik talán az volt, hogy megtanultuk kicsit jobban értékelni ami eddig magától értetődő volt. Többek között azt, hogy személyesen találkozhatunk a családtagjainkkal, hogy nyilvános helyen ihatunk meg egy kávét a barátainkkal, vagy hogy iskolába, dolgozni járhatunk. Ezen az úton haladva gondoljunk bele, milyen régen mondtuk el valakinek, hogy mennyire fontos számunkra, milyen jó, hogy az életünk része, hogy szeretjük őt és tiszteljük. Az ember nem mindennap hozakodik elő ezzel, sőt, ritkábban is, mint kellene. Pedig milyen fontos, és mennyire jól tud esni neki is – közben pedig a saját szívünket is megmelengethetjük vele. Vegyük fel a telefont, hozzuk össze azt a találkozót és mondjuk el, milyen jó a másiknak, hogy van!

Tervezzünk, hogy legyen mit várni

Amellett, hogy fontos megtalálni az örömöt a jelen pillanataiban és eseményeiben (főleg, ha aktívan gyakoroljuk a mindfulnesst), kiránthat minket a gödörből egy jövőbeni élmény tervezgetése. Nem véletlenül volt az általános iskolai évek egyik legizgalmasabb része a “vakáció” betűinek felrajzolása a táblára, hiszen azt jelentette, hogy nemsokára kitör a nyár, irány a Balaton vagy a nagyszülők és bő két hónapig se tankönyv, se tanulás. Legyen az egy utazás, koncert, kirándulás, találkozó, buli vagy bármi más, szuper dolog néha belekapaszkodni valamibe, ami egy jó élménnyel kecsegtet minket. Ha nincs ilyen, szervezzünk mi! Embertől függ persze, ki mennyire tud lelkesedni az ilyen dolgokért, én például már most várok egy-két tavaszi koncertdátumot, és keresztbe tett ujjakkal szurkolok, nehogy elnapolják őket.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban